VGF szaklap

Mobil párásító ventilátorok – Hűljön, aminek hűlnie kell

| |  598 | |

Mobil párásító ventilátorok – Hűljön, aminek hűlnie kell

A ködhűtő ventillátorok külföldön, különösen a mediterrán vidékeken igen elterjedtek. A készülék a vizet 5-10 mikron nagyságú vízcseppekké porlasztja, aminek hatására az azonnal elpárolog, miközben hőt von el a környezetéből. De léteznek más elven működő berendezések is…

Az evaporatív hűtési megoldás a klímatechnikában a víz párolgás okozta hőelvonásának felhasználását jelenti. Ez az egyszerű fizikai törvényszerűség rengeteg energiát, egyúttal pénzt képes megspórolni használójának, mivel a víz magas fajhőjéből és hőkapacitásából eredően a párolgása során fajlagosan sok energiát, tehát hőt von el környezetétől, vagyis a levegőből.
Minél nagyobb a feladatra, minél nagyobb a terület, avagy légköbméter hűtését kell megoldani, annál hatásosabb és gazdaságosabb az evaporatív léghűtést választani. Bizonyos méret felett pedig a hagyományos klímakészülékek labdába sem rúghatnak a páráhűtés segítségével véghezvitt hűtési megoldások mellett.

A ködhűtő ventillátorokkal 5-10 °C hőmérsékletcsökkenés érhető el. A nagynyomású, fúvókás ködhűtő ventilátorok 5 mikronnál apróbb, egészen finom ködpermetet produkálnak. A ködpermet annyira apró vízmolekulákat tartalmaz, amelyek még azelőtt elpárolognak a nagy hőségben, mielőtt földet érnének. Nagy előnye tehát, hogy nem vizesíti környezetét. A hatékony teljesítménynek köszönhetően közel 10-15 ℃ fokkal hűvösebb hőmérséklet is elérhető a teraszon az egyébként száraz kinti forrósághoz képest. Egy átlagos, 30-50 négyzetméteres terasz hűtése egy nyári meleg napon óránként mindössze 5 liter vízzel megoldható. A víztartály egyszeri feltöltésével a párasító ventilátor folyamatosan 6-8 órán keresztül hűsíti környezetét. A párásítás vegyszermentes rovarűző hatású is.

A kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan párásító ventillátorok is, amelyek nem közvetlenül a lapátkerékre fújják a párát. Ezekben a készülékekben van egy úgynevezett béléstest, melynek felületén a víz elpárolog, és a levegő a testen átjutva lehűl. A párologtató béléstestek bordázott vászon- vagy cellulóz lapokból állnak, melyek a penészedés elkerülése és a hosszú élettartam biztosításáért impregnáltak. A béléstest időről-időre a készülékbe töltött vízbe merül, vagy egy, erre a célra kifejlesztett vízszóró rendszer spricceli a vizet egységesen a béléstest felületére, hogy a belső levegővel érintkező felület teljesen nedves maradjon. Ventilátorral szívó hatást képezve a meleg levegő átpréselődik a béléstesten.  A levegő és víz érintkezésének, valamint a ventilátorral képzett légmozgás eredményeképpen, létrejön a párolgás, és az ebből adódó hőelvonás: a ventilátoron valamivel hűvösebb, de párásabb levegőt fúj ki.

Hűtés