Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

BWT alacsony sótartalmú, vegyszermentes fűtővíz

A BWT koncepciója biztonságot nyújt

| |  682 |

BWT alacsony sótartalmú, vegyszermentes fűtővíz

Legyen szó új épületekről vagy meglévő épületek felújításáról, egyre összetettebb fűtési rendszerekkel találkozhatunk. E rendszerek pedig egyre nagyobb feladatot jelentenek a szakemberek számára is, azaz a szerelőknek, tervezőknek és kivitelezőknek. Manapság már egyes részegységek beszerelésére is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen a teljes rendszer működését nagy mértékben befolyásolják.

Egy fűtési rendszer számos részegységből áll (kazán, puffertartály, vezérlés, csöve­zés). Ezeknek tökéletes összhangban kell lenniük ahhoz, hogy biztosítható legyen a fűtési rendszer megbízható, hatékony és hosszútávú üzemelése.

Önöknek, mint a fűtési rendszer szerelőinek, a rendszer első feltöltése, a kazáncsere, valamint egy nagyobb javítás sok buktatót rejthet. Magyarországon jelenleg nincsenek egyértelmű előírások a fűtővíz minőség tekintetében, ezért Önnek nincs egyértelmű támpontja. A kazángyártók vízminőségi követelményei gyakran nem megfelelőek a rendszer egyéb elemei számára. Amikor beépít egy kazánt, az Ön feladata és felelőssége azt összhangba hozni a rendszer egyéb elemeivel és megfelelő vízminőséget biztosítani, nem csak a kazán, hanem a teljes rendszer számára.

Még egy-egy részegység cseréje esetén is ellenőrizni kell, hogy a rendszer összességében harmonikusan működik-e. Pld., ha egy új kazánt vagy új lemezes hőcserélőt építenek be az adott rendszerbe, tisztázni kell, hogy a fűtési rendszerben keringő fűtővíz minősége megfelel-e az új elemeknek.

A hőszállító közegnek számító fűtővíz bizonyos összetevői – amint azt mindannyian tudjuk – problémákat okozhatnak, többek között az alábbiak miatt:

  • hőátadást akadályozó lerakódások (vízkő és korróziós termékek),
  • korróziós folyamatok (helytelen pH-érték, oxigén nagymértékű bejutása a rendszerbe vagy túlzott szerves anyag terheltség),
  • korróziós iszap miatt eltömődött alkatrészek.

Az, aki a rendszer tervezője vagy kivitelezőjeként, a műszaki és a jogi buktatókat el kívánja kerülni, a vegyszermentes, alacsony sótartalmú fűtővíz mellett dönt. A BWT mindent átfogó fűtési rendszer koncepciója, mely elsősorban a sótalanító berendezések termékpalettáján alapul, a szabványoknak eleget tevő és tökéletes fűtővizet eredményez. Ez a koncepció segít Önöknek abban, hogy szakszerű megoldást nyújtsanak minden helyzetben, mindenféle anyagminőségű rendszer esetén.

Szakemberekre vonatkozó felelősség:

  • a részegységek megfelelő kombinálása (anyagminőség szerint),
  • alkalmazási lehetőségek megvizsgálása a konkrét esetekben,
  • az egységek szakszerű beszerelése,
  • alapos és precíz légtelenítése a rendszernek az első felfűtés alkalmával.

BWT AQA Therm alacsony sótartalmú, természetes fűtővíz – vegyszerek nélkül

Egy működőképes fűtési rendszer fontos részét alkotja a fűtővíz, hiszen hőszállító közegként a rendszer szinte valamennyi elemén átfolyik. Azon elsődleges feladata mellett, hogy hőenergiát szállít, további tulajdonságokkal is kell rendelkeznie, valamint védelmet kell nyújtania a lerakódások és korrózió ellen.

Lerakódások elleni védelem

Mi a BWT-nél az javasoljuk, hogy rendszerfelöltés esetén a német VDI 2035, ÖNORM H 5195 (1.5.1.) vagy az MSZ EN 14868:2006 (10.3.1.) szerinti sószegény vízminőség mellett döntsön. Különösen abban az esetben, ha a rendszer tartalmaz alumínium ill. alumínium ötvözet anyagot. Ez a fűtővíz, oldott ásványi anyagokat minimális mértékben tartalmazó, tiszta, gázoktól mentes vizet jelent. Az optimális vízminőségi állapot fenntartásához a rendszer megfelelő légtelenítése elengedhetetlen. A BWT környezetkímélő, vegyszermentes fűtővíz koncepció szerinti, sószegény vízzel történő üzemeltetéssel a víz olyan összetevőit csökkentjük, ill. távolítjuk el, melyek lerakódásokat (kálcium és magnézium sók) és korróziót eredményezhetnek.

Korrózió elleni védelem

Minél kisebb a víz sótartalma (vezetőképesség), annál kisebb a korrózió intenzitása. A tökéletes fűtővíz sószegény, részlegesen sótalanított víz. A szakszerűen légtelenített rendszer esetén, pár hét üzemeltetést követően – természetes módon – 8,0 és 8,5 érték közé beáll a keringtetett víz pH értéke. Ez egy elfogadható és az előírásoknak is eleget tevő kompromisszum a rendszerben levő minden anyagminőségre nézve. Ez a javaslat vonatkozik minden korrózióra érzékeny anyagot tartalmazó zárt fűtési rendszerre (pl.: amely tartalmaz alumíniumot ill. alumínium ötvözetet).

PÉLDA NYERSVÍZ LÁGYÍTOTT VÍZ SÓTALANÍTOTT VÍZ
Összkeménység [nk°] 19,5 0,2 0,6
Kálcium [mg/l] 91 0,5 2,5
Magnézium [mg/l] 29 0,5 1,2
Nátrium [mg/l] 20 204 0,2
Klorid [mg/l] 39 39 2,1
Szulfát [mg/l] 104 104 0,5
Nitrát [mg/l] 42 42 2,2
Vezetőképesség [μS/cm] 853 951 35

BWTFűtési rendszer