VGF&HKL szaklap

A csapatmunkában hiszek

Gyurkovics Zoltán az MMK Épületgépészeti tagozat új elnöke

| |  826 | |

A csapatmunkában hiszek

Szeptember 29-én, pénteken a Lurdy Házban megrendezett Épületgépészeti Tervezői Konferencia keretei között küldöttgyűlést tartott a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, amely a korábban megüresedő vezetői székbe Gyurkovics Zoltánt választotta elnöknek.

Az új tagozati elnök az első munkanapját az e-gépész szerkesztőségében kezdte, ahol interjút készítettünk vele.

A tervező

– Akinek tervezői vénája van, az nem adja fel ezt a munkát, amíg szellemi energiái ezt lehetővé teszik – kezdi a beszélgetésünk mottójaként Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának frissen megválasztott elnöke. Ezt a mondatot támasztja alá a 44 év, amit az elnök úr a pályán töltött ez idáig. Saját megfogalmazása szerint ez a „gyötrelmesen szép hivatás” vitte el a kamarai munkáig, ugyanis a tervezés számára elképzelhetetlen csapatmunka nélkül, amely kihozza az egyéni kvalitását is a tervezőnek. Sok, szép elvégzett tervezési feladatai közül kiemelte a Gyömrői úti Hit Gyülekezete csarnokot. – Ez azért volt példamutató munka, mert a tervezőnek semmiben nem kellett megalkudnia, a mérnök véleménye kikezdhetetlen volt. A Pietra telephelyén van ez a csarnok, amely egy meglévő vázszerkezetre épült rá. Viszonylag alacsony, kis hajlásszögű tetőt építettek a tízezer embert befogadni képes létesítményre. A hűtőkompresszorok 1,5 MW teljesítményűek. Évek multán is minden rendszer kifogástalanul működik, hívtak is, hogy tekintsem meg – mondja el Gyurkovics Zoltán.

Kamaraalapítástól a tagozatelnökségig

A kamarában Gyurkovics Zoltánt az alapító tagok között tarthatjuk számon. – Az épületgépészeti tagozatot a BME egyik előadótermében alapítottuk meg, Denk András elnökletével. Arra emlékszem, hogy sokan vettünk részt az ülésen. Most folyamatosan három cikluson át, 12 éve voltam, vagyok a tagozat elnökségi tagja, előtte a megyei elnökséget erősítettem. Elsősorban a kamarán belüli és külsős képzésekért feleltem az elnökségen belül, így ezt a területet ismerem részletesebben. – teszi hozzá Gyurkovics Zoltán. A kamarai szakmai továbbképzések az egyik legfőbb feladatai közé tartoznak a Magyar Mérnöki Kamarának, ez a rendszer az utóbbi időszakban jelentős átalakuláson ment keresztül. – A tagozatok feladata, hogy az év folyamán igénybe vehető képzések szakmai anyagát elkészítse. A szervezés, lebonyolítás a területi kamarák dolga.  Egy-két irányelv központilag kidolgozásra került a szakmai anyagok elkészítéséhez. Például a képzésnek olyannak kell lennie, hogy az alapismeretek felfrissítését is szolgálja. Ezen felül foglalkozni kell a technikai újdonságokkal, amelyek bekerültek a szakmába. Ezek száma szinte végtelen. A felsőfokú intézmények oktatóira a képzések területen nagyon támaszkodunk, felkértük oktatókat a törzsanyagok kidolgozására. A tagozat elnökeként ezen a területen azon szeretnék munkálkodni, hogyan lehetne az ipari partnereket még szorosabban bevonni úgy, hogy az MKK szabályait ne rúgjuk fel – mondja el Gyurkovics Zoltán. Minden egyes kamarai tagnak legalább évi egy képzésen részt kell vennie, a jogosultság fennállásának ideje alatt ez öt képzést jelent. Nem fogadják el azt, ha valaki az utolsó évben – érezvén, hogy rezeg a léc –, elmegy egyszerre öt képzésre.

Mindenkire számít

Az elnökségi tagok, a korábbi elnökök, vidéki és budapesti tagok is biztatták arra Gyurkovics Zoltánt, hogy vállalja a jelölést.

– Hogy sokan szerettek volna ebben a pozícióban látni, mindenképp egyfajta motiváció. Ezen kívül szeretnék színt vinni ezekbe a képzésekbe, ne egy iskolapad jellegű legyen a kamarai továbbképzés. Az elnökség csapata nagyon jó, azt remélem, hogy a közös munka ugyanúgy jellemezni fog bennünket, mint az elődöm idejében. Ezen kívül a döntéshozók is talán jobban számítanak a véleményünkre, sok munkabizottságnak tagjai vagyunk – tette hozzá Gyurkovics Zoltán.

– A szakmai munkában mindenki segítségére számítok, a területi kamaráktól, és tagozatoktól több aktivitást várok, és erre szeretném őket sarkallni. Azt kérem minden egyes tagunktól, hogy a saját maga érdekében is támogassa a munkánkat – mondta el Gyurcsovics Zoltán.      

MMK