Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Közel nulla energiaigény? A hőszigetelés lehet a válasz

| |  1233 |

Közel nulla energiaigény? A hőszigetelés lehet a válasz

Hamarosan életbe lép a „közel nulla” követelményszint az új építésű épületszerkezetek megépítésével kapcsolatos új szabályozás. Az előírások szerint 2020.december 31-e után valamennyi új épületet úgy kell megépíteni, hogy az energiaigénye csaknem nulla legyen.

Ez a nagyon szigorú elvárás csak komplex megoldásokkal érhető el. A különféle épületszerkezetek megfelelő kialakításán (homlokzatok, tetők, födémek, nyílászárók stb.) túl érinti a gépészetet, szükségessé teszi megújuló energiaforrások használatát és természetesen megfelelő hőszigetelés beépítését.

Fokozott hőszigetelésre váró épületszerkezet például a magastető. Az elvárt U=0,17 W/m2K hővezetési tényező eléréséhez az üveggyapot szigetelések közül az elérhető legjobbra lesz szükség. A Telkibányán épülő (BAZ megye) Csillagfény vendégház építtetői mindezen szempontok figyelembevételével választották a szarufák és a fogópárok közötti hőszigeteléshez a Knauf Insulation Unifit 032 jelű anyagát.

Az alkalmazott 20 cm magas szarufák és fogópárok közötti szigetelésen túl további 10 cm kiegészítő szigetelést építenek be a szarufák alatt illetve a fogópárok fölött elhelyezve. Ide az Unifit 033 jelű üveggyapot kerül. Az így számított rétegtervi hőátbocsátás a 0,2/0,32 és 0,1/0,033 hővezetési ellenállásából így alakul: U=0,107. Ez kiemelkedően jó értéket jelent.

Természetesen a többi épületszerkezet, a gépészet és a megújulók megfelelő választása együtt fogja majd az elvárt és előremutató eredményt meghozni: „közel nulla energiaigényű épület” a fenntarthatóság jegyében.

Knauf