VGF&HKL szaklap

HVAC rendszerek a tervezőasztalon: modellezés és tervezés 3D-ben

| |  711 | |

HVAC rendszerek a tervezőasztalon: modellezés és tervezés 3D-ben

Az LG légkondicionáló és energetikai megoldások üzletága számos eszközt kínál a fűtés-, hűtés-, és légkondicionálás (továbbiakban HVAC) rendszerekkel dolgozó mérnökök számára. A vállalat szoftvereivel egy projekt teljes HVAC rendszere 3D-ben megtervezhető, így már a tervezőasztalon kiküszöbölhetőek a megvalósítás során felmerülő problémák.

A tervezéstől kezdve a kivitelezésen és karbantartáson keresztül a bontásig egy építészeti projekt számos fázison megy keresztül életciklusa során. E szakaszokban különféle mérnöki szoftverek segítik a felmerülő feladatok és problémák megoldását, melyeknek köszönhetően az épületek megtervezése, felépítése, felügyelete és fenntartása a teljes életciklus során hatékony és biztonságos lehet. Az LG LATS tervezőprogramokat úgy alkották meg, hogy optimális segítséget nyújtsanak az LG HVAC (fűtés, szellőztetés, légkondicionálás) rendszereihez, így gyorsabb, könnyebb és pontosabb munkavégzést tesznek lehetővé a tervezés, a modellezés és az energiafogyasztást becslő tervek elkészítése során.

A LATS Energy program a tervezési fázisban készít megközelítő számításokat egy épület energiafelhasználásáról és már a projekt korai stádiumában elemzi az LG Multi V VRF-rendszerek teljes élettartama során felmerülő költségeket olyan információk alapján, mint a projekt elhelyezkedése és ütemezése, vagy a kivitelezés során felhasznált termékek.

A LATS HVAC az LG Légkondicionálási  megoldásainak integrált modellválasztási programja, amely lehetővé teszi az adott projekthez legalkalmasabb rendszerek, rendszer elemek,  gyors és pontos méretezését,  a csővezeték rendszer  átmérőjének kiszámítását, a szükséges plusz hűtőközeg töltet mennyiségének meghatározását.  Ezután egyszerűen egy XLS riportot készíttethetünk a programmal, amiben összegezzük a rendszer elemeit, fő műszaki paramétereit, és a kiválasztási paramétereket.  

A LATS CAD az LG saját tervezésű programja, amely az AutoCadhez igazodik, az eredeti szoftverhez képest pontosabb és gyorsabb tervezést biztosítva az LG HVAC termékek telepítéséhez.  Ugyanebben a programban áttekinthetjük a telepítési információkat (a hűtőközegcsövek átmérőjének és a hűtőközeg-feltöltésnek a becslését, a csővezetékek hosszával kalkulált eredményeket) és az előzetes számítások révén minimalizálhatjuk a kivitelezés során felmerülő problémákat.

Az LG LATS Revit szoftver az Autodesk Revit kiegészítő programja a HVAC rendszerek tervezéséhez, amely az épületinformációs modellezés (Building Information Modeling, BIM) felhasználói kihívásaira ad választ. A programmal az LG HVAC rendszerei 3D-ben tervezhetők meg, a hagyományos szoftverekhez képest könnyebben és gyorsabban. A mérnökök már a tervezési fázisban háromdimenziós modelleket készíthetnek a projekt teljes HVAC-rendszeréről, mellyel elkerülhetik a telepítéskor esetlegesen felmerülő problémákat.

A szoftver használatával a felhasználók gyorsan és könnyen választhatják ki a telepítésre szánt HVAC-eszközöket, illetve modellezhetik azok elrendezését és egymáshoz történő csatlakoztatását. A beltéri egységek a helyiségek igénybevételének intenzitását figyelembe véve válaszhatók ki, a hűtőközeg-csövek hálózata pedig 3D-ben méretezhető és rendezhető el, a program ráadásul minden esetben figyelmezteti a felhasználót, ha megsértett valamilyen, a csövek alkalmazására vonatkozó szabályt. Egy áramlástani (CFD) analízis lefuttatásával és/vagy egy számítógéppel támogatott akusztikai szimulációs tervezőprogram használatával egy nagy projekt esetén a mérnökök már az építkezés megkezdése előtt felmérhetik a várható zajszintet és szimulálhatják az építkezés hatását a környező épületekre, hogy optimális megoldásokat találjanak, megelőzve a kivitelezés során vagy azt követően felmerülő problémákat. A 3D interferencia-mérés, valamint a rendszerellenőrzési funkciók korrigálják a felhasználói telepítési problémákat, ezzel minimalizálva a kivitelezéskor felmerülő javítási költségeket.

A szoftverből néhány kattintással exportálható a rendszerben található eszközök listája, fő műszaki paramétereikkel, a méretezett munkaponti teljesítmények, és rendszerben lévő csővezetékek összesítése.

Fontos, hogy a HVAC-rendszerek gyártóját a lehető leghamarabb bevonjuk a munkafolyamatba, hiszen ők nem csak szakértői a termékeiknek, de az elérhető legjobb mérnöki eszközöket is biztosítani tudják a tervezők és kivitelezők számára.

Szoftver