Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Danfoss AB-QM 4.0

A megújult nyomásfüggetlen térfogatáram-korlátozó, szabályzó szelep (PICV) újraértelmezi a PICV technológia értékeit.

| |  164 | |

Danfoss AB-QM 4.0

Az automatikus HVAC szelepek (DN 15-DN 32) optimális vízelosztást biztosítanak az épületek hőleadói számára. A Danfoss az új AB-QM 4.0 PICV szelepével most bővíti a HVAC fűtési és hűtési rendszerek szabályozásánál használatos termék portfólióját. A szelepet a hagyományos szelepmozgatókhoz, illetve az úgynevezett „smart” digitális motorokhoz (NovoCon® S) fejlesztették, melyek lehetővé teszik a HVAC 4.0 megoldásokat elsősorban kereskedelmi célú épületeknél mint például hoteleknél, irodáknál.

A Danfoss, mely egyike a víz alapú fűtés/hűtés szabályozás piacvezető gyártóinak, új AB-QM (PICV) szelepet mutat be a piacon. Az új AB-QM 4.0 szelep (a korábbi, jól ismert AB-QM szelep újratervezett verziója), DN15–32 mérettartományban készül, új, előremutató jellemzőkkel, valamint tökéletesített termékspecifikációval. Az egyedülálló 100%-os (teljes) szelepautoritást a beépített nyomáskülönbség-szabályzó biztosítja, állandó nyomáskülönbséget tartva a szabályzószelep részen, a lehető legjobb szabályozási feltételek eléréséhez. A számos újítás és a jelentős változtatások eredményeképp inkább beszélhetünk új termékről mint „upgrade”-ről.

Legfontosabb a belső rész konstrukciójának változása. Az újdonságnak számító PPSU kompozit anyag használata ellenállóbbá teszi a szelepet a korrózióval, vízkővel, beragadással és az eltömődéssel szembe, összehasonlítva bármely más HVAC rendszerekben használt szeleppel (1. ábra). Az elvégzett intenzív tesztelés bizonyítja, hogy az AB-QM 4.0 szelep karakterisztikája és szabályzóképessége stabilan megmarad hosszú évek használata folyamán is.

1. ábra: Danfoss AB-QM 4.0 metszet PPSU kompozit belső résszel

A szelep, 16 kPa minimális nyomáskülönbség igényt megtartva, névleges nyomásban egy kategóriával magasabb besorolásba került, most már alkalmazható nem csak PN 16 hanem PN 25 nyomásokozatú rendszerekben is. Ez természetesen egy robusztusabb és ellenállóbb kialakítást jelent.

Az AB-QM 4.0 szelep kapacitása is (az adott átmérőhöz) lényegesen megnövekedett, például a DN 15 méretű szelepet, a korábbi 450 l/h helyett most akár 600 l/h térfogatáramra is be tudjuk állítani ez 33% növekedést jelent. Így nagyobb teljesítményű hőleadót is megfelelően el tudunk látni kisebb átmérőjű szeleppel.

A hosszabb szeleplöket lehetőséget ad arra, hogy a minimális beállítási érték 20%-ról, 10%-ra csökkenj, így kisebb beállítás mellett se nő a szelep eltömődésének veszélye. Tekintettel arra, hogy a szelepnek nagy térfogatáramú (HF – High Flow) és kis térfogatáramú (LF -Low Flow) verziója is létezik, a térfogatáramok a DN 15 HF esetén 120-1200 l/h között, míg a DN 15 LF-nél 20-200 l/h között állítható.

Minden AB-QM 4.0 szelep, a kivitelezési igényeknek megfelelően, elérhetők akár belső akár külső menettel, a mérhetőség kedvéért akár mérőcsonkkal vagy anélkül, ha a beruházási költséget kívánjuk csökkenteni (2. ábra). Amennyiben mérőcsonkos szelepet választunk, az azokon mért nyomáskülönbség és a beállított térfogatáram figyelembevételével, közvetlenül térfogatáramot mérhetünk nagy pontossággal.

2. ábra: Danfoss AB-QM 4.0 szelep külső és belső menettel, mérőcsonkkal ill. anélkül

Fontos megbizonyosodni arról, vagy üzem közben ellenőrizni, hogy a szükséges térfogatáram beállításra került-e, az AB-QM 4.0 szelepen ez több irányból is ellenőrizhető akár akkor is ha a motor fel lett már szerelve. A szelep nyakán mindkét oldalon egy kis „ablak” található, amin a beállított érték látható.

A szelepek nyár elejétől rendelhetők hazánkban, az újonnan fejlesztett termál motorral együtt NYIT/ZÁR szabályozáshoz, vagy a most is használatos 3-pont, arányos vagy „smart” digitális meghajtóhoz. (A szelepek DN 25-32 méretei az év vége felé kerülnek a piacra.)

Habár manapság, itt Magyarországon többnyire NYIT/ZÁR szabályozást használunk, nem mehetünk el amellett a trend mellett, ami egyre inkább körvonalazódik a világban, miszerint egyre több fogyasztót vonunk be az Épületfelügyeleti Rendszerek (BMS – Building Management System) irányítása alá ugyanis egyre nagyobb az igény az okos épületek energia hatékony üzemeltetésére (mint például irodáknál, hoteleknél stb.). Erre kínál megoldást a Danfoss NovoCon® S „smart” szelepmozgató motor, mely pontosan erre a célra lett kifejlesztve és tökéletes megoldást kínál az AB-QM 4.0 szeleppel együtt. A NovoCon® S legfőbb jellemzői a következők:

  • Közvetlen kommunikáció BACnet vagy ModBus hálózatokkal
  • Távirányítás, mint például térfogatáram maximális értékének beállítása, rendszer öblítés, légtelenítés 
  • Nagy pontosságú beállítás az úgynevezett „stepper” motorral – mozgatás pontossága 1/1000, a hagyományos fogaskerék motorok ½56-os felbontásával szemben
  • Energia mérés a motorhoz közvetlen illesztett hőmérséklet érzékelők segítségével
  • Külső, perifériális eszközök jeleinek továbbítása a BMS rendszer felé
  • Beépített aktív energia menedzsment (AEM – Active Energy Management) programok az energia takarékos és hatékony üzemeltetés céljából

Az AB-QM 4.0 szelep a NovoCon® S meghajtóval (3. ábra) illeszkedik a digitalizáció célkitűzéseihez, a HVAC 4.0 vízióhoz, melyben valós idejű optimalizálással ellátott, energia hatékony rendszereket építhetünk, alacsony szervízköltségek mellett, maximális fogyasztói komfort biztosításával.

3. ábra: AB-QM 4.0 szelep a NovoCon® S meghajtóval

További információk→
Danfoss fűtéstechnika
E-mail: danfoss@danfoss.hu
Phone: +36 20 450251

Danfoss