VGF&HKL szaklap

RAUCAD/TechCON program

| |  2416 | |

RAUCAD/TechCON program

Vízvezetékrendszer- és csatornahálózat-méretezés a RAUCAD/TechCON tervező program higiénia moduljával.

Tavaly a RAUCAD/TechCON hírekben a program fűtési rendszer méretező/rajzoló modulját ismertette a REHAU. A korszerű grafikus tervező és méretező szoftver nemcsak száraz és nedves fektetésű fal-, padló-, és mennyezetfűtő/-hűtő rendszerek rajzolására és egyidejű méretezésére használható, hanem a higiéniai modul segítségével ivóvíz- és csatornahálózatok méretezésére is.

A szoftver magyar nyelvű, legnagyobb előnye abban rejlik, hogy a megrajzolt hálózatokat le is méretezi, és azonnal pontos anyagkiírást készít.

A tervezés menete: a szaniter berendezési tárgyakat és a csapolókat a helyiségek definiálása után táblázatosan vesszük fel helyiségenként a program gyárilag feltöltött adatbázisa alapján, ami kiegészíthető új berendezési tárgyakkal is, illetve az egyes berendezési tárgyak bekötési magasságai és a méretezés szempontjából fontos l/s-ban megadott átfolyási értékek is módosíthatók. A táblázatos felvétel után a berendezési tárgyakat egyenként helyezzük be a dxf-formátumban beolvasott alaprajzba.

Berendezési tárgyak kiválasztása, bekötési magasságok, átfolyás értékek megadása

A csővezetékrendszer megrajzolása előtt meg kell adni, hogy a méretezésnél a higiénikus RAUTITAN flex vagy a RAUTITAN stabil csővezeték rendszerek, illetve a hozzájuk tartozó T-idomok, könyökök, csővezető ívek legyenek figyelembe véve.
A csöveknél megadhatjuk a szükséges szigetelésvastagságokat is (4; 9; 13 ill. 26 mm), a cikklista összeállításánál a program ebben az esetben a gyárilag szigetelt csővezetékeket fogja kiírni.

A berendezési tárgyak vízoldali bekötésénél a használat gyakorisága és a higiéniai megfontolások alapján választhatók hagyományos falikorongok, illetve a körvezeték rendszerek kialakításánál használt átmenő falikorongok is.

A csatorna hálózatok kialakításánál a program a csővezetékek lejtésével is számol, a méretezés során a RAUPIANO Plus hangszigetelt lefolyórendszer elemei kerülnek kiválasztásra (DN 32-200).

A méretezés után a program nem csak a hideg-, meleg-, illetve a cirkulációs vízvezeték hálózat anyagait, hanem a lefolyórendszerek pontos, idomhelyes kigyűjtését is elvégzi és mind a vízvezeték rendszernél, mind a csatorna hálózatnál lehetőség van egy egyszerűsített, terített függőleges csőterv készítésére is.

Axonometrikus nézet a csatornahálózatról

A 2019. évi tavaszi és őszi oktatási időszakban a RAUCAD/TechCON programról részletes felhasználói, tervezői oktatást a REHAU Akadémia keretén belül tartanak.

www.rehau.hu

ÉpületgépészetREHAUSzakoktatásSzoftver