VGF&HKL szaklap

Új SDS-max kalapácsok szénkefe nélküli technológiával

Áttörés a Metabo-nál

| |  601 | |

Új SDS-max kalapácsok szénkefe nélküli technológiával

Az extrém bontási műveletek rendkívül nagy teljesítményt igényelnek. A Metabo új SDS-max kombikalapácsai és vésőkalapácsai ennek a követelménynek kefe nélküli motorral és optimalizált ütőművel igyekeznek megfelelni. A gépeknek rendkívül hosszú az élettartamuk, amit egy kompromisszumok nélküli 3 éves garancia is biztosít.

A Metabo fúrókalapácsai jelenleg a leggyorsabbak és a leghatékonyabbak a piacon illetve a legjobb lebontóteljesítménnyel rendelkeznek. De ez még nem minden: kettős rezgéscsillapítással és hatékony por-elszívással az új SDS-max kalapácsok sokkal könnyebbé teszik a nehéz feladatokat. Az építkezésen 6 méter hosszú kábel biztosítja a maximális szabadságot.

Teljes sebességgel előre!

A Metabo KHEV SDS-max kombikalapács elérhető 5 kg-os, 8 kg-os és 11 kg-os osztályban is, a Metabo MHEV SDS-Max vésőkalapács pedig 5 kg-os és 11 kg-os osztályban. Mindegyik típus erőteljes és robusztus szénkefe nélküli motorral van felszerelve. „A kefe nélküli motorok nagyobb hatékonysággal és hosszabb élettartammal rendelkeznek, ráadásul kevesebb karbantartást igényelnek” – magyarázza Jörg Stoschus, a Metabo építőipari kompetenciaközpont vezetője.

Az új SDS-Max kalapácsok speciálisan optimalizált, nagy teljesítményű ütőműnek köszönhetően maximális előrehaladást biztosítanak a fúrásban, ami nagy lebontó teljesítményt eredményez. A kefe nélküli motor terhelés alatt is egyenletes munkavégzést biztosít, az opcionális fordulatszám- és ütőenergia-csökkentés segítségével pedig az anyaghoz illően végezhetjük a munkánkat. A hajtómű és a motor robusztus alumínium présöntvényből készült házba kerül beépítésre, ami még hosszabb élettartamot eredményez, és kíméli a kezelőjét. A nürtingeni székhelyű német cég egy kompromisszum nélküli hároméves garanciával biztosítja a tartósságot, amely magában foglalja a forgó és kopó alkatrészeket is.

Az új SDS max kalapácsok nagy teljesítményű ütőművel rendelkeznek és kiválóan alkalmazhatók a legnehezebb bontási és fúrási munkálatoknál. Kétféle védelemmel vannak ellátva a túlzott vibráció ellen: egyrészt a leválasztott kézi markolat, másrészt az ütést elnyelő ellenrezgő tömeg csökkenti az aktív vibrációt. Fotó: Metabo

Szilárd tapadás

„Az SDS-max kalapácsokat különböző fúrási és bontási műveletekhez használják nap, mint nap. Ezeknek a szakembereknek gyorsan és hatékonyan kell dolgozniuk, az erős rezgés pedig csak még fárasztóbbá teszi a munkát” – mondta Jörg Stoschus. Az új SDS-Max kalapácsok, a Metabo KHEV 5-40 BL, a Metabo KHEV 8-45 BL és a Metabo KHEV 11-52 BL kombikalapácsok, valamint a Metabo MHEV 5 BL és Metabo MHEV 11 BL vésőkalapácsok kétféle módon védenek a túlzott vibráció ellen: egyrészt a hajtóműhöz és a motorhoz rugalmasan kapcsolódó kézi markolat, másrészt az ütést elnyelő ellenrezgő tömeg csökkenti az aktív vibrációt. „Ez a speciális rezgéscsillapítási rendszer hatékonyan ellensúlyozza azokat a nagy erőket, amik a gép használata közben keletkeznek” – nyilatkozta Stoschus, majd hozzátette: „Az ellenrezgő tömeg anélkül csökkenti a vibrációt, hogy az hatással lenne a gép teljesítményére. Ennek következtében a felhasználó kisebb vibrációnak van kitéve, és hosszabb ideig tud dolgozni a kalapáccsal.”

Hatékony porelszívás

Az erős vibráció mellett van még egy dolog, ami megnehezíti a fúró-vésőkalapácsokkal való munkát: a por. A kalapácsfúrás vagy vésés betonban, falazatban vagy kőben egészen más, mint egy „tiszta ügy”. „A hatékony porelszívás nemcsak a felhasználó egészségét védi, hanem azt a szakszervezetek és a szövetségek is számos helyen előírják” – nyilatkozta Stoschus. Az ESA-max porelszívó készlet az új SDS-max kalapácsokkal kompatibilis, különböző fúró és véső alkalmazásokhoz használható többféle fúrószárral és véső szárral. A felszerelése egyszerű és szerszám nélkül is lehetséges. Az ESA max kompatibilis minden új, 2018 után kiadott Metabo SDS-max kalapáccsal és minden Metabo M és H porszívóval. A fúrók és véső szárak a porelszívó rendszer eltávolítása nélkül is cserélhetők.

Az ESA max porelszívó rendszer kompatibilis az új SDS-max kalapácsokkal és a legkülönfélébb kalapácsfúrási és vésési alkalmazásoknál lehet használni. Fotó: Metabo

Együtt könnyebb

A megfelelő tartozékokról sem feledkezett meg a Metabo: „Az SDS-Max területén a Metabo a tartozékok teljes skáláját kínálja az alaptól a prémium kategóriáig” – mondta Alexandra Haas termékmenedzser. Az új SDS-Max Pro4 Premium fúró szár egyedülálló, tömör fém fejjel és négy éllel rendelkezik, különösen robusztus és hosszú élettartamú.. A megerősített betonban végzett munkát is kiválóan bírja. Az acéltest és a teljes keményfémfej közötti erős hegesztett kötés rendkívül ellenállóvá teszi a terhelés és a hő ellen. „Ezzel az SDS-Max Pro4 Premium fúrószár 50% -kal tartósabb és 25% -kal gyorsabb, a jelenlegi piaci sztenderdnél” – mondja Haas. A 90 fokos központozó hegy pontos és stabil kezdő fúrást biztosít az anyagban. A fúrószárak minden szabványos alkalmazást lefednek 16-28mm átmérő között. Az SDS-Max Pro4 fúró szárral – ami tömör fém fejjel és S vágóéllel, valamint aktív központozóval rendelkezik – könnyedén fúrhatunk 12-52mm-es furatokat betonban, falazatban és kemény terméskőben. A belépő szintű szegmensben az új SDS-Max Classic új, 4 vágóélű 16-40 mm-es fúrási átmérőjű fúrószár a megfelelő választás. „Az összes fúrókoronát  és vésőt megtalálja nálunk” – mondta Haas.

A Metabo új SDS-max kalapácsai teljesítményükkel, a kitűnő minőségű tartozékokkal és a hatékony porelszívással együtt mindenre kiterjedő, erőteljes rendszert alkotnak. Fotó: Metabo

Ezek a szerszámgépek a tartozékokkal és a porelszívással mindenre kiterjedő, erőteljes rendszert alkotnak, ami maximális teljesítményt és hosszú élettartamot biztosít.

A műszaki adatok áttekintése

  SDS-max kombikalapácsok
KHEV 5-40 BL / KHEV 8-45 BL / KHEV 11-52 BL
SDS-max vésőkalapácsok
MHEV 5 BL / MHEV 11BL
Egyedi ütőenergia (EPTA) 8,7 / 12,2 / 18,8 J 8,7 / 18 J
Max. ütésszám 2900 / 2900 / 2360 min–1 2900 / 2100 min–1
Névleges teljesítményfelvétel 1150 / 1500 / 1500 W 1150 / 1500 W
Üresjárati fordulatszám 350/500 / 210/300 / 200/270 min–1 – / –
Max. fúrási átmérő kalapácsfúrással 40 / 45 / 52 mm – / –
Vésőpozíciók 12 12
A felfogó nyakátmérője 65 / 80 / 85 mm 65 / 85 mm
Súly (fogantyúval, kábel nélkül) 8,3 / 10,1 / 12,4 kg 7,9 / 12,2 kg
Méretek (H×Sz×M) 487×108×253 / 536×117×253 / 585×117×263 mm 487×108×253 / 585×117×266 mm

Bővebb infó →

MetaboSzerszámok