Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Széles körben alkalmazható hővisszanyerős szellőzési megoldások az Aerecotól

| |  372 | |

Széles körben alkalmazható hővisszanyerős szellőzési megoldások az Aerecotól

Az egészséges levegőminőség fenntartásához, az épület használatától függően, 2-3 óra alatt szükséges kicserélni a beltér levegőjét. Akkor járunk el helyesen, ha ezt folyamatos, lassú légáram mellett, huzathatás nélkül valósítjuk meg.

Online akadémia

Négy héten át, hogy követhesse otthonról is szakmája újdonságait! Minden szerdán 11 órakor, az aereco Facebook-oldalán, tervezőknek és kivitelezőknek változatos témában. Családi házak szellőzése, társasházak szellőzése, hővisszanyerős berendezések, termékek karbantartása...

Bővebben:

HETI TEMATIKA ÉS REGISZTRÁCIÓ →

Fontos, hogy olyan szellőzési rendszert alakítsunk ki, amely képes alkalmazkodni az intenzívebb használatból adódó igényekhez, tehát akár intenzívebb légcsere megvalósítására is alkalmas. Erre már a tervezés során, illetve a szellőzőgép kiválasztása esetén oda kell figyelni. A jelenlegi egészségügyi helyzet arra is rá kell ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban az intenzívebb légcsere meggátolhatja a vírusok túlzott elszaporodását a beltérben. Ezáltal a továbbfertőzés kockázatának csökkentése szempontjából is fontos a megfelelő szellőzés kialakítása.

Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatosan működő, szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez!

Az Aereco hővisszanyerős szellőzőgépei irányadóak lehetnek a megbízható és hatékony szellőzés kialakításában. Fontos szempont egy rendszer kiépítése során, hogy a manapság oly elterjedt, szűk keresztmetszetű csövek ellenállását is le kell küzdenie a gépnek maximális légszállítás mellett is. Emellett a tényleges hővisszanyerési hatásfok pedig a befúvási hőmérséklet komfortra gyakorolt hatása miatt lényeges. Ezért fontos a megfelelő méretezés, amihez rendelkezésre kell állnia mind a használni kívánt csövek, mind a gép jelleggörbéjének.

Többek között ezt az elvárást is teljesíti az Aereco hővisszanyerő gépeihez díjmentesen elérhető kiválasztó program, ami valós gyakorlati segítséget nyújt a legmegfelelőbb gép kiválasztásában. Első lépésként kiválasztható a gép geometriája, azaz, hogy mennyezett alatt elhelyezhető lapos gépet, vagy álló gépet kívánunk-e alkalmazni. A mennyezet alá szerelhető gépek prémium változata egyedülálló módon, már 3720 m³/h légszállításig érhető el, sőt, lehetőség van ezen gépek oldalfalra történő álló installálására is. A manapság sok esetben igen szűkre szabott gépészeti terek esetén sokszor ez lehet az egyetlen megoldás.

Az álló gépek között családi házak, illetve kisebb intézményi épületekhez a Mural sorozat 300-1200 m³/h-ig, míg nagyobb épületekhez a Global sorozat 6000 m³/h-ig áll rendelkezésre. Mindkét sorozatban választhatók felső, illetve oldalsó csonkos, előre, illetve hátra hajló lapátozású gépek. Fent említett gépek mindegyikében magas hatásfokú, alumíniumlemezes, kereszt ellenáramú hőcserélő található. Azonban a programban megtalálhatók a Global RX sorozatú gépek is, amelyek forgódobos kivitelűek és akár 7200 m³/h légszállításig alkalmazhatók.

Szűk gépészeti hely esetén, kisebb geometriai méretük miatt, több esetben esett a választás ezen gépekre. Bármely típusra is klikkelünk a kiválasztásnál, láthatóak a gép geometriai mérteti, így egyből megállapítható, hogy az adott gép elfér-e a rendelkezésre álló helyen. Gyakorlati tapasztalat, hogy ez nagyon jelentős segítség a megfelelő gép kiválasztásánál, hiszen, pont ezen szempont alapján, többször szembesültünk azzal, hogy kisebb méretük miatt, bizonyos esetekben csak forgódobos gép beépítésére van lehetőség.

Az elvárt légszállítási érték megadása mellett a program megmutatja, hogy a ventilátorok mekkora ellenállás leküzdésére képesek. Így teljes biztonsággal választható ki a megfelelő gép. Azonnali adat továbbá, a gép, illetve az elektromos előfűtő villamos energia igénye, aminek alapján az elektromos hálózat is méretezhető. Szükség szerint választható utófűtő, utóhűtő kalorifer, akár vizes, akár direkt elpárologtatós kivitelben. A program azonnal megmutatja a kiválasztott kalorifer teljesítmény adatait is.

Szintén azonnali adatként jelenik meg a súlyozott dB(A), 3 m-re lesugárzott hangnyomásérték. A kiválasztás végén pedig teljes dokumentáció nyomtatható, amely tartalmaz, minden a kiválasztásban szereplő adatot, rajzot. Tartalmazza továbbá az Eco design direktívának való megfelelőséget is, amely közintézményi munkák során elengedhetetlen. Nemcsak műszaki adatlap, de egy gombnyomásra, akár árazott költségvetés is készíthető, így megszűnik az árazásra, árajánlatkérésre fordított időveszteség is. 

Irodaházak, intézmények esetében megoldást kell találni arra is, hogy az időszakosan használt helyiségek, (pl. tárgyalók) vagy olyan irodák, ahol folyamatosan változik a bent tartózkodók létszáma, a szellőzés képes legyen lekövetni a pillanatnyi szellőzési igényeket. Csak így biztosítható, hogy fölöslegesen ne szellőztessük túl a nem használt irodákat, illetve az időszakosan nagy kapacitással működő helyiségekben ki tudjuk szolgálni a megnövekedett szellőzési igényt.

Az Aereco szellőzőgépei nemcsak állandó térfogatáram biztosítására alkalmasak, de lehetőség van állandó nyomástartás mellett úgy kialakítani a rendszert, hogy levegőminőség-érzékelők segítségével szabályozzuk az egyes helyiségekben a befúvás mennyiségét.

És ne feledjük el, szellőzési rendszert több évtizedre választunk. Ha sikerül az igényekhez legjobban illeszkedő műszaki tartalmat megvalósítani, akkor garantálni tudjuk a jó levegő minőséget, száműzzük a penészt, a rossz szagokat és hozzájárulunk a bent tartózkodók egészségének a megőrzéséhez.

AerecoLégkezelésSzellőztetés