VGF&HKL szaklap

Terjedhet szellőzőrendszeren keresztül egy vírus?

Teszik fel mostanában maguknak sokan ezt a kérdést

| |  463 | |

Terjedhet szellőzőrendszeren keresztül egy vírus?

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a vírusok nem terjednek a szellőzőrendszereken keresztül, főleg ha tisztán friss levegős rendszereket használunk! A vírusrészecskék annyira kicsik, hogy nem ülepednek ki a nagy sebességgel mozgó levegőből a légcsatornák falára, így ez egyáltalán nem okoz problémát.

Online akadémia

Négy héten át, hogy követhesse otthonról is szakmája újdonságait! Minden szerdán 11 órakor, az aereco Facebook-oldalán, tervezőknek és kivitelezőknek változatos témában. Családi házak szellőzése, társasházak szellőzése, hővisszanyerős berendezések, termékek karbantartása...

Bővebben:

HETI TEMATIKA ÉS REGISZTRÁCIÓ →

Amennyiben tisztán elszívásos, folyamatos működésű központi rendszereket használunk, akkor nem fordulhat elő, hogy az egyik helyiségből a levegő átáramoljon a másik helyiségbe, köszönhetően a légcsatorna végén lévő központi ventilátornak, így az egyirányú levegő elvezetésnek.

Mérések sora azt is bizonyítja, hogy a vírusos időszakban növelni kell a légcsere intenzitását, ennek magyarázata, ha több külső levegőt vezetünk az épületekbe, elősegítjük a levegőben lévő szennyező anyagok hígítását, ami csökkenti a fertőzés kockázatát! Nyilván ez esetben meg kell növelni az épületből történő levegő mennyiségének az elvezetését is.

Ne felejtsük el! Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez! Az Aereco rendszerei tökéletesen illeszkednek minden épület típushoz.

A már eleve szellőztetőrendszerrel felszerelt, de csak ezen berendezések időszakosan működtetése esetén, javasolt az üzemidőt meghosszabbítani, kitolni. Az optimális megoldás az, ha az igény szerint működő szellőzőrendszer épülne be, ahol a hét 7 napján a nap 24 órájában működik a rendszer változó intenzitással. 

Recirkulációs légtechnikai rendszerek

Az elszívási rendszerből esetleges visszakeverés esetén, megnőhet a kockázat, ezért kerülni kell a recirkulációs rendszerek használatát.

A levegő szűrése

Bármely szűrő, amely eltávolítja a részecskéket a levegőből, csökkentheti a vírus expozícióját. A kérdés az, hogy mennyire hatékony a szűrő ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon terjedésére. A vírus átlagos mérete 0,002–0,05 μm tartományban mozog, melyekre az új ISO 16890 szabvány szűrosztályozás szerint ennek megfelelően az ePM1 80 % típusú HEPA szűrők.

Hővisszanyerős berendezések alkalmazása a légtechnikában

Energiamegtakarítás szempontjából kézenfekvőnek tűnik a legtöbb esetben a hővisszanyerős berendezések alkalmazása. Itt ügyelni kell, hogy semmiképpen ne forduljon elő, az elszívott levegő érintkezése a bejövő levegővel, csak a hőátadás történhet meg, hogy kizárjuk a fertőzés lehetőségét. A forgódobos és entalpia hőcserélők alkalmazása ez esetben nem javasolt.

A vírus és baktériumölő ultraibolya besugárzás (UVGI) szintén alkalmazható. Az erős ultraibolya sugárzás inaktiválja a mikroorganizmusokat és hozzájárulhat a levegő és a felületek biztonságához és higiéniájához.

A jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása, csökkenti a vírusfertőzés kockázatát beltérben. Ezáltal a továbbfertőzés kockázatának csökkentése szempontjából is fontos a megfelelő szellőzés kialakítása.

AerecoLégkezelésSzellőztetés