Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Konvektorok a háztartásban

2018. november 20. | VGF online |  2544 |

Konvektorok a háztartásban

A helyiségfűtő berendezések egyik legelterjedtebb formája a konvektor, Magyarországon 3,3 millió készülék üzemel. Ez a szám tízszer nagyobb, mint az európai átlag, így hazánk igazi konvektor nagyhatalomnak számít, de sajnos a készülékek átlagéletkora 20 év körül mozog. Nézzük meg közelebbről –szerelői szemmel –, mi is a helyzet ma a konvektorok háza táján.

Az első beindítás előtt legfontosabb teendő az őrláng fúvókáinak átnézése. A gázkonvektorokban az őrláng két irányba ég, egyrészt az égősor felé, amely a begyújtást teszi lehetővé. Másrészt a termoelemet melegíti. Ha az elkoszolódás, eltömődés miatt csak az egyik irányba van láng, akkor két eset lehetséges. Az egyik, ha melegszik a termoelem, kinyit a gázszelep, azonban a főégő nem tud begyulladni. Lassan megtelik a konvektor dobja gázzal, majd ha eléri a termoelemhez vezető lángot, a készülék berobbanhat. A másik, ha nem melegíti a termoelemet az őrláng, ilyenkor egyszerűen elalszik. A szigetelővattákat is minden évben célszerű cserélni.

A konvektorok szabályozhatósága fontos probléma. Az új, 2018. január 1-e után is forgalomba hozható, felszerelhető készülékek már korszerű szabályozással rendelkeznek. A gázkonvektorokba beépített mechanikus hőmérséklet-szabályzók helyett elektromos szerkezeteket, heti programozású szobatermosztátot építenek be. A piacon megjelenő új termékkel programozhatóvá lehet tenni egy gázkonvektort, de a hőérzeti hőmérséklet fluktuációja duplája lesz a hagyományos megoldásnak. Ezzel szemben a programozható gázkonvektorok (amerikai rendszerűnek nevezhető) programozható termosztátjának két elektromos kimenete van….

Hogyan is működnek az új típusú konvektorok, illetve mi a helyzet a parapet toldókkal? Kiderül decemberi lapszámunkból.

 

December 5-én jelenik meg a Víz, gáz, fűtéstechnika szaklap 2018/12. lapszáma, amelyet a lapban található cikkek felsorolásával ajánljuk olvasóink figyelmébe.

 Tartalom:

  • A CO-jelző életet menthet!
  • Kazánok evolúciója
  • Lesz itt még meccs? - Tovább csúszik a stadionavató
  • Szaunák és gőzkabinok otthonra - Mi kell a gépészethez?
  • Zsákutca vagy lehetőség? Körkép a megújulóenergia-források területén
  • Épületszerkezeti és épületgépészeti termográfia II
  • Fóliasátrak épületgépészete - Fókuszban a fűtés
  • A szilárdtüzelés és a környezet
  • stb.

A VGF megvásárolható a nagyobb Relay és Inmedio üzletekben, valamint a vidéki postahivatalokban, míg az előfizetőink postai úton kapják meg.

Ha még nem előfizetőnk, ide kattintva tudja jelezni előfizetési szándékát. Lehetőséget kínálunk, kedvezményes áron, csak elektronikus kiadványra való előfizetésre is! Válassza az Önnek legmegfelelőbb konstrukciót!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Konvektor