Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A VRF rendszerek és a >B< MaxiPro préskötés

| |  982 |

A VRF rendszerek és a >B< MaxiPro préskötés

A split, multisplit, VRF rendszerek elterjedése előtt jellemzően ablakklímák terjedtek el. Ezek a berendezések energetikailag, esztétikailag és komfort szempontjából is problémásak voltak. Ezek után kezdtek elterjedni az úgynevezett split, multisplit (osztott) klímák, amik jobb komfortot nyújtottak, de az energetikai és esztétikai problémák továbbra is fennálltak, a kültéri egységben beépített fix fordulatú kompresszorok miatt.

A VRF rendszerek a 90-es évek derekán kezdtek népszerüek lenni, főleg a Az FMCG-iparban az ipari hűtőrendszerek iránti növekvő kereslet miatt. A fejlődő országokban a csomagolt és feldolgozott élelmiszereknél, italoknál egyre nagyobb mértékben használják, és megakadályozzák a félig feldolgozott élelmiszerek és italok elromlását. Ezenkívül a feltörekvő gazdaságokban a hűtőtároló infrastruktúrák korszerűsítésének növekvő tendenciája előmozdítja a piac növekedését.

250 kW hűtőteljesítmény

Hossz 7400 Hossz 1350 6750
Magasság 2855 Magasság 1899 1899
Szélesség 2550 Szélesség 625 3175
Zajszint 97 dB(A) Zajszint 51 dB(A) 51 dB(A)
Energiafogyasztás 87,5 kW + szivattyúk Energiafogyasztás 75,0 kW 75,0 kW
Súly 4671 kg + víz Súly 370 kg 1850 kg

A változó hűtőközegáramú (VRF) rendszer világszerte az előrejelzése szerint 15,3 milliárd dollárral növekszik. A fejlett világot képviselve az Egyesült Államok 10,8%-os növekedési lendületet fog fenntartani. Európán belül, amely továbbra is fontos elem a világgazdaságban, Németország az elkövetkező 5-6 évben 608,2 millió dollárral növeli a régió méretét és befolyását. A régióban várhatóan 920,6 millió dollár feletti kereslet más feltörekvő kelet-európai piacokból származik.

Egy ilyen rohamosan fejlődő doméniumban a kérés nagyobb, mint a munkaerő. Az idő egy nagyon fontos tényező , a minőség és biztonág mellett. Plusz, ugyanolyan iramban nő a szervizigény is. Megfelelő karbantartás esetén a HVAC berendezések 10-15 évig is eltarthatnak, ami azt jelenti, hogy a HVAC ipar nagy része karbantartás. Az új technológia bevezetésével a karbantartási folyamat hatékonyabbá és környezetbarátabbá válhat. A nehézkes, idő- és emberigényes keményforrasztás helyett a préstechnológia vesz évről évre több teret.

A rézcsövek forrasztása revesedést (szénlerekodást) okoz. Emiatt nitrogénezni kell a csőrendszert.

Egy 5-7 éves tapasztalattal rendelkező szerelő napi 40-60 idomot forraszt, mig a  préstechnológia napi 600-800 idom szerelését teszi lehetővé. Ez 10-25% megtakarítás a >B< MaxiPro-val egy rendszer kiépítésénél.

Keményforrasztás / forrasztás

a – Jó kötés, a forraszanyag kitölti a forrasztási rést

b – A nem  teljesen kitöltött forrasztási rés hűtőközeg-pulzáció miatt 2-3 hónap üzemelés után szivárgást okoz

c – A forraszanyag felesleges turbulenciát vagy csőelzáródást okozhat

Keményforrasztásnál a szivárgási ráta 5-20%, a szivárgások 2-3 hónap elteltével jelentkeznek – miután az épület / projekt kész. A szivárgásvizsgálat gyakran sokkal drágább, mint a rendszer szerelése. Ha a szivárgás a szerelőaknában van gyakran az egész csőrendszert cserélni kell.

A Conex-Bänninger az 1930as években kezdte el a forrasztásos rézidomok gyártását majd 1980as években a >B< Press préskötéses rézidomokat fűtés- és vízszereléshez. Az 1950-es években kezde el a már jól ismert forrasztásos hűtéstechnikai idomok gyártását >B< ACR néven. Felismerve az igényt egy gyors, megbízható és egyszerű szerelési műveletek betartásával a keményforrasztásnál lényegesen jobban kontolállható, szivárgásmentes préskötéses rendszer iránt a klíma és hűtéstehnikai alkalmazásoknál, a több mint 110 éves innovációra alapozott tapasztalatra alapozva, megszületett a >B< MaxiPro rendszer.

A >B< MaxiPro mindenben megfelel korunk követelményeinek. Amellett, hogy megkönnyíti a klíma és hűtéstechnikusok dolgát a szerelésben, használatával gyakorlatilag megszűnik a csőrendszer hűtőközeg szivárgásának lehetősége, így napjaink növekvő környezetvédelmi elvárásainak is eleget tesz.

A >B< MaxiPro-t a préseléses technológia kiterjesztéseként a légkondicionáló és hűtési alkalmazásokban fejlesztették ki, és képes kezelni itt felmerülő magasabb üzemi nyomásokat.

 

>B< MaxiPro technológia

1: O-ring tömítőgyűrű, 2: horony, 3: szorítóhorgony, 4: csőmegállító ütköző, 5: három préskontúr, egy-egy a horony mindkét oldalán, a harmadik a hornyon, a tömítőgyűrű összenyomására szolgál

 •  Egy csőmegállító ütköző szabályozza a cső beillesztési mélységét
 • Az O-gyűrű összenyomása állandó és biztonságos tömítést képez
 • Az ½"-nál nagyobb idomok esetében a szorítóhorgony biztosítja a magas nyomás fenntartását
 • Öt másodperces préselési ciklus

 • Lángmentes: A lángmentes szerelés elkerüli a tűzvédelmi engedélyének szükségességét, valamint a tűz és a károsodás kockázatát a szerelési helyszíneken.
 • Alacsonyabb telepítési költségek: Gyors, megismételhető, kiszámítható és egyszerűen szerelhető, minden alkalommal biztosítva a szilárd illesztést. Jelentősen gyorsabb, mint a keményforrasztás.
 • Magasabb termelékenység / rugalmasság: Könnyebb hozzáférés az építkezésen és gyors szerelés. Professzionális szerelő készlet, nincs nagy gázpalack, heggesztő, tűz vagy láng.
 • Nitrogéntisztítás: Nincs szükség rá, időt és költségeket takarít meg.
 • Tanúsitványok:
  • UL listán szereplő, SA44668 hűtőközeg-szerelvény.
  • UL listán, engedélyezve úgy házi, mint ipari szerelésre is.
 • Garancia: A tervezett élettartama 25 év. Tiz év garancia, kizárólag professzionális, >B< MaxiPro tanúsitott  és képzett szerelők által végzett rendszer esetében.

RézSzerelésSzerszámok