Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Konvektorcsere: Van még két nap!

| |  2281 |

Konvektorcsere: Van még két nap!

Bár ma indult volna a program, a szaktárca két nappal eltolta a konvektorok cseréjére kiírt pályázatok benyújtási időpontját. A változtatást az indokolta, hogy az eredeti dátum egybeesik a személyi jövedelemadó bevallásának határidejével.

A tervezettnél két nappal később, 2019. május 22-én 10 órakor kezdődhet a pályázatok benyújtása az Otthon Melege Program Földgázüzemű konvektorok cseréjére irányuló alprogramjára. A kétnapos halasztásról azokra a pályázókra gondolva döntött az Innovációs és Technológiai Minisztérium, akik az utolsó pillanatra hagyták adóbevallásuk véglegesítését, ők így május 20-án mentesülnek a további adminisztrációs feladatok alól. A földgázüzemű konvektorok cseréjére irányuló alprogram pályázatai változatlan feltételekkel, elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatóak be, ügyfélkapus azonosítást követően 2019. augusztus 30-i végső határidővel.

A pályázatbenyújtó felület a https://konvektor2019.nfsi.hu/ linken érhető el. Az elektronikus pályázati rendszerrel, a pályázatkezeléssel kapcsolatos kérdésekben a pályázatkezelő NFSI Nemzeti Fejlesztés és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán kérhető segítség (elérhetőségek a http://www.nfsi.hu oldalon).

Mint arról korábban már beszámoltunk, a kiírás szerint kizárólag zárt égésterű egyedi helyiségfűtő berendezés beszerzésére van lehetőség, mely belobbanásmentes begyújtóval rendelkezik. Ezen felül programozható termosztáttal szükséges minden új készüléket ellátni, a szezonális helyiségfűtési hatásfok-követelmény legalább 88%. Csak olyan készülék szerezhető be, melynek energiaosztálya legalább „A” energiahatékonysági mutatóval kell rendelkeznie. Minden új készüléknek összesen legalább 3 éves gyártói és/vagy hivatalos forgalmazói jótállással kell rendelkeznie, és az országos szervizhálózat is követelmény. Ezek a követelmények beszűkítik a lehetőséget. Jelenleg a magyar piacon három gyártó létezik, akik a szükséges feltételeknek megfelelő készülékekkel rendelkeznek. Az új ErP követelményeknek megfelelő konvektorok piaci ára 150-220 ezer forint körül mozog. Ebből készülékenként160 ezer forint számolható el. Egy készülék vételárának vonatkozásában maximum 96 ezer forintot (a 160 ezer Ft 60%-át) fizeti az állam a nyerteseknek. A konvektorok beszerelésével kapcsolatos költségekkel együtt, lakásonként maximum 750 ezer forint támogatás kérelmezhető. A  támogatás az összes költség maximum 60%-a lehet. A pályázat keretében országosan kb. 20 ezer konvektort cserélhetnek le.

KonvektorPályázat

Kapcsolódó