VGF&HKL szaklap

LG Therma V SPLIT R32

| |  2063 | |

LG Therma V SPLIT R32

Már elérhetők Magyarországon az LG Electronics levegő-víz hőszivattyúcsaládjának, azaz a Therma V-nek legújabb tagjai, az R32-es split készülékek. Külső megjelenésben nem történt jelentős változás, belül azonban annál inkább megújult a készülékcsalád. A fejlesztések középpontjában a teljesítmény, a komfort és a környezettudatosság állt.

Hűtőközege a jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező R32, amiből mindamellett, hogy kisebb az üvegházhatása, kisebb töltetmennyiség is elegendő a működéshez.

Egyszerű egyfokozatú hűtőkörfolyamattal a téli szélsőséges hőmérsékletek mellett a fűtés és használati meleg víz előállítása nem egyszerű feladat. A névlegeshez képest töredékére esik a teljesítmény, nagyon rossz a hatásfok és a nyomógáz hőmérséklet is a veszélyes tartományba kerülhet, aminek következtében vagy a védelem tilt le, vagy a kompresszor szenved maradandó károsodást.  

Mindhárom problémára egyben nyújt megoldás egy új, jól szabályozott gőzbefecskendezés, így kvázi kétfokozatú kompresszióval, nagyobb teljesítmény és jobb hatásfok érhető el, valamint a nyomógáz hőmérséklet is az egészséges tartományban tartható. Az R1 névre keresztelt kompresszor másik szembetűnő tulajdonsága, hogy a kompressziót végző scroll elem alulra került a villanymotor alá, ezzel csökkentve a rezgést és zajt.

A beépített rendszerelemek tekintetében jelentős változás az új fejlesztésű Grundfoss szivattyú és az áramlásmérő. Az áramlásmérő pontos információval szolgál az aktuális térfogatáramról, szemben a korábban alkalmazott áramlás kapcsolóval, amely arról adott információt, hogy teljesült-e a minimális áramlás vagy sem.

Az újításoknak köszönhetően, az alkalmazási tartomány tovább szélesedett, mind a maximális előremenő víz hőmérséklet, mind a kültéri hőmérséklet tekintetében. Akár 65°C-os előremenő vízhőmérséklettel is kalkulálhatuk, valamint –25°C külső hőmérséklet mellett is garantált a gép működése. A befecskendezés nélküli gépekhez viszonyítva pedig a fűtőteljesítmény csak csekély mértékben csökken a külső hőmérséklet csökkenésével.

A korábbi vezérlő kiegészült egy beépített hőmérsékletérzékelővel. A navigáció könnyű és felhasználóbarát, ami segítség mind a szerelőnek, mind a végfelhasználónak.

A telepítőknek további támogatást nyújt, hogy a felprogramozás jelentős része előzetesen elvégezhető, az ingyenes Therma V Configurator program használatával. A helyszínen pedig elegendő átmásolni egy SD kártyáról a paramétersort a Therma V vezérlőbe.

Wifi modem segítségével a rendszer elérését és használatát tettük kényelmesebbé. A kiegészítő segítségével és egy Android vagy iOS alkalmazással, internet segítségével bárhonnan monitorozhatjuk, irányíthatjuk a rendszerünk működését. Lehetőséget biztosítunk épületfelügyeleti vagy okos otthon rendszerbe való integrációra is, pl. Modbus RTU vagy KNX csatolón keresztül.

Többek között, a továbbfejlesztett automatikus időjárásfüggő szabályozás, és második, kevert kör beszabályozás is bekerült az elérhető funkciók közé.

Maximálisan 50 darab esemény tárolására van lehetőség, amely egy esetleges üzemzavar esetén nyújthat nagy segítséget.  Eltárolásra kerülnek a működési paraméterek illetve a hibakódok.

Összefoglaló táblázat, műszaki adatok, funkciók

Kategória Tétel R32 Split Megjegyzés
Hatásfok SCOP (@ LWT 35 ) / Osztály 4,65 / A+++ Megemelt SCOP
Rendszerelemek Hűtőközeg R32 Alacsonyabb GWP
(GWP : 675)
Termékkínálat 1 fázis: 5, 7, 9 kW  
Kompresszor R1 Scroll Kompresszor Új fejlesztés
Szivattyú Grundfos EU Preferencia, magasabb hatékonyság
Elektromos kieg. fűtés 1 fázis : 6 kW (3+3) Gyári tartozék
Áramlásőr Áramlásérzékelő Víztömegáram monitorozás
Hőcserélő Black Fin Magas korrózióvédelem
Méretek (mm) Beltéri egység: 850×490×315 Azonos az R410A split verzióval az 5/7/9 kW modellnél
H×W×D (mm) Kültéri egység : 834×950×330
Tömeg Beltéri egység : 41 kg Csökkentett beltéri egység tömeg
Kültéri egység : 60 kg
Távvezérlő RS3 levegő hőmérséklet szenzorral Levegő hőmérséklet szenzort tartalmaz
Teljesítmény Működési tartomány (fűtés) –25...35 ℃ Szélesebb működési tartomány
Max. előremenő vízhőmérséklet 65  Szélesebb működési tartomány
Fűtési teljesítmény 100% @ –7 ℃ (Minden gépnél) Megnövelt teljesítmény alacsony hőmérsékletnél
(@ LWT 55 ) 75% @ –15 ℃
(9 kW / 1 fázis)
Zajszint (hangteljesítményszint fűtésben) 5,7,9 kW : 60 dB 5,7,9 kW : 5 dB-lel alacsonyabb

HőszivattyúLG