Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ingyenpénzből napelem?

Újabb hatalmas EU-pályázat jön

| |  1863 |

Ingyenpénzből napelem?

Elindult a társadalmi egyeztetése egy 35 milliárd forintos felhívásnak, amely a mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítását támogatja majd jövő februártól. A pályázat vissza nem térítendő támogatást kínál, amelyből például napelemes rendszer is telepíthető. Ezen kívül egy 52,5 milliárd forintos keretösszegű vállalkozói energiahatékonysági pályázat is megjelenik majd január közepén.

A hivatalos uniós pályázati oldalon megjelent egyik közlemény szerint elindult a „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” című (VP5-4.1.6-4.2.3-17 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2017. november 19-ig várja a kiíró a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A pályázati tervezet néhány fontosabb információja

  • A felhívás a mezőgazdasági termelők és a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások részére szól, hogy innovatív és környezetbarát, energiahatékonyság javítását szolgáló fejlesztéseket valósítsanak meg.
  • A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket egyéni projekt esetén maximum 500 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 1 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítik a rendelkezésre álló forrás erejéig.
  • A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 35 milliárd forint, amely úgy oszlik majd meg, hogy a felhívás 1. célterülete ("Az energiafelhasználás csökkentése, és az erőforrás-hatékonyság javítása kertészeti üzemekben és állattartó gazdaságokban.") keretében 30 milliárd forint, a 2. célterülete („Az energiafelhasználás csökkentése, és az erőforrás-hatékonyság javítása élelmiszeripari- és borászati üzemekben.”) keretében pedig 5 milliárd Ft az igénybe vehető keretösszeg.
  • A felhívás tervezete szerint a támogatási kérelmek benyújtására 2018. február 19-től van lehetőség és havi etapokban határoznák be a benyújtási szakaszokat, így az első benyújtási szakaszhatár 2018. március 19. lenne.

NapelemPályázatTámogatás