Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szeretné megtudni, hogy ólmos vizet iszik-e?

Az Országos Közegészségügyi Intézetbe bárki küldhet mintát, ingyen bevizsgálják

| |  2357 |

Szeretné megtudni, hogy ólmos vizet iszik-e?

Országos vizsgálat indult annak érdekében, hogy felmérjék, hazánkban mely területeken folyik ólommal szennyezett ivóvíz a csapokból. Lapunk korábban számos alkalommal foglalkozott a témával; alább az akcióról szóló tájékoztatást tesszük közzé.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) komplex népegészségügyi projektet indított, amelynek egyik témája az ivóvíz általi ólombevitel vizsgálata.

Az ólom egy jól ismert toxikus nehézfém, emberre gyakorolt mérgező hatása már régóta közismert. A csapvizekben jellemző ólomtartalom elsősorban a várandósok és 3 év alatti kisgyermekek esetén okozhat egészségi problémát, a magzat és a kisgyermek szellemi fejlődésére gyakorolt káros hatásával. Az ivóvíz ólomtartalma a hazai és európai uniós jogszabályok szerint legfeljebb 10 μg/l lehet.

Az ivóvízben előforduló ólom fő forrásai az épületek, lakások belső hálózatában még sok helyen jelen lévő ólomcsövek, így leginkább a városmagok régi épületei, és az ezekben található lakások tekinthetők leginkább kockázatosnak. Fontos megjegyezni, hogy ólomtartalmú ivóvíznek nincsen különös íze vagy szaga, így pl. fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom jelenlétére, sem annak mennyiségére.

A projekt célja, hogy felmérjék, hazánkban mely területeken jelentős a csapvíz ólomtartalma. Ezenkívül vizsgáljuk a határérték feletti ólomtartalmú víz fogyasztásának egészségi hatásait, illetve a védekezés megoldási lehetőségeit. 

Az OKI lehetőséget ad arra az úgynevezett „nyitott laboratórium” keretében, hogy a lakosok saját csapvizükből mintát vegyenek, eljuttassák az OKI-ba, és ingyenesen megvizsgáltassák a csapvizük ólom tartalmát. Ezáltal az általános információk és kockázati szintek mellett a saját csapvizük ólomtartalmát is megismerhetik, és ez alapján egyéni tájékoztatást tudunk adni a további teendőkről, lehetőségekről.

Jelentkezés

Jelentkezni az olom@oki.antsz.hu e-mail-címen vagy postai úton lehet. Az e-mail vagy a levél tárgyában tüntessék fel, hogy „jelentkezés a nyitott laboratóriumra”. A jelentkezésben tüntessék fel az alábbi adatokat is:

  • kapcsolattartó neve;
  • kapcsolattartás módja (postai cím/e-mail/telefon, legalább az egyiket kérik megadni).

A jelentkezőket az OKI kollégája fogja megkeresni a megadott elérhetőségek valamelyikén.

Mintavételi csomag és a vízminták beküldése

Amennyiben a megadott e-mail címen jelentkezik a vizsgálatokra, postai fog kapni egy mintavételi csomagot, amely 2 mintavételi edényt, egy adatlapot, illetve egy mintavételi utasítást tartalmaz. A levett vízmintákat a kitöltött adatlappal együtt postai úton vagy személyesen lehet eljuttatni az OKI részére.
Postai úton történő feladás esetén az intézet az „EFOP – ólom” feliratot kéri feltüntetni.

A vízminták ólomtartalmának vizsgálata

A levett és beküldött vízminták ólom tartalmát az OKI laboratóriuma fogja megvizsgálni. Az eredményekről e-mailben vagy postai úton küldenek tájékoztatást.

Egyéb tudnivalók, határidők 

Az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig biztosított. A vízminták ólomtartalmának vizsgálata ingyenes, de amennyiben a vízminták postai úton történő beküldését választja, annak postai költségét ki kell fizetni. Az adatlapon beküldött adatokat titkosan kezelik, harmadik fél számára nem adják ki. Az ingyenes laboratóriumi vizsgálatban résztvevők aktuális számától függően a beküldött vízminták feldolgozási ideje egy héttől 3 hónapig terjedhet.

Elérhetőségek

Országos Közegészségügyi Intézet
Vízhigiénés osztály
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
E-mail: olom@oki.antsz.hu

Ám addig is, amíg megérkezik a várt eredmény a laborból, egy szimpla trükkel bárki bebiztosíthatja magát az ólomfogyasztás ellen, vagy legalábbis csökkentheti ennek valószínűségét. A módszert az alábbi videóban mutatjuk meg.

csapvízólom

Kapcsolódó