Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A réz szerepe a fotovoltaikus energiaellátás területén

2018. július 25. | VGF online |  5720 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A réz szerepe a fotovoltaikus energiaellátás területén

A réz kulcsfontosságú anyag a napelemes energiaellátás töretlen fejlődése, és a fenntartható energiaellátás felé való átmenet költséghatékony megvalósításának biztosítása terén.

A napelemes energia szektor folytatja a csúcsok döntögetését. A SolarPower Europe szerint 2017-ben a globálisan üzembe állított szolár fotovoltaikus (PV) kapacitás minden egyéb más energiatermelő technológiát megelőzött: több volt, mint az új fosszilis és nukleáris kapacitás összesen. 2017-ben összesen 99,1 GW hálózatra kapcsolt szolár kapacitást helyeztek üzembe, ami majdnem 30%-os év/év alapú növekedés a 2016-os 76,6GW értékhez képest. Ez azt jelenti, hogy a globális napelemes energiatermelési kapacitás jelenleg 400 GW értéken áll. Érdekes adat, hogy 2017-ben, egy év alatt annyi szolár kapacitás létesült, mint amennyi globálisan 2012-ig összesen állt rendelkezésre. Ez egyértelműen mutatja a szektor jelentős növekedését az elmúlt években.

A kapacitás folyamatos növekedésének egyik legfontosabb oka a fotovoltaikus energia árának folytatódó csökkenése. Ennek egyik legjobb példája a 2018 februárjában Szaúd-Arábiában kiírt 300 MW-os tender, amelyet egy világrekordot jelentő, 2,34 USD cent/kWh áramdíjjal nyertek el.

Kilenc ország létesített 1GW feletti kapacitást 2017-ben; ez a szám is nőtt a 2016-os hat országhoz képest. Kína vezeti a sort, amely az globális összkapacitás több mint felét (53,3%át) létesítette 2017-ben. Az Egyesült Államok (a világ második legnagyobb PV piaca 2017-ben) 10,6 GW-ot létesített, ez lényegesen alacsonyabb, mint a 2016-os 15,1 GW rekord. 2017 rekordot döntött Indiában: a kumulatív létesített összkapacitás meghaladta a 19 GW-ot, évi nettó 9,6 GW növekménnyel – elképesztő, 127%-os növekménnyel az előző évi 4,3 GW adatról.  India ezzel át is vette Japántól a világ 3. legnagyobb piacának helyét, és jó eséllyel üldözi az USA-t is a második helyért.

A képzeletbeli skála túloldalán az EU 28 tagállama áll, ahol csak 5,91 GW kapacitás létesült 2017-ben (2016-ban 5,89 GW); az Egyesült Királyság „szolár kilépése” jelentős szerepet játszott a gyenge eredményben. A teljes Európa 2017-es eredményei pozitívabbak, 9,2 GW hozzáadásával, 30%-os növekménnyel az előző évi 7 GW-hoz képest. A török szolár piac jelentős növekedése ehhez nagyban hozzájárult. Törökországban az éves létesített kapacitás 939 MW-ról közel 3 GW-ra nőtt, év/év alapon ez 217%-os növekedés.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

MegújulókNapelemNapenergia