Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hazai energiatanúsítványok – vajon mi derül ki belőlük?

| |  1988 |

Hazai energiatanúsítványok – vajon mi derül ki belőlük?

Milyen energetikai osztályba sorolható Magyarország? Van-e eltérés a megyék közt? Melyikben készítik a legtöbb, és melyikben a legkevesebb energetikai tanúsítványt? Válaszok Kurucz Regina okl. építészmérnök, épületenergetikai szakértő elemzése nyomán.

Ha valaki energetikai tanúsítással foglalkozik, az kezdheti a napot helyszíni szemlével, amin felmér néhány ingatlant, összesített energetikai jellemzőt számol, és végül a számításokat az e-tanúsítás rendszerébe feltöltve hiteles energetikai tanúsítványt kap. Amikor ezt átadja a megbízónak, gyakran elhangzik a kérdés: mégis kinek kell ez, kinek van rá szüksége? Ha ingatlan adás-vételről van szó, az eladónak már oly’ mindegy, de sokszor a vevőnek sem fontos a lakás vagy ház energetikai osztálya. Ilyenkor a tanúsító elmondhatja, hogy miért is lesz ez jó, hiszen az adatbázist feltöltve egyszer majd átfogó képünk lehet arról, hogy milyen is a magyar ingatlanállomány, és hogyan érdemes azt fejleszteni.

Az eddigi adatok alapján milyen energetikai osztályba sorolható Magyarország?

 Átlagos energetikai osztály 2012-2017; lakó- és szállásjellegű épületek

Az elmúlt 5 évben feltöltött tanúsítványok alapján az átlagos érték FF (vagyis átlagosnak mondható). Egy ilyen épület összesített energetikai mutatója 201–250 százaléka a viszonyítási alapként szolgáló épület összesített energetikai mutatójának, vagyis az energiaigénye primer energiában kifejezve kétszerese, két és félszerese egy, a korszerű (CC) és a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő (BB) energetikai osztály határán lévő épületnek.

Van-e jelentős eltérés a különböző megyék közt?

Általános eneregetikai osztály megyénként 2012-2017; lakó- és szállásjellegű funkció

Minden megye az alábbi 3 kategória egyikébe sorolható:
FF (Átlagos)
GG (Átlagost megközelítő)
HH (Gyenge)

Javult-e a feltöltött tanúsítványok átlagos energetikai osztálya az évek során?

Átlagos energetikai osztály változása 2012-2017; lakó- és szállásjellegű épületek

Elméletileg igen, hiszen egyre elterjedtebbek a BB és jobb besorolású új ingatlanok, melyek az átlagot felfelé húzzák. Országos szinten ezt az adatok is alátámasztják, ugyanis 2012 és 2015 között átlagosan a mai GG-nek megfeleltethető (átlagost megközelítő) energetikai osztályúak voltak, majd 2016-ban és 2017-ben ez FF-re (átlagosra) javult.

Az évek során Budapest kivételével Közép-Magyarország, Észak-Magyarország, a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld jelentősebb részén nem mutatkozott komoly javulás. A 2017-es statisztika alapján még a zöldülő megyékben is csak FF (átlagos) volt a feltöltött energetikai tanúsítványok átlagos energetikai minősége. Egyedüli kivétel a főváros, ahol az új zöldberuházásoknak köszönhetően az átlagérték EE (átlagosnál jobb).

Békés megyében a leggyengébb (II) a feltöltött tanúsítványok átlagos energetikai értéke, ugyanakkor a tanúsítványok energetikai osztálya az évek során mégis pozitív fejlődést mutat.

Melyik megyében készítik a legtöbb és a legkevesebb hiteles energetikai tanúsítványt 100 lakosra vetítve?

HET-tanúsítvány gyakorisága 2012-2017 (db/100 lakos); lakó- és szállásjellegű épületek

A legtöbb megyében 4-6 db tanúsítvány a maximum/100 fő az elmúlt öt évet illetően. Budapesten több, nagyjából 10 darab HET-tanúsítvány jut 100 lakosra. A legkevesebb tanúsítvány (3 db/lakos) Nógrád megyében készül.

Hol lehet megnézni a statisztikát?

A feltöltött tanúsítványok statisztikái bárki számára elérhetők a www.e-epites.hu/e-tanusitas oldalon. Lehetőség van területi, év szerinti, épülettípus szerinti és lekérdezéstípus szerinti szűrésre.

EnergiahatékonyságStatisztika