Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csőhőmérsékletmérés okosan a testo 115i műszerrel

| |  535 |

Csőhőmérsékletmérés okosan a testo 115i műszerrel

Legyen szó akár egy klímaszerelőről, vagy akár egy fűtéstechnikai szakemberről, a felmérések során gyakran szükséges a csőrendszerek hőmérsékletének mérése. Ilyenkor fontos a minél precízebb mérés, amelynek az egyszerű tapintó-érzékelők nem felelnek meg, hiszen a domború felületen az egyenes fejkiképzéssel ellátott érzékelők rosszul fekszenek fel. Továbbá az egyszerűbb pontosságú és nagyobb érzékelő fejjel bíró műszerek lassabb beállási idővel is rendelkeznek. Emellett a vizsgálandó csővezetékek gyakran nehezen megközelíthető helyen találhatóak ahová egy vezetékes megoldás többnyire nem praktikus. Ezeket figyelembe véve a legmegfelelőbb megoldás egy vezetéknélküli műszer, amely kompakt mérettel, csipeszes kialakítással és NTC érzékelővel bír.

A testo SmartProbes termékcsaládja megannyi szakember számára egy kedvező árú és professzionális választás. A termékcsaládban megtalálhatóak felületi-, levegő- és infra hőmérsékletmérők, hődrótos- és szárnykerekes légsebességmérők, differenciál- és nagynyomásmérők, illetve páratartalom- és hőmérsékletmérő. Az okos érzékelőkkel akár önálló, akár kombinált méréseket is végezhetünk. Így a megfelelő műszerkombinációval többek között végezhetünk akár penészkockázat felmérést, túlhevítés- és utóhűtés számítást, illetve hűtési/fűtési rendszerek teljesítménymérését.  A műszerek az iOS és Android rendszerre ingyenesen letölthető Smart Probes App szoftver segítségével használhatóak. Az applikáció egyszerre akár több mint 6 okos érzékelőt is tud kezelni. A felület teljesen magyar nyelven elérhető. A vezetett mérési menük pedig segítik a hatékony mérést. A mérési eredményeket pedig az applikáció segítségével egy PDF formátumú jegyzőkönyvként, illetve CSV (Excel kompatibilis) formátumban is ki exportálhatjuk. A jegyzőkönyvekhez mellékelhetünk szöveges értékelést, csatolhatunk fényképet és megadhatjuk a cégünk, illetve a megrendelő és a mérési hely adatait is.

A testo 115i egy precíz és praktikus műszer fűtés- és klímaszerelők számára. A megújult műszerrel a testo 605i és testo 549i Smart Probes eszközökhöz hasonlóan akár 100 méteres hatótávolságban mérhetünk, így akár egy ipari fűtő- vagy klíma rendszeren végzett méréseinket, vagy akár egy lakóépület felmérését is könnyedén, vezetékmentesen végezhetjük. A műszer 3db AAA elemmel működik így az akár 150 üzemórás használat után könnyedén cserélhetjük az elhasználódott telepet a készülékben. Az NTC érzékelőnek köszönhetően a műszer gyorsabb beállási idővel és precízebb mérés pontossággal rendelkezik. Méréstartománya pedig igen széles -40…+150°C között van. A testo 115i 6…35 mm átmérőjű csövek méréséhez megfelelő. A készülékház masszív ABS műanyagból készült, a gombnál és a markolatnál pedig gumírozott felület található a kényelmesebb és biztosabb kézbentartásért. A testo 115i műszerhez az elemeken túl tartozik még egy gyári műbizonylat is, amely egy 1pontos (25°C-on végzett) ellenőrzést deklarál.

A testo 115i műszert használhatjuk akár fűtésrendszerek vizsgálatára. Ehhez érdemes használnunk a testo 805i infrahőmérőt és a testo 510i differenciálnyomásmérőt is, amelyeket külön-külön is beszerezhetünk, vagy a testo Smart Probes – fűtéstechnikai szettként egyben is. Szettben vásárolva egy praktikus zipzáras táskát is kapunk, amelyben védve lesznek a műszereink szállítás közben. A testo 115i műszerrel ellenőrizhetjük a fűtési csőrendszernek a hőmérsékletét, míg a testo 805i műszerrel pedig a radiátorok lamelláinak hőmérsékletét. Ezzel akár lokalizálhatjuk az esetleges eltömődött, nem megfelelő áramlással bíró csőszakaszokat, felmérhetjük egy radiátor eliszaposodását, illetve a fűtési ágak hőmérsékleteit. Továbbá a testo 510i műszerrel pedig elvégezhetjük a szükséges nyomásméréseket, akár tömörségi nyomáspróbát is. Az mérési alapnézeten felül ezen vizsgálatoknál az elvárt túlhevülés és a differenciál hőmérséklet mérési nézeteket érdemes még használni.

A csipeszes okos érzékelőt továbbá hatékonyan tudjuk használni klíma- és hőszivattyús rendszereken is. Ezen mérésekhez érdemes a testo 549i nagynyomásmérő műszert is használnunk, amit önállóan vagy szettben is beszerezhetünk. A testo Smart Probes hűtéstechnikai szett két-két darab testo 115i és testo 549i műszert tartalmaz, amely elegendő az előremenő és visszatérő ág hőmérsékletének, illetve az alacsony és nagynyomás oldalon végzett egyidejű méréshez is, mindezt pedig egy praktikus szállítótáskában tudjuk rendszerezni. A szettel ezáltal mérhetővé válik a rendszer elvárt túlhevítés vizsgálata, illetve a túlhevítés és utóhűtés számítása is. Ezen mérések esetén az alapnézeten túl a hűtéstechnikai és a differenciál hőmérséklet mérési nézetek még a praktikusak.

A testo 115i a többi Smart Probes és Testo termékhez hasonlatosan egy magasszínvonalon gyártott professzionális mérőműszer, amely a szakemberek igényeihez igazodva lett fejlesztve. Segítségével precíz mérésket végezhetünk. A műszerrel végzett méréseinket akár a helyszínen digitális módon dokumentálhatjuk. Illetve szükség esetén a felhasználási igényekhez mérten kalibrálási szolgáltatást is igénybe vehetünk hozzá. A testo 115i mindezen igényeknek megfelel, hatékony mérést biztosít, mindezt kedvező költségáron.

További részletek →

MéréstechnikaTesto