VGF&HKL szaklap

Kazáncsere: újabb szigorítások, drágulás

| |  7411 | |

Kazáncsere: újabb szigorítások, drágulás

2018. szeptember 26-án meg kell szüntetni a turbós kazánok helyére felszerelhető ErP minősítéssel rendelkező TURBO kondenzációs készülékek gyártását! Sőt, szigorodik a nitrogén-oxid (NOx) kibocsátási érték is, ami a hagyományos kéményes készülékekben jelentős műszaki átalakítást tesz szükségessé. A változás előreláthatólag komoly áremelést hozhat.

A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házak és lakások esetében már az elmúlt két évben sem volt apelláta, kizárólag kondenzációs kazánt telepíthettek. Az olyan társasházi lakások viszont, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak, ami azonban hamarosan lejár. 2018. szeptember 26. után a gyártóknak meg kell szüntetniük a turbós kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető TURBO kondenzációs ErP kazánok forgalmazását. Eddig több mint 700 db ilyen gázkészülék működik a háztartásokban - írja közleményében a Szerelvénybolt Kft.

A másik kategória, ahol komoly változások várhatók, a jelenlegi kazánpiac kb. 5 százalékát jelentő, 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékek és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti hagyományos kombi kazánok. A jelenleg kapható, ErP jelzéssel jelölt néhány termék esetében komoly műszaki fejlesztéseket kell végeznie a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek a szeptembertől hatályba lépő, szigorított 56 mg/kWh-ás NOx-kibocsátási értékeknek. A kéményes készülékek ára akár 10 százalékkal magasabb lehet a jelenlegii árnál, megközelítőleg elérheti a belépő szintű kondenzációs kazánok árát.

ErPKazán