Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Új központi hővisszanyerős szellőztető – társasházi, lakóparki lakásokra szabva

2020. február 5. | támogatott cikk, szponzor: Helios |

Új központi hővisszanyerős szellőztető – társasházi, lakóparki lakásokra szabva

A soha nem látott üzemben szaporodó lakóparkok, új építésű társasházak általánosan használt szellőztetési megoldásai jellemzően még a családi házak rendszerei mögött járnak. A jelenlegi lakásárak mellett elvárható lenne, hogy az elérhető legmagasabb komfortszintet kapjuk a pénzünkért, azonban szinte kizárólag a 25 évvel ezelőtti technikai szintet találjuk az épületekben. Sajnos még ezek sem mindig kifogástalan módon kerülnek kialakításra. Mivel ezek a kis lakásszellőztető ventilátorok más típusra cserélése nem olyan egyszerű, mint például egy csaptelepé, utólag nagyon nehéz javítani a helyzeten.

A rendeletek által előírt, az épületre vonatkozó minimális energetikai mutatók (pl. falak, nyílászárók hőtechnikai jellemzői) olyan lakásokat eredményeznek, amelyek teljességgel élhetetlenek – hacsak nem oldjuk meg a szellőztetést. A hőszigetelés ugyanis szükségszerűen légzárást, légtömörséget is jelent, azaz a benti szennyezőanyagok és a pára nem jut ki, illetve mi sem jutunk friss levegőhöz, oxigénhez. Az épületszerkezeten keresztüli páradiffúzió ebből a szempontból elenyésző, néhány százalék tud csak ilyen módon távozni a lakásból.

Az ablakok nyitogatásával nem lehetséges kielégítő szellőztetést biztosítani, nem életszerű, hogy a tulajdonos minden órában a belső és külső légállapot ismeretében a megfelelő ideig, a megfelelő számú nyílászárót ki tudja nyitni és a szükséges szellőztetést elvégezni – ha egyáltalán ez lehetséges a meteorológiai viszonyok mellett. Nyílván senki nem fog hajnali 3-kor felkelni és az éppen szükséges 4,5 percig szellőztetni, majd 4-kor ugyanezt ismét megtenni.

Az építtetők – helyesen – a gépi szellőztetéssel kerestek erre a feladatra megoldást, amely az egyszerűnek mondható elszívásos szellőztetés lett, passzív légbeeresztéssel (ez utóbbi néha kimarad, vagy maga a lakó zárja el, mert kellemetlen, nem komfortos). Ugyan szellőztetés szempontjából működik ez a megoldás, azonban két területen is hagy kívánnivalót maga után:

  • a távozó levegővel annak hőtartalmát kidobjuk a szabadba,
  • a légbeeresztők nem komfortosak, közvetlenül bejut rajtuk a téli hideg levegő és a kültéri zaj akár jelentős része is.

Ha gyengébb minőségű elszívó ventilátorokat építenek be, még a ventilátorok zaja is kellemetlen lehet.

Mindkét problémára megoldást nyújt a hővisszanyerős szellőztetés, amelyből a lakás-, vagy akár házközponti megoldások nyújtják a legmagasabb komfortszintet. A családi házas környezetben gyakorlatilag már elterjedtnek mondható, kiforrott megbízható technológia, a társasházak lakásaira is adoptálható. Az egyetlen sarkalatos pont a megfelelő készülékméret és –teljesítmény. A társasházakban az aranyáron vett alapterületből nem szeretnénk semmit feláldozni, ezért a kompakt kialakítású készülékek előnyösek. A Helios német gyártó legújabb fejlesztése is pont ezt az alkalmazást célozta meg. A Helios KWL EC 170 W névre hallgató berendezése gyakorlatilag a ma épített társasházi lakások 95 %-át lefedi teljesítményével, 35-110 m2 alapterületű lakásokhoz javasolja a gyártó az alkalmazását.

A készülék 100 % frisslevegővel dolgozik, azaz elszívott levegő nem keveredik a befújt levegővel. Az egyik legfontosabb tulajdonsága – a készülék szíve – a beépített, nagyfelületű, lemezes, kereszt-ellenáramú hőcserélő. Ez az egység gondoskodik, hogy a hőenergia ne vesszen kárba, hatásfoka akár 90 % fölé is mehet. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a szellőztetett levegőt még a téli hidegben sem kell külön fűteni, mert az elhasznált levegőből visszanyert hőtől kellően felmelegszik. A hőcserélés így tulajdonképpen passzív, vagyis külön energiánkba nem kerül, mindössze a levegőt kell mozgatnunk. Ezt a két energiatakarékos, csendes ventilátor végzi, 0-100 % szabályozhatósággal, és igen alacsony 2x36 W maximális fogyasztási értékkel. Mivel a légáramokat összefogjuk, és a kezünkben tartjuk, lehetőség van annak szűrésére is, így a gépben lévő szűrők segítségével még a külső levegőnél is tisztábbat kapunk a lakásunkba. Szériakivitelben mindegyik Helios készülék finompor szűréssel ellátott, opcionálisan pollenszűrő, újabban pedig aktívszenes szűrő is rendelhető egyes típusokhoz.

Működéséhez hozzátartozik a beépített, automatikus bypass funkció, ami nyári estéken lehet hasznos, amikor – az ilyenkor nem hasznos – hőcsere nélkül tudja átszellőztetni a szobákat. Természetesen a nyári freecooling üzemmód is lehetséges, azaz a hőcserélő a „hideget” is vissza tudja nyerni az elszívott légáramból, ezzel csökkentve a befújt levegő hőmérsékletét.

Alapterület igénye a készüléknek nincs, falra szerelhető, vagy akár előtétfalas szerelésekbe teljesen be is süllyeszthető – a szűrőcseréhez az előlap hozzáférhetőségének megtartásával. Célszerűen WC-be, fürdőbe esetleg kamrahelyiségbe helyezhető el.

 A fejlesztés a készülék vastagságának további csökkentésén túl, tetten érhető a megerősített belső szigetelésen, illetve az átdolgozott szűrőcserélési koncepción. A Helios KWL EC 170 W készülékeken már nem kell a teljes előlapot levenni a szűrőcseréhez, elegendő egy kis mágneses fedelet leakasztani és máris hozzáférhetők a tömített nyílásban található szűrők. Természetesen a nyílás úgy lett méretezve, hogy kihúzáskor ne söpörje a készülékbe az esetlegesen a szűrő tetején előforduló szennyeződést. Az automatikus fagyvédelem mellé opcionálisan rendelhető a folyamatos üzem érdekében a készülékbe építhető fagyvédelmi előfűtő, illetve a télen előforduló kiszáradást mérséklő entalpia hőcserélős változat (ET jelölés) is elérhető, amely a pára egy részét is képes visszanyerni.

A készülék szériakivitelben tartalmazza az innovatív easyControls beépített webszerveres vezérlést, hálózati elérhetőséggel és webböngészős kezeléssel. A komforthoz az is hozzá tartozik, hogy kezelni is könnyen és magától értetődően lehessen a berendezést, ezért az easyControls használatához bármely böngészős eszköz (laptop, telefon, notebook, PC, okosTV, stb) megfelelő, nem kell semmilyen speciális applikációt telepíteni és megtanulni a kezelését. Épületautomatika számára szintén tartalmaz az alapkivitel modbus/TCP vagy 0-10V vezérlési lehetőséget. Természetesen lehetőség van épületautomatika nélkül is érzékelőkkel támogatott igényszerinti szellőztetést megvalósítani. Az easyControls kiegészíthető opcionálisan a levegőminőség érzékelőkkel, így az optimális szellőztetést automatikus üzemmel biztosíthatjuk, amelyhez a belső levegő minőségét meghatározó páratartalom, CO2 és kevert gáz (VOC) érzékelők állnak rendelkezésre. Érzékelő fajtánként akár 8 darab, azaz összesen 24 db csatlakoztatható.

 A kulcs a hővisszanyerős szellőztető rendszer sikeres alkalmazásához a csővezetékek elrejtése. A KWL rendszerben a Helios FlexPipe® csövek akár a födém betonjában is futhatnak, így semmi sem látszik belőlük a szobáktól a készülék közelében elhelyezett osztókig. A befúvó és elszívó osztóra kötjük rá a helyiségekbe futó csöveket illetve a másik oldalon egy csővel a KWL hővisszanyerős készüléket. A külvilág felé mindössze két szigetelt cső fut, a frisslevegőé és a kifúvásé. Megfelelő méretezéssel közös felszállón is lehetnek (légtömör visszacsapó!), de lehet lakásonként homlokzati kifúvás/beszívás vagy ezek kombinációja. A csillagpontos elosztó hálózat további előnye az áthallás kiküszöbölése és az egyszerűen tisztítható higiénikus légvezetés.

Ha a költségeket nézzük a lakás árának 2-4% (nagyságrendileg) a teljes lakásközponti hővisszanyerős szellőztetés, amely megelőzi a penészesedést és az egyéb, elégtelen szellőzésből fakadó károkat, rossz közérzetet, esetleg megbetegedést, illetve a drágán hőszigetelt épületekhez energiatakarékosságban illeszkedő rendszert.

A Helios KWL EC 170 W készüléke kitűnő választás kisebb családi házak szellőztetésére, de kialakítása, kompakt mérete, csendessége kimondottan alkalmassá teszi a társasházak lakásaiban történő alkalmazásra.

További információk és műszaki adatok →

További információk és műszaki adatok →

Kovács István
műszaki vezető
okleveles gépészmérnök
www.helios.hu

Kamleithner Budapest Kft. – A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HeliosLégkezelésSzellőztetés