Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megérkezett az új Uponor S-Press PLUS

Az Uponor fittingek új generációja

2019. március 29. | támogatott cikk, szponzor: Uponor |

Megérkezett az új Uponor S-Press PLUS

A többrétegű műanyag csövekhez használatos présfitting idomrendszer az egyik leggyakrabban használt eszköz az európai piacon. Gyors, tiszta és biztonságos kötést hozhatunk létre vele, így ez a megoldás az egyik legkedveltebb a vízvezetékek és fűtéscsövek szerelésénél. Egy megbízható, költséghatékony megoldás.

Néhány évtizede még a forrasztás/hegesztés volt a kivitelezésben a trend, amelyet később a menetes szerelvények, fittingek váltottak. Ezt követően a préseléses kötéstechnika elterjedésével, egy sokkal gyorsabb és megbízhatóbb munkamódszer jelent meg, ami egyúttal biztonságos munkakörülményeket is teremtett.

25 év valós terméktapasztalat és több mint 500 millió beszerelt idom után az Uponor megújította a műanyag csövekhez használatos présidomrendszerét. S-Press PLUS a tökéletes megoldás a tartós, biztos kötés kialakítására. 100%-ban kompatibilis a jelenlegi Uponor többrétegű csövekkel és szerszámokkal. Elérhető átmérők: 16–32 mm mind a fém, mind a műanyag termékpalettában. S-Press PLUS fitting, az Igazi, kompromisszumok nélkül. Az Uponor S-Press PLUS használható fűtés- és hűtésszerelés esetén is.

A fém fittingek már elérhetők, a PPSU műanyag fittingek pedig várhatóan 2019 szeptemberétől lesznek elérhetők a hazai piacon

 • fém és műanyag idomok széles választéka
 • Kötés 3 gyors lépésben. Nem kell sorjázni és kalibrálni.
 • Akár 60%-kal kisebb nyomásveszteség – jobb Zeta érték, mint korábban
 • rozsdamentes acél préshüvely
 • A présjelzés (fólia) eltávolítható, amint a kötés biztonságos.
 • Nyomáspróba biztos.  Az idom szivárogni kezd, ha nincs megfelelően lepréselve, már alacsony nyomáson is.
 • QR kóddal azonnal, 24órában elérhető információk:
  dokumentum háttértár, terméklista készítési és küldési lehetőség

Az Uponor S-Press PLUS fittingek/idomok használhatóak családi, társas vagy irodaépületekhez egyaránt. Az Uponor Uni Pipe PLUS vagy Uponor MLC csövekkel együtt rendszergaranciával rendelkezik Európa egész területére ivóvízhálózathoz, beleértve a higiéniai engedélyeket is.

Az Uponor S-Press PLUS: Erős – Biztonságos – Egyszerű – Okos

„Préselés-kisokos” – avagy mit érdemes tudni a présidomokról általában:

 • A préseléses rendszer dióhéjban
  A préseléses rendszert eredetileg réz csövekhez fejlesztették ki, de manapság már elterjedt a használata mind a műanyag-, mind az acélcsöveknél. A présidomokat leggyakrabban a vízellátás és fűtéstechnika területén használják sok-sok elágazással és kapcsolódási ponttal, mely a normál családi házas méretektől egészen az ipari akár 3”-os méretekig terjedhet.
 • Mi a fontos egy préskötés kialakításánál?
  A műszaki ellenőröknek és a tervezőknek fontos, hogy tudják, milyen a csővezetékrendszer vízáteresztő képessége, ellenállása.  A tervezőnek minden esetben a csőrendszereket (csövet és fittinget is) az EN ISO sztenderd szabványoknak megfelelően kell tervezni. – nyomásosztály, felhasználási terület besorolás, és ivóvízhez való használati engedélyek.
 • Mire figyeljünk a fittingek választásakor?
  A fittingnek/idomnak kompatibilisnek kell lennie a csővel. Ezt a megfelelő technikai dokumentációval igazolni kell. A többrétegű csőrendszereknek meg kell felelniük az EN ISO 21003 szabványnak. Különböző hőmérsékletiosztály-besorolás létezik a felhasználási területtől függően (vízellátás, fűtés),  különböző nyomásiosztály-besorolás (4–10 bar között). Ezen szabvány szerint a felhasználási viszonyoktól függően a csőrendszer várható élettartama 50 év.
 • Mik a leggyakoribb hibák a préseléses eljárás alkalmazása során?
  Előfordul, hogy nem azonos gyártótól származó csövet és idomot használnak, vagy vízellátásra olyan fittinget, aminek nincs tanúsítványa, vagy nem követik a szerelési útmutatásokat. Továbbá előfordulhat, hogy nem megfelelő szerszámot használnak. A présgépeket és a pofákat időszakosan ellenőrizni kell – a beállított idő vagy a gyártó által megadott préselési szám után. 

Hasznos tulajdonságainak köszönhetően a préseléses eljárás maradandóvá vált. A gyártók folyamatosan fejlesztik és tökéletesítik termékeiket, nagy hangsúlyt fektetve a felhasznált anyagok milyenségére, a megbízható és gyors kötés kialakításra, a jobb áramlási mutatókra, kivitelre és a munkafolyamat egyszerűbbé tételére.

További információ az új termékcsaládról a www.uponor.hu weboldalon található.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Uponor