VGF&HKL szaklap

Villám dolgozta meg a furánflex kéményt

Nem akar fizetni a biztosító

| |  2496 | |

Villám dolgozta meg a furánflex kéményt

Szinte nem is gondolnánk, micsoda károkat tud okozni egy villámcsapás. Tisztában vagyunk vele, hogy tönkreteszi a mikroelektronikai berendezéseket, tüzet okozhat, azt azonban kevésbé gondolnánk, hogy összeroppantja a furánflex kéménybélelést.

Budapesten, egy családi házba csapott a villám, majd a villámáram afuránflexel bélelt kéményen keresztül levezetődve, a földszinti atmoszferikus gázkazánt tönkretette. A tüzelőberendezés vezérlése megadta magát, a tágulási tartály tönkrement, valamint a kazán hőcserélője is átégett. A biztosító nem akar fizetni, szerinte a kémény volt rossz. hogy kinek van igaza, kiderül márciusi, legfrissebb lapszámunkból.

Az időszakos fűtéscsökkentés a fűtési költségek csökkenésével is jár. A költség a fűtési célú hőtermeléstől, az pedig a hőveszteségtől függ – most más tényezőket figyelmen kívül hagyva. Az értelmes takarékosság közismert módja a fűtött helyiségben a hőmérséklet csökkentése. Ezzel csökkentjük a hőveszteséget, melyet a belső és külső hőmérséklet különbsége okoz. Ismét egy egyszerűsítéssel élve, 1 ºC-os belsőhőmérséklet-csökkenéssel 6%-os hőveszteség-csökkenést nyerünk. Lakóépületben, középületben vannak olyan időszakok, amikor elfogadható egy bizonyos hőmérséklet-csökkentés. Hogyan valósítható ez meg, mennyit takarítunk meg vele?

Szó van továbbá a márciusi lapszámban a falban vezetett gázvezetékekről.  Ami ma megszokott és elvárt, az néhány évtizede még nagy luxusnak számított. A technológia a csővezetékek beépítésének szabályait is megváltoztatta. Egyre több hőszivattyút helyeznek üzembe annak reményében, hogy új, korszerű, költséghatékonyabb technológia költözzön a lakásba. A rossz kivitelezés, a nem átgondolt tervezés viszont alapjában ingathatja meg az új technológia iránti bizalmat.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

KéményTanulságos