VGF&HKL szaklap

Idén már nem cserél órát a Vízművek

| |  4135 | |

Idén már nem cserél órát a Vízművek

A vízmérő órák hitelessége 8 év. Ezen időszak lejárta után a mérőt cserélni kell, amennyiben ez nem történik meg, a szolgáltató felbontja a szerződést a fogyasztóval. Annak jártunk utána, hogy ki cserélhet fogyasztásmérőt, ki rendelkezik plomba felhelyezésének jogosultságával, illetve milyen gyorsan lehet a vízmérőket lecseréltetni, és mennyiért.

Társasházak esetén különösen fontos, hogy az egyedi elszámolásban részt vevő lakók idejében hitelesítsék a vízmérő óráikat, ellenkező esetben a szolgáltató bontja a szerződést, és a fogyasztó a társasházi főmérő vízfogyasztásának átalánydíját lesz kénytelen kifizetni, amely az utcai locsolást, a folyosók felmosásának vízdíját is magában foglalja. Tehát ha lejárt a mérő hitelessége, el kell végeztetni a lejárt hitelességű mellékmérők cseréjét és hitelesíttetését, valamint kérni kell a lakás-mellékvízmérők újbóli számlázásba vételét a mellékszolgáltatási szerződés ismételt megkötésével.

A mérőcserét elvégezheti fogyasztó által megbízott kivitelező, aki lehet a vízszolgáltató területén üzembe helyezést is végző minősített vállalkozó is, vagy a szolgáltatás megrendelhető a vízszolgáltatótól is közvetlenül. Célszerű közvetlenül a vízszolgáltatótól megrendelni az óracserét, mert egy kiszállás alkalmával elvégzik a záróelem levételét, a mérőcserét, az üzembe helyezést és a szükséges adminisztrációt is. Ha ez nem szimpatikus megoldás, választhatunk a vízszolgáltató által ajánlott minősített vállalkozók listájáról is kivitelezőt, akik a kivitelezést követően a mellékvízmérők műszakilag helyes beszerelését, az ezt igazoló biztonsági záróelem felszerelését (üzembe helyezés), valamint a dokumentumok leadását is elvégzik. De ha van saját vizesünk, aki nem a vízszolgáltató által minősített cégnek dolgozik, akkor a mérő üzembe helyezését és a biztonsági záróelem felhelyezését külön kell igényelnie a vízművektől.

A Fővárosi Vízműveknél az idén már nem tudunk lakás-mellék vízmérőt cseréltetni. Legkorábban január első hetében van időpontjuk. Ez azt jelenti, ha valakinek idén jár le a mellék-vízmérőjének hitelessége, azzal szerződést bontanak, nincs türelmi idő. Jó hír, hogy a minősített vállalkozások a jövő héten és a két ünnep között is dolgoznak, így velük el lehet végeztetni a vízmérőcseréket. persze saját vállalkozóval is el tudjuk végeztetni a kivitelezést, de az némi többletköltséggel fog járni. Nézzük akkor a díjakat. A vízművek által minősített szerelővel a mellékmérő cseréjének díja 14 500 Ft. A vízművek által kiszámlázott adminisztrációs díj 2700 Ft. Ha szükséges a megismételt kiszállás: 4800 Ft. Sérült záróelemek cseréje 7620 Ft.  Szerelési óradíj, vésés, falbontás stb.: 5500 Ft. Mellékmérős szerződésmódosítás közös képviselővel történő aláíratása 5000 Ft. A vízművek 17 748 forintért végez el lakás-mellékvízmérő mérőcserét.

Új mérőórát téglalakásba 41 000 forintért szerelnek, panellakásba 44 000 forintért. A lakás mellékmérő műszaki átvétele 8852 forint. A tervezésért 30 000 forintot kérnek lakásonként.       

KözműVízellátás