Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Óriási gázrobbanás Püspökladányban

Egy földalatti vezeték sérült meg, több méter magasra csaptak fel a lángok

| |  1805 |

Óriási gázrobbanás Püspökladányban

Hatalmas robbanásra, majd szinte nappali fényességre riadtak fel hajnalban a püspökladányiak. A város határában egy gázvezeték hasadt el, a kiáramló gáz pedig meggyulladt. A helybeliek beszámolói szerint félelmetes volt a látvány, ám a tüzet sikerült elfojtani.

„Remeg mindenem, félek. Nagyon nagy robaj volt. Nálunk még a kémény is megrepedt. A szomszédban a redőny is megolvadt egy kicsit a nagy hőtől. Sose éltem meg ilyet, mint ez. Ezt az ember egyszerűen nem tudja felfogni. Katasztrófa Püspökladányban.” Ezeket a mondatokat egy szemtanú Facebook-bejegyzéséből másoltuk ide. Jól érzékeltetik, milyen elemi erejű hatása volt a helybeliekre annak a gázrobbanásnak, amely 2019. november 18-án hajnalban, néhány perccel három óra előtt következett be Püspökladányban.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei város külterületén, a 42-es főút közelében egy gázfogadó állomásnál hasadt meg az egyik vezeték, a kiáramló gáz pedig meggyulladt és nagy lánggal égett. A tűz foltokban a környező nádasra is átterjedt. A káresethez nagy erőkkel vonultak ki a püspökladányi, a debreceni, a hajdúszoboszlói, a karcagi és a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította, a 42-es főút érintett szakaszát lezárták. Miután a sérült vezetéket elzárták, a lángolás mérséklődött, majd megszűnt.

A Hajdú-Bihar megyei hírportál, a HAON beszámolója szerint a detonációval egyidőben nagyon nagy, gombára emlékeztető formájú tűzgömb tört az ég felé. A hanghatás nagyságára jellemző volt, hogy a robbanástól mintegy két kilométerre lévő városközpontban is megremegtek az ablakok, a tűz fényerejét pedig mutatja, hogy az egész keleti égboltot sárgára, narancssárgára festették a lángok, amelyek az emeletes házak közül is jól láthatóak voltak. Mindez félelmetesen megbolygatta a várost. „A távolabbról érkezők azt hitték, hogy a centrum közelében lévő hőközpont robbant fel. Mások a Püspökladányon átvezető 42-es főúton történt szerencsétlenségre gondoltak, nevezetesen, hogy két tartálykocsi ütközött össze és berobbant a szállítmány. Olyan hang is hallatszott, hogy repülő zuhant le a város határában” – írja a lap.

A legnagyobb videómegosztó oldalra felkerült felvételek alatt a hozzászólók azt írják, a lángokat Debrecenből, Békéscsabáról és Hajdúszoboszlóról is látni lehetett.

(Indexkép: Zagyva Ákos, Facebook)

Földgáz

Kapcsolódó

A gáz lobbant be

A gáz lobbant be

Tűz pusztított egy orosz erőműben