Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Innovatív Conex Bänninger préskötéses csőrendszerek

A hőszivattyúk gyors és megbízható telepítéséhez

| |  1068 |

Innovatív Conex Bänninger préskötéses csőrendszerek

A hőszivattyú a leginkább jövőbe mutató, energiatakarékos és környezetbarát fűtési és hűtési megoldás, amellyel használati melegvizet és az épület optimális levegőztetését is biztosítani lehet.

A rendszer kevés elektromos energiát fogyaszt, az energiaigény nagy részét a földben, talajvízben és levegőben tárolt energiából nyeri. Ez annyit jelent, hogy 1 kWh bevezetett elektromos energiából mintegy 3-6 kWh fűtési energiát szolgáltat. A berendezés úgy von el energiát a környezetből, hogy közben nem károsítja azt, használata emellett hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Az Európai Unió a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos célok elérésének érdekében kiemelten foglalkozik a, a lakások, közintézmények energiahatékonyságával. A jelenlegi szabályozás megköveteli, hogy a 2020. december 31-e után használatba vételre kerülő minden épület esetén az épületnek meg kell felelnie a közel nulla energiaigény követelményeknek. A „közel nulla” energiaszint elérési célkitűzés gyakorlatilag csak megújuló energia felhasználásával lehetséges és olyan környezetbarát és energiatudatos fűtési és hűtési megoldás alkalmazásával, mint a hőszivattyú. Az említett okok következményeképpen megfigyelhető egy nagymértékben növekvő igény a hőszivattyúra épülő rendszerek iránt.

A hőszivattyúnak hosszú az élettartama és a hagyományos rendszereknél összehasonlíthatatlanul kisebb fűtési költséget eredményez, ezáltal a rendszer magasabb beruházási költsége megtérül.

A fent említett okok új követelményeket támasztanak a csőrendszerek irányában, egyrészt a megnövekedett igény egy gyors és egyszerű szerelést másrészt a berendezések magas beruházási költsége és megtérülési ideje a hosszú élettartalmat és a biztonságot követeli meg. Kézenfekvő megoldás a hőszivattyú hűtőközeg és víz közeg oldali köröket is préskötéses rendszerekkel kivitelezni, ez által szerelési idő a keményforrasztáshoz, hegesztéshez, meneteléshez vagy peremezéshez képest kevesebb mint felére csökken, lényegesen kisebb a hibalehetőség, nem szükséges nitrogéntisztítást végezni és mivel a szerelés lángmentes, nem igényel tűzgyújtási engedélyt. A préskötéses rendszerek anyaga, a hűtőközeg minőségű réz a kompresszor oldalon, illetve a levegő–levegő rendszerek esetében. A víz közegű fűtési kör és a vízszerelés kivitelezéséhez ideális a rézből vagy rozsdamentes acélból gyártott préskötéses rendszerek használata, garantálva a hosszú élettartamot és a rendkívül jó ellenállást a külső és belső korrózióval szemben. Ezekre a rendszerekre jellemző a kis falvastagság, ami nagyon előnyös az általában 5 °C körüli a fűtővíz hőmérséklet különbség által, a hagyományos fűtési rendszerekhez képest szükséges háromszoros négyszeres vízáram és cső átmérők esetében. A jellemzően vastag falu műanyag vagy acél rendszerekhez képest nem csak esztétikailag nyújt jobb megoldást a réz vagy a rozsdamentes acél préskötéses rendszer, de könnyebb vele dolgozni és a rögzítőelemek és a szigetelés költsége is alacsonyabb.

A következő ábra egy levegő-levegő és levegő-víz kombinált rendszert mutat be:

1. Hűtőközegkör, 2. Víz közegű fűtési kör, 3. Hideg víz és használati meleg víz

Hűtőközegkör

A >B< MaxiPro egy gyors, megbízható és egyszerűen szerelhető préskötéses rendszer, klíma és hűtéstechnikai alkalmazásokhoz. Ezáltal a hőszivattyú hűtőközeg csőrendszerének szerelése lényegesen gyorsabb és biztonságosabb, mint a keményforrasztás és a peremezés esetében.

Előnyök:

 • Lángmentes: a lángmentes szerelés elkerüli a tűzvédelmi engedélyének szükségességét, valamint a tűz és a károsodás kockázatát a szerelési helyszíneken.
 • Alacsonyabb telepítési költségek: gyors, megismételhető, kiszámítható és egyszerűen szerelhető, minden alkalommal biztosítva a szilárd illesztést. Jelentősen gyorsabb, mint a keményforrasztás.
 • Magasabb termelékenység / rugalmasság: könnyebb hozzáférés az építkezésen és gyors szerelés. Professzionális szerelő készlet, nincs nagy gázpalack, heggesztő, tűz vagy láng.
 • Nitrogéntisztítás: nincs szükség rá, időt és költségeket takarít meg.
 • Tanúsítványok:
  • UL listán szereplő, SA44668 hűtőközeg-szerelvény
  • UL listán, engedélyezve úgy házi, mint ipari szerelésre is
 • Garancia: a tervezett élettartama 25 év. Tíz év garancia, kizárólag professzionális, >B< MaxiPro tanúsított  és képzett szerelők által végzett rendszer esetében.

Víz közegű fűtési kör, hideg víz és használati melegvíz

A >B< Press technológia alapja a már jól bevált és a több millió felhasznált idom által az idők próbáját kiállt három pontos préskötés.

Az idomon lévő három préskontúr alkotja a 3 pontos préskötést a préselés folyamat elvégzésével, a horony két oldalán (2, 3) és a tömítőgyűrűn (1).

1. Tömítőgyűrű hornya a préspofán található horonyban helyezkedik el, 2. Préskötés a horony előtt, 3. Préskötés a horony után

Az idomokban használt szabadalmazott tömítőgyűrű lehetővé teszi a nyomáspróbánál már nagyon kis nyomás esetében (0,1 bar) a víz észrevehető szivárgását a kifelejtett préselések esetében. A speciális funkció által azonosított kifelejtett préselés kivitelezése rögtön elvégezhető, nem igényel szárítást vagy egyéb előkészítő munkálatot.

A >B< Press technológia előnyei a kivitelezésben

 • Lángmentes:
  • Elkerüli a tűzveszélyt
 • Kisebb szerelési költségek:
  • Nincs gáz/oxigénpalack
  • Nincs forrasztóanyag
  • Nincs a tűzveszélyes munka engedélyezése
  • Nem bontható
 • Magasabb termelékenység:
  • Időt megtakarító
  • Tiszta és ismétlődő folyamat
  • Könnyű szerelés
  • Nem igényel utómunkálatokat

A hőszivattyú szereléshez a >B< Press Copper réz és réz ötvözetből készült idomok vagy a >B< Press Inox rozsdamentes acél rendszer ajánlott. A réz és a rozsdamentes acél rendkívül jó ellenállása a külső és belső korrózióval szemben és a kiforrott >B< Press technológia az alapja a csőrendszer hosszú élettartalmának, ezt alátámasztja a 25 éves garancia.

A >B< Press Copper használatával kivitelezhető a hideg és melegvíz és a fűtési kör is.

A >B< Press Inox esetében, az 1.4401 (AISI 316L) rozsdamentes acélból készült változat lehetővé teszi a hideg és melegvíz és a fűtési kőr szerelését is. A fűtési kör esetében nagyon előnyös a >B< Press Inox 1.4301 (AISI304) anyagból gyártott változat használata, ami a rozsdamentes acél kiemelkedően magas korrózióálló tulajdonságait kínálja és ezáltal a hosszú élettartalmat a szénacél rendszereket megközelítően alacsony áron.

A hibrid hőszivattyúk vagy hőszivattyús rendszerek esetében, amik lehetővé teszik a gáz fűtést is, a gázszereléshez a >B< Press Gas présidomok, napkollektoros kör esetében a >B< Press Solar présidomok nyújtanak megoldást. Bármilyen komplex a rendszer, a >B< Press lehetőséget ad különböző körök azonos szerelési technológiával való kivitelezésére, maximális egyszerűség, biztonság, gyorsaság mellett időtálló és a hőszivattyús rendszerek magas igényeinek megfelelő csőrendszert alkotva.

Fűtési rendszerVízellátás