Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HGK Smart kettős kondenzációs kombi gázkazánok

A zéró hőcserélő meghibásodású kazánok

2018. november 8. | támogatott cikk, szponzor: Hajdu |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

HGK Smart kettős kondenzációs kombi gázkazánok

A HGK Smart típusok a már jól ismert HGK kazánok továbbfejlesztett változatai. Olyan új fejlesztések kerültek bevezetésre, mint a labirint hőcserélő, átfolyásmérő a HMV körben, RF modullal (vezetéknélküli termosztát vevőegységgel) ellátott vezérlés, frekvenciaváltós nagy hatékonyságú szivattyú stb.

A fejlesztések hatására tovább emelkedett a szezonális tüzeléstechnikai hatásfok, a maximális fűtési teljesítmény. Csökkent a gáz és elektromos áram felhasználás. A HGK Smart kazánokban tovább javult a használati melegvíz komfort, már 1,5 liter/perces átfolyástól indul a melegvíz-készítés. A funkciók nagy része az alap HGK szériában is elérhető. Nem utolsósorban, természetesen „ErP ready”, azaz mind a HGK Smart, mind a HGK kazánok megfelelnek a direktíva kombinált helyiségfűtő készülékekre vonatkozó legutóbb életbe lépő előírásainak is. A kazánok rádiófrekvenciás szobatermosztáttal és HAJDU égéstermék elvezetőkkel együtt is rendelhetők.

Labirint hőcserélő

A labirint hőcserélő egy olyan alumínium ötvözet hőcserélő, amely az egyenes hosszirányú bordákon keresztirányú bordákat is tartalmaz. Az elnevezése ebből adódott, mivel nagyon hasonlít – felülről nézve – egy labirintushoz. A keresztirányú bordák alkalmazása szükségtelenné teszi további áramláslassítók beépítését. A hőcserélő kialakítása következtében kedvezőbb a hőátadás, ezáltal sokkal hatékonyabb és gyorsabban reagál a változásokra. Dupla hőcserélő, azaz tartalmazza mind a fűtési mind a HMV vízjáratokat is. Ezek azonban nagy keresztmetszetű vörösréz csövek. Gyakorlatilag olyan alumínium ötvözet hőcserélő, amely vörösrézzel van „bélelve”. Ezáltal nem pH érzékeny, és nem igényel kötelezően iszapleválasztót, hőcserélővel leválasztást a hibátlan működéséhez. Konstrukciójából következik a hosszú élettartama.

Kettős kondenzáció: kondenzáció mind fűtési, mind melegvíz előállítási üzemmódban

A kettős vízcső megoldásnak az alacsonyabb karbantartási költségen kívül azonban más előnye is van, mégpedig a kettős kondenzáció. A konstrukciós kialakítás lehetővé teszi a kondenzációt HMV üzemmódban is, azaz a magasabb hatásfokot. Egy víz-víz, szekunder (lemezes) hőcserélővel működő kondenzációs kazán, hogy 60 °C-os meleg vizet állítson elő 10 °C-os hidegvízből, ahhoz a hőcserélő primer oldalára 80 °C-os fűtővizet kell vezetni és a visszatérő 60 °C lesz. Ekkor a kazánban nem lép fel kondenzáció, ez a látható az ábra bal oldalán.

Ezzel szemben a HAJDU kazánokban igen, mivel a 10 °C-os hidegvíz a füstgáz-víz hőcserélőbe lép be és abból a 60 °Cos meleg víz lép ki, így harmatpont alá tud hűlni a füstgáz hőmérséklete, vagyis a kazánban lesz kondenzáció, HMV üzemmódban is lesz gázmegtakarítás. Ez a működés látható az ábra jobb oldalán.

Választható háromféle vízmelegítési üzemmód vagy indirekt tartállyal összekapcsolás

A kazán vezérlése lehetővé teszi háromféle vízmelegítési funkció beállítását igény szerint. Ha azt szeretnénk, hogy a csap megnyitásakor azonnal meleg víz lépjen ki a kazánból, akkor egyszerűen csak be kell kapcsolni a HMV komfort funkciót. Ekkor a hőcserélő folyamatosan temperált a beállított hőmérsékleten, és ezáltal a csőben lévő használati víz is.

Amennyiben a HMV komfort ECO üzemmódját választjuk, akkor a kazán – öntanuló módon – megfigyeli a meleg víz használati szokásokat, a meleg víz elvétel időbeli lefolyását. Ennek eredményeként a hőcserélő nincs temperálva éjszaka, illetve ha hosszabb ideig nem használjuk a meleg vizet. Ez egy energiatakarékos megoldás, a komfortosság mellett.

A HMV komfort kikapcsolása esetén a vezérlés érzékeli a csapnyitást, begyújtja az égőt. A víz elkezd melegedni és kis
idő elteltével megjelenik a meleg víz a csapolási helyen. Ez is energiatakarékos megoldás, de komfort nélkül. Amennyiben külső indirekt tárolóval szeretnénk a meleg vizet előállítani, arra is van lehetőség. Az új vezérlésben az ECO és Komfort funkciók itt is szerepet kaptak. A Komfort funkcióval ki-be kapcsolhatjuk a tároló fűtését, ill. ECO üzemmódban OpenTherm termosztáttal programozhatjuk.

Két fűtési kör ellátása

Gyakran előforduló eset, hogy a földszinten padlófűtést az emeleten radiátoros fűtést építenek ki. Ebben az esetben a kazán a radiátoros kör számára megfelelő magasabb hőmérsékletű fűtővizet állítja elő és a padlófűtési kör számára pedig egy keverőszeleppel az alacsonyabb hőmérsékletű vizet. Az új HAJDU kazánok alkalmasak magasabb és alacsonyabb hőmérsékletű fűtési kör közvetlen ellátására keverőszelep nélkül. Mindkét fűtővíz hőmérsékletet a kazán állítja elő és egy váltószelepen keresztül vagy a radiátorokat, vagy a padlófűtést fűti. Ezzel nem csak a kivitelezés költsége csökken, hanem az alacsonyabb fűtővíz hőmérséklet miatt energiatakarékosabb is.

Hasznos kiegészítők: vezetéknélküli termosztátok, HAJDU kéményelemek

A kazánokba beépített rádiófrekvenciás vevőegység segítségével a kazán közvetlenül fogadni tudja a vezetéknélküli szobai egységek jelét. A kazánokkal együtt forgalmazott termosztátok érzékelik a kívánt szobahőmérséklet megközelítését és az öntanuló funkciójuk segítségével meghatározzák a kazán további működését úgy, hogy a beállított szobahőmérsékletet túllendülés nélkül, a legalacsonyabb fűtővíz hőmérséklettel érjék el. Ezáltal az egyszerű KI/BE kapcsolós üzem helyett egy OpenTherm üzemmód valósul meg, ami egyenletesebb szobahőmérsékletet, jobb hőérzetet, magasabb energiahatékonyságot eredményez. Amennyiben T87RF okostermosztátot használunk, azt akár mobiltelefonról távvezérelhetjük is.

A kazánok C6-os tanúsítással is rendelkeznek, tehát idegen égéstermék elvezetőkkel összeépíthetők. Sokkal egyszerűbb – és költségtakarékosabb is – a Hajdu kéményelemek alkalmazása. A leggyakoribb koaxiális 60/100 és 80/125 méreteken kívül megvalósítható 80/80 szétválasztott és akár kaszkád kéményrendszer is.

Misinkó Sándor
megújuló energia üzletágvezető
HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HajduKondenzációs kazán