VGF&HKL szaklap

Levelesláda: A felhasználók alapfogalmakkal nincsenek tisztában

Szakmai hozzászólásokat várunk

| |  855 | |

Levelesláda: A felhasználók alapfogalmakkal nincsenek tisztában

Az alábbi levelet egy olvasónk juttatta el hozzánk, aki valamilyen költséghatékony fűtési módot szeretne otthonában. A klímafűtést is górcső alá veszi, azonban érezhető, hogy a COP fogalmával nincs teljesen tisztában. A szakember felelőssége, és valamilyen szinten kötelessége felvilágosítani a megrendelőt az alapvető műszaki kérdésekben.

„T. Mérnőkmédia!

Örömmel találkoztan önökkel a neten. Gondoltam, hátha tudnának segiteni nekem-és szinte biztosan másoknak is. Fűtésrendszer felújitása helyett költséghatékony fűtésű módot szeretnék. A magukat kóseroló infrapanelesek, a köndenzációs csoda gázkészülékek mellett találkoztam a szintén csodának tűnő, energiatakarékosan működő, egyébként nem az olcsóságukról hires elektromos hűtő-fűtő Split klimákról. Ezek közül is az inverteres szabályozósakkal.

Talán valamelyest függetlennek látszó elemzéssel számszerűsitik, hogy az inverteres split klimák MÉG FŰTŐ üzemmódban is a gázfűtésnél is mintegy 20%-al olcsóbbak. Mondjuk, hogy lehetséges. De azzal is »etet«, hogy inverteres klima esetében a COP érték szerint kb 4-szer tőbb a kinyert energia a befektetettnél. A »Klima tippek« nevű oldal szerint, melynek alcime: »A lkima fogyasztása példával illusztrálva«: Egy 80 m²-es lakás 16 000 kW-os fogyasztási igényéből a COP érték szerint, ami az energiahatékonysági mutató, 4,38, így 16 000/4,38 = 3653 kWh × 40 Ft áramdijjal havi 12 176 Ft, szemben az ugyanolyan alapterületű lakás havi 15 933 Ft-os gázfűtési költségével. Laikus középiskolai végzettséggel is ez a hatékonysági mutató ellentmond az energiatörvényeknek.

Mi a véleménye erről a szakembernek? Mennyiben lehet igaz hogy egy befektetett energiánál 3-4 szeresét kapnám vissza a COP szerint? De már az is megnyugtatna, ha valaki megerősitené, hogy egy elektromos split klima olcsóbb a gázfűtésnél! Ha szakember esetleg volna szives válaszolni, akkor azzal is megelégednék, ha röviden medirná a pro, vagy kontra véleményét. Nagyon reménykedve várnám valakinek a válaszát.”

Olvasói levélVGFHKL