Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Villám dolgozta meg a furánflex kéményt

Nem akar fizetni a biztosító

2019. március 7. | VGF online |  3907 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Villám dolgozta meg a furánflex kéményt

Szinte nem is gondolnánk, micsoda károkat tud okozni egy villámcsapás. Tisztában vagyunk vele, hogy tönkreteszi a mikroelektronikai berendezéseket, tüzet okozhat, azt azonban kevésbé gondolnánk, hogy összeroppantja a furánflex kéménybélelést.

Budapesten, egy családi házba csapott a villám, majd a villámáram afuránflexel bélelt kéményen keresztül levezetődve, a földszinti atmoszferikus gázkazánt tönkretette. A tüzelőberendezés vezérlése megadta magát, a tágulási tartály tönkrement, valamint a kazán hőcserélője is átégett. A biztosító nem akar fizetni, szerinte a kémény volt rossz. hogy kinek van igaza, kiderül márciusi, legfrissebb lapszámunkból.

Az időszakos fűtéscsökkentés a fűtési költségek csökkenésével is jár. A költség a fűtési célú hőtermeléstől, az pedig a hőveszteségtől függ – most más tényezőket figyelmen kívül hagyva. Az értelmes takarékosság közismert módja a fűtött helyiségben a hőmérséklet csökkentése. Ezzel csökkentjük a hőveszteséget, melyet a belső és külső hőmérséklet különbsége okoz. Ismét egy egyszerűsítéssel élve, 1 ºC-os belsőhőmérséklet-csökkenéssel 6%-os hőveszteség-csökkenést nyerünk. Lakóépületben, középületben vannak olyan időszakok, amikor elfogadható egy bizonyos hőmérséklet-csökkentés. Hogyan valósítható ez meg, mennyit takarítunk meg vele?

Szó van továbbá a márciusi lapszámban a falban vezetett gázvezetékekről.  Ami ma megszokott és elvárt, az néhány évtizede még nagy luxusnak számított. A technológia a csővezetékek beépítésének szabályait is megváltoztatta. Egyre több hőszivattyút helyeznek üzembe annak reményében, hogy új, korszerű, költséghatékonyabb technológia költözzön a lakásba. A rossz kivitelezés, a nem átgondolt tervezés viszont alapjában ingathatja meg az új technológia iránti bizalmat.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Lapunk nem létezhet előfizetők nélkül, ezért fontos, hogy minél több, szakmáját szerető, munkájára igényes épületgépészt, víz-, gáz-, fűtés-, hűtő-, klíma-, légtechnika-szerelőt tudhassunk olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VGF&HKL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét! Az éves előfizetés díja 9990 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 999 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS →

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KéményTanulságosVillámvédelem