Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtési rendszerek tisztítása MANTA termékekkel

| |  2052 |

Fűtési rendszerek tisztítása MANTA termékekkel

Tíz kazánmeghibásodásból kilenc a fűtési rendszerben lévő víz nem megfelelő minőségére vezethető vissza. Dugulás, mozgó alkatrészek meghibásodása, váltószelep, áramlásérzékelő, tömítések tönkremenetele, sőt, a főalkatrészek, a hőcserélő és a vezérlőpanel meghibásodása is erre vezethető vissza.

Hogyan lehet megóvni a fűtési rendszert a nem megfelelő vízminőségtől?

Úgy, ha először is tisztában vagyunk azzal, hogy mi történik egy fűtési rendszerben illetve annak milyen a vízminősége. Több millió forint a fűtési rendszerek kialakítási költsége, a kivitelező elvégzi a munkát legjobb tudása szerint, kész van a rendszer, megtörténik a kazán beüzemelése és rövid időn belül előjönnek a különböző kazánmeghibásodások, ami kellemetlenséget okoz kivitelező, szervizes és a végfelhasználó között, pedig az egész probléma sok esetben pár tízezer forint értékű munkával és adalékanyaggal megelőzhető lett volna. Tipikusan azok, amit a cikk elején említünk. „Természetesen” ilyenkor csak a kazán lehet rossz, de ha a munkafolyamatok mögé nézünk észrevehetjük egy vízelemzéses minta elvégzése után, hogy mi is a baj a fűtési rendszerrel.

Amikor vízminőséget ellenőrzünk, a következő kémiai összetételeket vizsgáljuk: keménység, pH érték, vezetőképesség és vastartalom. Ezen tulajdonságok pontos ismeretében előre meglehet mondani, hogy a rendszerünkkel mi fog történni. Erre szolgál a MANTA vízelemző készlete, amellyel mintavételezés után az említett négy fő paraméter meghatározható.

A pH érték megmutatja, hogy a rendszer savas vagy lúgos, tehát korrodálódni vagy vízkövesedni fog a rendszer. 1 mm vízkő a fűtési hőcserélő felületén közel 8% hatásfokcsökkenést eredményez. Nem kellene talán hagyni, hogy ez bekövetkezzen. Fontos és elterjedt a mágneses iszapleválasztó használata, de abból 12 000 gauss mágnes erősségnél kisebb alatt ne nagyon dolgozzunk (pl. nagyon jó iszapleválasztó ár-érték arányban a BIASI mágneses iszapleválasztója.)  Korrodálódás esetén, ha savas a pH érték, akkor korrodálódás fog végbemenni és ez lehet felületi, vagy anyaghibából eredendően pontszerű, ami lyukadáshoz vezethet. Hogy ezek ne forduljanak elő, először is a rendszert kellene átmosni. Ahhoz házi, vagy ipari mosószivattyúk is elérhetők. A legkisebb is át tud mosni minimum 25 radiátort, a nagyobbak akár 45-50 db-ot is. A mosás előtt meg kell állapítani, hogy a rendszer új vagy régi. 6 hónapnál fiatalabb rendszer újnak minősül, ami pedig ennél idősebb az a régi rendszer. Nem mindngy, hogy milyen adalékanyagot biztosítunk.

Manta BP 300

Új (maximum 6 hónapja telepített) fűtési rendszerek tisztításához, átmosásához, a rendszerben lévő szilárd fém és zsírszerű szennyeződések eltávolítására. Javasolt adalékmennyiség: a fűtésrendszer 1%-a de legalább minimum 1 liter. 30 percen keresztül járassa a rendszerben és azután ürítse le a rendszert. Ezután töltsön MANTA BP 100-as inhibítort a rendszerbe.

Miért kell beleönteni és mikor kell használni?

Sokszor ott követik el a hibát, amikor a rendszer átmosása nélkül tesznek inhibítort a rendszerbe. Ez nagy hiba, ugyanis a szennyeződést összeszedi, de a kazántestbe be is hordja a szennyeződést. Ha lehetőségünk van rá, csak akkor használjuk, ha előtte átmostuk a rendszert. Ha viszont régi a rendszer, akkor a MANTA BP400-at használjuk. Ezt 3-4 órán keresztül járassuk a rendszerben, a kazánt kizárva lehetőleg és azután eresszük le a rendszert. Ha nagyon régi a rendszer, 30-40 éves és ráadásul még nyitott rendszer is, akkor használjunk BP 800-at, de mosás előtt járassuk meg a rendszert MANTA STOP LEAK-kal, ami filmet képez a belső öreg felületen és a kisebb lyukadásokat elfedi.

Valamennyi adalékanyagot úgy adják a rendszerhez, hogy az maximum 1%-át tegye ki a rendszernek. A rendszer átmosással a kazánok és a fűtési rendszerek élettartama 35-40%-kal  is megnőhet, csak egy pici odafigyelést igényel.

Oktatóvideó a rendszermosásról:

Ha már a probléma bekövetkezett, azaz a kazán meghibásodott, vagy savazni kell a dugulás miatt, akkor erre tökéletes a MANTA BOSS 18 típusú irányváltós kazánsavazó szivattyúja, amihez a DETEX névre hallgató savazóanyagot használjuk.

A kazánok hőcserélőjének savazását úgy kell elvégezni, hogy először csak 5% koncentrátumot adjunk a vízhez, ha ez nem viszi ki, akkor emeljük 10%-ra, ha ez sem használ, akkor emeljük 15%-ra. Ha ez a magas százalék sem viszi ki a hőcserélőt, akkor az véglegesen eldugult és ki kell cserélni. Amikor a savazóanyag reakcióba lép a savazás során, akkor a színét változtatja.   

A termékek megtalálhatók a  www.csolako.hu oldalon.

Fűtési rendszerKarbantartás