VGF&HKL szaklap

Levelesláda: Elektromos hűtő-fűtő kazán?

| |  350 | |

Levelesláda: Elektromos hűtő-fűtő kazán?

Olvasói levél érkezett a szerkesztőségünkbe, ahol laikus olvasónk érdeklődik a falhűtésről. Itt említi meg az elektromos hűtő-fűtő kazánt. Nyilvánvaló, hogy ilyen berendezés nem létezik, hacsak a hőszivattyúkat nem illetjük ezzel az elnevezéssel. A probléma felvetése érdekes lehet szakembereink számára is, várjuk észrevételeiket, javaslataikat.

T. Cím!

Vidéken, Győr mellett, Vámosszabadin lakom. A családi házunk (régi típusú „kocka“ ház, 10×10 m-es) 1978-ban épült, mi 2004-ben vettük meg, és 2009-ben tetőtérbeépítést (nyeregtető) építettünk rá. A földszinten eredetileg 5 cm dryvit szigetelés volt a falakon (ezen nem változtattunk), a felső szinten a falakra 10 cm-t dryvit-ot, ill. a tetősíkokba 25 cm gyapotszigetelést tettünk. Már akkor gondoltunk a nagy nyári melegekre, ezért a fenti szobákban falfűtés van, megteremtve a lehetőségét, hogy később kiépítsük a falhűtést, ha erre nagy igény mutatkozik. Nagyon szeretjük, jól működik ez a fűtés! A hűtést azóta sem építettük ki, pedig néha nagyon kellene!

A falhűtésre az volt a tervünk, hogy egy talajvíz-kútból (ez megvan) hőcserélővel a fűtési körben a lehűtött vizet a falakba keringetve érünk el hűtő hatást. Ez azóta nem valósult meg (azt mondták nekem, hogy a párafigyeléssel, minden gépészettel együtt elég költséges, és bonyolult rendszer lenne, ezen kívül rengeteg talajvizet kellene hozzá átforgatni) , de most érdeklődöm, hogy esetleg meg lehetne-e egy elektromos kazánnal ezt oldani. Ezért fordulok Önökhöz! Létezik-e elektromos hűtő-fűtő kazán? (Bocsánat, ha furcsa ez a kérdés).

Azért is gondoltam erre, mert jelenleg gázfűtés van a házunkban, de idén megvalósul egy 7 kW-os napelem beszerzése, amivel az áramellátás megoldott lenne. Kértem ajánlatot klímákra az emeleti szobákba (fent 3 lakószoba + egy fürdő, és egy háztartási helység van), de ha megoldható lenne a hűtés a falakban lévő vízcsövekkel, inkább azt választanám.

Előre is köszönöm, ha válaszolnak!

(Név, cím a szerkesztőségben)

FelülethűtésOlvasói levél