Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kötelező maszkviselés Budapesten

| |  1102 |

Kötelező maszkviselés Budapesten

Április 27-től a budapesti szerelvényboltokban is kötelező lesz a vásárlók és eladók arcának eltakarása, védőmaszk viselése. A főpolgármester előírása alapján a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, taxikban és üzletekben is használni kell ilyen jellegű védőfelszerelést.

Sok különböző típusú szájmaszkot lehet ma kapni Magyarországon és mindegyiknek más-más előnyei, illetve hátrányai vannak. Ezekkel korábban részletesen is foglalkoztunk.

A különböző típusú maszkok hatékonyságát több nemzetközi kutatásban is összehasonlították. „Szerencsére” ezek a tesztek már évekkel ezelőtt elkészültek, hiszen Ázsiában sok hasonló járvánnyal küzdött már meg a lakosság. A tudományos kiscsoportos felmérések mellett nemzetközi statisztikák is beszámolnak a maszkviselés eredményeiről.

Dolgozók maszkban, egy budapesti szerelvényboltban

Összességében elmondható, hogy a legnagyobb különbség nem a különböző maszkok között van, hanem abban, hogy egyáltalán van-e, vagyis viselnek-e maszkot az emberek vagy sem.  Ha mindenki visel maszkot, annak típusától függetlenül minimum 60%-al lehet csökkenteni a vírusok terjedését, ami elég jó aránynak számít a maszk nélküli 0%-hoz képest. A maszk típusának elsősorban nem a fertőzés átadásában, hanem a saját magunk védelmében van jelentősége. Amennyiben a szűrőközeg képes a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket kiszűrni, és a maszk záródik az orron és szájon (pl. FFP2, FFP3), akkor 90% feletti védettséget is eltudunk érni.

Gyakran ismételt kérdések (GYIK) a maszkokról

 • Ha a vírus kisebb, mint a 0,3 mikron, akkor hogyan akadályozza meg a fertőzést?
  Mert a vírusok kisebb aeroszolcseppeken „utaznak”, ezért a szűrőközegnek elegendő ezeket a cseppeket szűrni.
 • Mi az az N95, KN95, FFP2?
  Amerikai, kínai és európai szabványok szerinti besorolás, ami azt mutatja hány százalékát szűri ki a maszk a 0,3 mikron feletti részecskéknek. Van köztük némi eltérés, de nagyságrendileg hasonló hatékonyságúak. Bővebben:
 • Az is jó, ha egy sálat tartok az arcom elé?
  A főpolgármesteri rendelkezés szerint Budapesten elegendő.  Nincs szabályozva, mivel takarjuk el az arcunkat. A vírus átadását cseppfertőzéssel ez is megakadályozhatja, ha a sálba köhög a fertőzött személy és nem a mellette állót köhögi le a buszon.
 • Az otthon készített maszkok hatékonyak?
  A cseppfertőzést ezek is megakadályozzák, hiszen felfogják a szánkból, orrunkból kijövő cseppeket, amelyek tartalmazhatnak koronavírust. E mellett több előnyük is van, például többször használhatók, ha 60 Celsius-fokon kimossuk őket. Ráadásul használatuk nem csökkenti a piaci kínálatot, így nem vesszük el a kórházi ápolók és betegek elől a gyári maszkokat, kényelmesek és egyediek.
 • Eddig a WHO és a kormánykommunikáció is azt javasolta, hogy csak a betegek és a kórházi dolgozók viseljenek maszkot, akkor most miért kötelező?
  Amíg a védőfelszerelések nem voltak elérhetőek, nehezen lehetett volna kötelezővé tenni a viselésüket, ráadásul ez a szabályzás egyelőre csak a fővárosban lépett életbe. Elsősorban a védőfelszerelések hiánya miatt az egészségügyi dolgozók és a betegek elsőbbséget kaptak ez által.
 • Ha én hordom a maszkot, de más nem akkor mi értelme?
  Akkor is van értelme, mert ha Te beteg vagy, akkor megakadályozod, hogy más elkapja a fertőzést, ezzel csökken a fertőzésveszély. Ha FFP2 vagy magasabb besorolású maszkot viselsz, akkor jobb a helyzet, mert te is jobban védett vagy. Az új szabály szerint viszont Budapesten minden boltban, üzletben hordania kell a vásárlóknak és eladóknak kivétel nélkül.
 • A feleségem varrt egy maszkot, de megfulladok benne, akkor ennek mi értelme?
  A legnagyobb gond a házilag előállított maszkokkal, hogy nehezebb bennük a légzés, ha túl sok rétegből állnak. Fontos, hogy a viselője kényelmesen tudjon lélegezni, és ne párásodjon be túl hamar, mert az szintén csökkenti a hatékonyságot. Ezeknek a maszkoknak nagy lehet a mellészívásuk is, ezért célszerű megfelelő méretű és formájút használnunk. Sajnos a nagy szakállal rendelkezőknek ez okozhat nehézséget. A szűrés szempontjából viszont jobb, ha többrétegű a maszk, 3-4 réteggel akár meg is többszörözhetjük a szűrés hatékonyságát. Ha gyorsan akarjuk növelni a szűrés mértékét, felvehetünk 2 maszkot is egymásra, de azért ügyeljünk rá, hogy legyen légáramlás a szöveten keresztül.
 • Miből készüljön a házi készítésű szájmaszk?
  A legjobb a sűrű szövésű szövet, pamut. Ebből több réteg növeli a hatékonyságot. Többen varrnak levegőszűrő betéteket is a maszkokba. Itt két dologra figyeljünk. Ha a szűrőben vannak apró szálak, azok akár mérgezőek is lehetnek, ezért két réteg szövet közé tegyük, hogy ezeket a szálakat ne tudjuk belélegezni. A papírból készült origami maszkok, a teafiler és egyéb hajtogatott maszkok is jók a cseppfertőzés megakadályozására, de csak egyszer használatosak, mert hamar bepárásodnak, és nem annyira illeszkednek az archoz.
 • Meddig lehet használni egy maszkot?
  Az orvosi szájmaszkok egyszer használatosak néhány óra után eltömődnek, ki kell őket dobni. A házi maszkok többször használhatóak, vasalhatóak, de azok sem örök darabok. Még az FFP2-es maszkok is csak néhány alkalomra ajánlottak, de külön jelzés mutatja, hányszor lehet használni. Jellemzően egy vásárlásra, utazásra, munkára használjuk a maszkokat, és kézmosás mellett cseréljük őket.

EgészségKoronavírus

Kapcsolódó

Tények a szájmaszkokról

Tények a szájmaszkokról

Összeszedtük, milyen típusok közül választhatnak a víz-, gáz- és fűtésszerelők a koronavírus ellen