VGF&HKL szaklap

A laikus ügyfelet tájékoztatni kell!

Kerüld el a meglepetést és a felesleges kiszállást!

| |  1817 | |

A laikus ügyfelet tájékoztatni kell!

Sajnos a megrendelőknek az esetek döntő többségében fogalmuk nincs arról, hogy egy hőszivattyú pontosan hogyan működik, és mennyit is fogyaszt valójában. A félreértések elkerülése végett a telepítő szerelőnek fel kell világosítani a laikus fogyasztókat a berendezés működéséről, ellenkező esetben nap-nap után kapják az elégedetlen telefonokat.

Arra nagyon oda kell figyelni, hogy mit mondunk a megrendelőnek. Számtalanszor találkozni olyan esettel, hogy elővesznek egy papírt, gépkönyvet, használati utasítást stb. melyre például egy bizonyos érték van feltűntetve, hogy a készülék fogyasztása 63,8 kW/nap. Ezt az adatot „szentírásnak” veszik, és úgy gondolják, hogy ez minden egyes napra igaz, ellenkező esetben elégedetlenkednek: nagy a fogyasztás. Szakemberek azonban tudják, hogy a gép pont ennyit nem fog fogyasztani soha, csak e körüli értékeket.

A tervező mérnök, a kivitelező jól tud tervezni, szerelni, csak azt nem tudja megmondani, hogy az adott évnek adott szakában milyen lesz a várható időjárás. A készülék fogyasztását csak ez az adat fogja befolyásolni! A másik meghatározhatatlan állapotjelző, hogy a tulajdonos, aki bent lakik a házban, mit szeretne. A kivitelezők, tervezők éppen ezért átlagos hőmérséklettel, minta emberekkel számolnak, ami nagyjából jó. A megrendelőnek ilyen esetben fel kell hívni a figyelmét, ne egy hónapos adatot vizsgáljon, hanem egy éves, vagy akár több esztendős időtávlatból vegye górcső alá a mért értékeket. Így már nyilvánvalóvá válik, hogy a telepített hőszivattyú fogyasztási adatai megfelelnek az ígéreteknek, és valóban megtakarítást hoznak a megrendelőnek.

– Számtalanszor előfordul, hogy azzal hívnak fel a megrendelők, telepítettünk neki egy berendezést, és szerinte az nagyon sokat fogyaszt. Novemberben indítottuk el a gépet, januárban költöztek be. Most kaptam meg az e-mailjét, hogy a tervekben más szerepel fogyasztási adatként, mint ami a valóság. De nem telt még el egy év! Tehát egy értelmezési problémával állunk szemben, ami csak a megfelelő kommunikációval orvosolható. Ha egy téli nap kirohan valaki a villanyórához, és megnézi a fogyasztást, ami mondjuk 60 kW. Akkor 40 Ft/kWh áramárral számolva 2400 Forint jön ki egy napra. Majd ezt az értéket felszorozza 30-al, meg is kapja a 72 000 Forintos villanyszámlát. Hőszivattyúk esetén ez a gondolkodásmód teljesen hibás – mondja el Karda István.

A fogyasztási adatokat nem mindegy, ki és mikor, milyen módszerrel méri. Ebben az esetben például egy teljes szezonra kellene elvégezni a méréseket. Meg kell tehát győzni a megrendelőket, ezen felül el kell érni a bizalmukat. Erre muszáj időt, energiát fordítani, ellenkező esetben elégedetlenség és a szakma iránti bizalomvesztés alakulhat ki!

Hőszivattyú