Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szennyezők a fűtési rendszerben

| |  4155 |

Szennyezők a fűtési rendszerben

A különböző adalékanyagok, tisztítószerek segítik megőrizni a fűtővíz jó minőségét, alkalmazásukkal megnő a kazán élettartama, és jobb hatásfokkal is üzemelhet a tüzelőberendezés.

Alapvetően két rendszert különböztetünk meg fűtési rendszermosás szempontjából, a teljesen új építésű rendszereket, valamint a már több éve működőeket. Az újonnan szerelt fűtési rendszerek első ránézésre teljesen tisztának tűnnek, ha minden építőelem közvetlenül a gyártóktól, bontatlan csomagolásba került a kivitelezőhöz. Azonban ez koránt sincs így, sokfajta szennyeződés húzódhat meg az üzemeltetés előtti rendszerekben, amely még az avatott szakemberek előtt is láthatatlan. A radiátorok belső felületén például olaj van a korróziós folyamatok megakadályozása miatt. Ha nem kerül eltávolításra, akkor a meleg vízben az olaj feloldódik, és egyszerűen ráég a hőcserélőre, melyet igen nehezen lehet eltávolítani. A rézcsövek forrasztásánál folyasztószer maradványok jelentkezhetnek, de előfordulhatnak a csővezetékben fizikai szennyezőanyagok is, por, forgács stb. Ezek rongálhatják a keringtetőszivattyú lapátkerekeit, sőt akár felhalmozódva torlódást, dugulást okozhatnak, és gyengíthetik a fűtési rendszer hatásfokát. A rendszer feltöltéséhez használt vízben pedig biológiai szennyező anyagok, algák, valamint a vízkőért felelős vízben oldott sók jelentkezhetnek, melyek szintén dugulást, lyukadást okozhatnak.

A régi rendszerekben a csőfalakra letapadt vízkő és a visszamaradt szennyező anyagok okozzák a problémát, valamint a fűtővíz nem megfelelő pH-ja.  

Rendszermosás fontossága

A hosszabb élettartam és a hibamentes üzem teszi szükségessé a szennyező anyagok nagy áramlási sebességen, vegyszerrel történő kimosását. Ennek hiányában akár heteken, hónapokon belül jelentkezhetnek az üzemeltetési gondok, kopogás, teljesítménycsökkenés, lyukadások. A fűtési rendszerek átmosásának leghatékonyabb eszköze a gépi rendszerrel történő tisztítás. Minden tisztítás esetén használni kell a különböző vízkő- és rozsdaiszapoló vegyszereket is. A csak gépi, tiszta vizes tisztítás nem elégséges. Lehetőség van csak a hőcserélők tisztítására, de célszerűbb az egész rendszert komplexen kezelni. A közel semleges pH-val rendelkező szerek tisztító hatására, és alkalmazva a tisztítógép nyújtotta előnyöket, a szennyeződések fellazíthatók és kimoshatók a rendszerből.

Tisztítási folyamat

A fűtési rendszerből az átmosási folyamat elindítása előtt el kell távolítani az olyan eszközöket, melyek az áramlást gátolják, ilyenek például a visszacsapó szelepek, valamint a radiátorok szelepeit nyitott állapotba kell helyezni. A termofejek leszedésével ellenőrizhetjük, hogy nincs-e a „tüske” letapadva. Ha igen, célszerű óvatosan kikocogtatni mosás előtt a termofejes radiátorszelepeket. A tisztítókészülékeket vagy a szivattyú helyére csatlakoztatják, vagy az egyik radiátor helyére kötik, vagy egy arra alkalmas kiállásnál az előre menő, illetve a visszatérő fűtési ágra kötik rá. Az átmosó készülékben a szivattyú forgási iránya állítható, nem kell cserélgetni a csatlakozást, ezzel az oda-vissza mosatással, kvázi „rángatással” a szennyeződések könnyebben fellazíthatók, így a semlegesebb tisztítóanyagokat használva is a makacsabb szennyeződések könnyedén eltávolíthatók a rendszerből. Ezek után a radiátorszelepeket el kell zárni, és a radiátorokat egyenként kinyitni, darabonként átmosni. Végül a készüléket is célszerű átmosni külön-külön.

 A keringtetőszivattyú kiszerelése előtt a régi rendszer elhasználódott vizét le kell ereszteni, majd a legcélszerűbb a szivattyú helyére kötni a készüléket. Ezek után a használaticsapvízzel folyamatosan töltik és ürítik a rendszert, ezzel előtisztítás is végezhető. A töltés-ürítést elzárják, és a keringtetés a rendszerben és a tisztítókészülékben megy végbe (70-80 °C-os vízzel), így a vegyszer „beépül” a fűtési rendszer szennyeződéseibe. A mosatás négy-hat órán keresztül folyamatosan zajlik. A rendszer tisztaságát szabad szemmel is meg lehet becsülni, de létezik erre vonatkozóan műszeres vizsgálat is, hogy a rendszerben keringtetett víznek milyen a részecsketartalma.

 Miután a berendezés csatlakoztatva lett a radiátor helyére, indulhat az átmosás. A radiátorszelepek nyitása-csukása segít, hogy radiátortagonként lehessen kimosni a rendszert. Ha kellően sok kosz felhalmozódott, leürítjük a rendszert, majd újratöltjük, és hozzáadjuk az adalékanyagokat, melyek segítenek fellazítani a lerakódott szennyezőanyagokat.

A radiátorokba került olajemulzió a készülékkel 80 százalékban távolítható el. A problémát a hőcserélők sarkos kialakítása okozza, ahonnan a gyakorlati tapasztalatok szerint szinte lehetetlen tökéletesen eltávolítani a szennyeződéseket.

Alacsony hőmérsékletű rendszerek

A padlófűtés, falfűtés, különböző hőszivattyús rendszerek esetében az alacsony hőmérsékleten keringő víz miatt a bakteriális és algás szennyeződésekkel kell számolni. A fonalas algák jelenléte sok esetben dugulást okozhat, de mindenképp csökkenti a fűtési rendszer hatékonyságát. Adott esetben a szennyeződés még le is égetheti a keringtetőszivattyút. Sokan úgy gondolják – még kivitelező körökben is –, hogy egy slaggal történő átmosás megoldhatja a problémát, de nem. A különböző biocid tartalmú készítmények hatékonyan tisztítják ezeket a fűtési rendszereket is.

Fűtési rendszer