Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

15 éves az épületgépész múzeum

| |  1350 |

15 éves az épületgépész múzeum

Az Épületgépész Múzeum idén ünnepli fennállásának 15. esztendejét. Hivatása művészetté emelni egy szakmát, amely a bádogossággal kezdődött valaha, és a vízvezeték szerelésen keresztül jutott el az épületgépész tervező mérnökökig, nemzetközi gyártókig. Ennek a folyamatnak a termékeit, szerszámait, a szakma szereplőinek életét hivatott bemutatni a dr. Chappon Miklós által alapított múzeum.

A tárlatot bejárva Weöres Sándor nagybecsű költő sokat idézett sora óhatatlanul eszünkbe jut:

furcsán szökken a pentameter-sor elő:
„Tóth Gyula bádogos és vízvezeték-szerelő”

Nem tévedett a költő, hiszen az épületgépész szakma alapvetően a bádogos és rézműves szakmából indult, akik mosdótálakat, dézsákat raktak össze. Később jelentek meg a porcelán fajansz edények, mosdótálak, a hozzá tartozó kannákkal. A fűtéstechnika oldaláról megközelítve a szakma startját, kezdetben kisméretű kályhákat gyártottak, megjelentek a petróleumkályhák, majd a szén, olaj és gáztüzelésű kályhák is teret kaptak. A múzeum egyik legérdekesebb darabja Dr. Chappon Miklós igazgató úrtól az Ördög fürdőkádja elnevezést kapta. Ez egy magyar szabadalom, ahol a kellő hőmérsékletű víz eléréséhez a fürdőző alatt gyújtottak be. Kellő mennyiségű fa, és fűtés után a fürdőző akár meg is főhetett a kádban. Ez azonban csak ritkán fenyegette eleinket, ugyanis a korabeli fürdőzési szokásokra a havinál is ritkább fürdési gyakorlat volt a jellemző.

A gyűjtemény az épületgépészeti tárgyak mellett a szakmához kapcsolódó kiadványokat, könyveket is bemutat, amelyhez a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap szerkesztősége egy újabb relikviával járult hozzá. A VGF első lapszámának egy példányát adományoztuk a múzeumnak, ami a jövőben szintén megtekinthető lesz.  A kiállítás Csepelen, a Kamleithner Kft. telephelyén (1214 Budapest, Rákóczi út 189.) látogatható. Mivel a Múzeumnak nincs személyzete, alkalmazottja, ezért az érdeklődőknek telefonon: +36 (1) 425-3288 számon kell időpontot egyeztetni.

MúzeumVGF szaklap