Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

RAUTHERM SPEED az új csőgeneráció

Gyors, gazdaságos, biztonságos

2018. szeptember 6. | támogatott cikk, szponzor: Rehau |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

RAUTHERM SPEED az új csőgeneráció

A REHAU hosszútávú versenyelőnyöket szerez magának a kiemelkedő innovációk és az emelt szintű megbízhatóság révén. Most a felületfűtés-, hűtés területén mutatja be a meglévő RAUTHERM S cső egy továbbfejlesztett változatát és annak innovatív rendszermegoldásait.

Egy lépéssel továbbgondolva

A RAUTHERM SPEED cső esetében az új, rugalmasabb anyagválasztás teszi lehetővé, hogy 30%-kal hajlékonyabb a hagyományos felületfűtési csövekhöz képest, ezáltal megkönnyíti és gyorsítja a kivitelezést.

Figyelem!

A cső alapanyag kombináció kifejezetten komfort felületfűtés/felülethűtés céljára készült. Különleges alkalmazások esetén – mint az ipari padlófűtés, épületszerkezet temperálás – továbbra is a RAUTHERM S csövet kell beépíteni!
A RAUTHERM SPEED csöveket tilos ivóvízvezeték rendszerben alkalmazni!

A bizonyított előnyök, mint például a –10 °C-ig történő feldolgozhatóság, a feszültség okozta repedésképződéssel szembeni ellenállás, a maradék csődarabok toldóhüvelyes kötéstechnikával történő hasznosítása természetesen a RAUTHERM SPEED esetében is igaz.

A RAUTHERM SPEED cső kétféle változatban érhető el:

 1. RAUTHERM SPEED – csupasz
 2. RAUTHERM SPEED K – tépőzáras

A cső műszaki jellemzői:

 • RAU-PE-Xa nagy nyomáson peroxidosan térhálósított polietilén cső, megfelel a DIN 16892 szabványnak
 • EVOH oxigéndiffuzió-záró réteggel, DIN 4726 szerint
 • Minimális hajlítási sugár: 6 × d ( > 0 °C környezeti hőmérséklet)
 • Maximális üzemi nyomás 6 bar, ISO 15875 szerinti 4-es és 5-ös alkalmazási osztály

Osztó-gyűjtő bekötésnél és falkiugrásoknál célszerű a csővezető ív használata.

Csőméretek

160700-240 RAUTHERM SPEED cső 10,1×1,1 (240 m)
160200-120 RAUTHERM SPEED cső 14×1,5 (120 m)
160200-240 RAUTHERM SPEED cső 14×1,5 (240 m)
160200-600 RAUTHERM SPEED cső 14×1,5 (600 m)
160300-120 RAUTHERM SPEED cső 16×1,5 (120 m)
160300-240 RAUTHERM SPEED cső 16×1,5 (240 m)
160300-500 RAUTHERM SPEED cső 16×1,5 (500 m)

A csövek ÉMI A-145/2017 szám alatt kiadott NMÉ minősítéssel /Nemzeti Műszaki Értékelés/ rendelkeznek.

RAUTHERM SPEED felületfűtés/-hűtés rendszermegoldások

 1. RAUTHERM SPEED K tépőzáras rendszer
  Gyors, egyemberes rendszer, akár 30%-kal gyorsabb szerelés.
  A RAUTHERM SPEED K tépőzáras cső új dimenzióba emeli a padlófűtés fektetést. A tépőzáras rendszerek alkalmazásával tovább gyorsítható a padlófűtések fektetési sebessége. Ilyen a RAUTHERM SPEED K hőszigeteléssel egybe kasírozott tépőzáras rendszer, vagy a RAUTHERM SPEED plus 3mm vastag tépőzáras fektetőszőnyeg. Ez utóbbi öntapadó hátsó felének köszönhetően gyorsan a hőszigetelésre rögzíthető, majd a tépőzáras szőnyegen kezdődhet a villámgyors csőfektetés.

 2. VARIONOVA PROFILLEMEZ fektetési rendszer
  Gyors és biztonságos lakó- és ipari létesítményekhez, biztonságosan járható, masszív kialakítás.
  Magyarországi gyakorlatban a pogácsás nevet kapta ez a fektetési megoldás, de a nemzetközi szakma Noppenplatte –nak nevezi. Ezen megoldásnál egyszerűen és gyorsan vezethető a fűtéscső 5 cm és többszöröse fektetési távolságban. A csövet a tekercsről lábbal a pogácsák közé kell taposni, melyet egy ember is el tud végezni tekercselő szerszám segítségével. A cső teljesen eltűnik a profillemezben, ami egyrészt lehetővé teszi, hogy az esztrichbeton körbe ágyazza a csövet, másrészt nagyon jó járhatóságot biztosít a következő munkafolyamatok számára. A minőségi lemezek tetején, kasírozott műanyag fólia, lemez is található, hogy az esztrich-nedvesség a lemez belsejébe ne tudjon beszivárogni.

 3. TACKER RENDSZER fektetési rendszer csőrögzítő tüskékkel
  Költségoptimalizált, bevált megoldás nagy rendszereknél.
  A kasírozott raszterhálós hőszigetelő, más nevén Tacker rendszerlemez a leszúró-tüskék segítségével gyors és nagy szabadságot adó rendszermegoldás. A polisztirol lemez, amelyre cső kerül, hő- és lépéshangszigetelő is lehet, ami tekercsben vagy táblákban szállítható. A lemez vastagsága 20, 25, 30, 50 és 70 mm. A polisztirol lemez felületére kasírozott vízzáró fólián az 5 cm-es raszterháló a pontos fektetést segíti. Ez a telepítési mód azonban igen nagy fektetési szabadságot enged, mivel a lemezre a cső bárhova rögzíthető.
  A csövek rögzítésére szolgáló rögzítő tüskék egy táras tüskerögzítő szerszámmal egy gyors kézmozdulattal nyomhatók a lemezbe. A különösen robosztus csőrögzítő tüskék a tüskerögzítővel együtt professzionális minőségben gondoskodnak a legjobb kivitelezhetőségről. Felcsúszás mentes rögzítés: a csövek kihúzással szembeni nagyon jó ellenálló képessége, akár 80 N, azaz „8 kg” függőleges húzóerővel szemben, a tüskék és a Tacker lemez speciális kombinációjának köszönhető.

 4. Világújdonság!
  A RAUTHERM SPEED plus renova tépőzáras kontaktrendszer lehetővé teszi a mindössze 21 mm teljes építési magasságot.
  A lyukasztásnak köszönhetően az aljzatkiegyenlítő esztrich és a meglévő aljzat között közvetlen kötés jön létre. Ez biztosítja az egyedülállóan alacsony építési magasságot, egyben teljesíti az esztrich vastagságokra vonatkozó előírásokat. Ez a rendszermegoldás a felújításoknál ideális választás, több kontaktesztrich gyártó termékével bevizsgálásra került. Pl. knauf N440.
  Az egyedülálló beépítési adatok:
  Esztrich vastagság: 10–40 mm
  Csőtakarás: 8–30 mm
  A 21 mm-es rétegrend: 2 mm fektető lemez, 1 mm tépőzár, 10 mm cső külső átmérő, 8 mm csőtakarás.

 5. RAUTHERM SPEED fűtökőr osztó-gyűjtő
  Akár 45% időmegtakarítás az előszerelt SPEED Connektorok révén.


  Szerszám nélküli szerelés biztosít!

További részletes információk a www.rehau.hu honlapon és a REHAU Akadémia keretein belül érhetők el.
Bejelentkezés a honlap Események Online oktatástervező menü pont alatt.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Fűtési rendszerHűtésPadlófűtésREHAU