Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kisokos a mennyezethűtéshez

Uponor Thermatop M topkategóriás mennyezethűtés

| |  493 | |

Kisokos a mennyezethűtéshez

2020. december 31-e után használatbavételi engedélyt kapó, új építésű lakóépületeknek meg kell felelni a 7/2006-os TNM rendelet szigorodó előírásainak, azaz a jogszabály 6. mellékletében található „közel nulla energiaigényű” épületekre vonatkozó feltételeknek. Ezen előírások betartása nem kis feladat elé állítja a tervezőket. A legtöbb esetben ezeknek az előírásoknak hőszivattyús hőtermeléssel és felületfűtéssel/hűtéssel lehet megfelelni.

Ezeket a hőleadó rendszereket az alábbi háromféle megoldással lehet megvalósítani:

 • épületszerkezetbe integrált csővezetékekkel
 • nedves technológiás fal/mennyezethűtéssel (vakolt rendszer)
 • száraz technológiás fal/mennyezethűtéssel (gipszkartonos rendszer)

A belsőépítészek, ill. a szakági tervezők rengeteg süllyesztett berendezést helyeznek el a mennyezeten felújításnál és új építésnél egyaránt, ilyenek lehetnek pl. szellőzőrendszer befúvó/elszívó elemei, világítótestek, spinklerek, süllyesztett hangszórók stb. Ezen igények figyelembe vétele mellett nagyon sok esetben már csak száraztechnológiás fűtési/hűtési rendszert lehet megvalósítani, melyre tökéletes megoldást nyújt az Uponor Thermatop M rendszer.

A panelek Uponor Uni Pipe PLUS 16×2,0 előszerelt ötrétegű csővezetéket tartalmaznak. Az Uni Pipe PLUS csővezeték alumínium rétege varratnélküli húzott technológiával készül, így 40%-kal jobban hajlítható, mint egy átlag ötrétegű csővezeték. A csővezeték nagy előnye a panel kialakításánál tökéletesen szemléltethető: 30 m csővezeték található 1m² panelfelületen. A csővezeték munkapadon kerül letekerésre 5 féle hosszúságban (950, 1350, 1750, 2150 és 2550 mm). A panel szélessége minden esetben 277 mm.

A tetszőleges hosszúság miatt szabadon alakítható az álmennyezet, lehetőség van a panelek közé berendezési tárgyakat süllyeszteni, vagy akár az álmennyezet alsó síkját egy helyiségen belül megváltoztatni. A panelben lévő csővezetékek műanyag tartószerkezettel kerülnek rögzítésre, melyek egy mozdulattal az álmennyezeti CD profilba illeszthetők. A műanyag tartók nagy előnye, hogy hűtés esetén nem jelentkezhet a tartónál kondenzáció.

Az Uponor Thermatop M panel egy sugárzásos hőleadással működő rendszer, ami huzatmentesen, légmozgás nélkül tud magas fűtési és hűtési teljesítményt leadni:

 • Fűtés esetén 22°C-os belső hőmérséklet és 38/33°C-os fűtési hőfoklépcső esetén 95 W/m² fűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni.
 • Hűtés esetén 26°C-os belső hőmérséklet és 15/18°C-os hűtési hőfoklépcső esetén 80 W/m² hűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni.

Mind fűtés, mind hűtés esetén elmondható, hogy jóval magasabb a teljesítmény leadása, mint egy gyárilag gipszkartonba integrált rendszernek, ezáltal kisebb fűtő/hűtő felülettel érhető el ugyanaz a teljesítmény. A fenti hőleadás biztosításának elengedhetetlen feltétele, hogy a paneleket eltakaró gipszkarton 10 mm vastag legyen és a hővezetési tényezője (λ) minimum 0,3 W/mK, vagy ennél magasabb érték legyen. Ezen paramétereket minden esetben ellenőrizni kell az adott gipszkartongyártó által kiállított teljesítmény nyilatkozatban. Ha 0,3 W/mK értéknél kisebb a hővezetési tényező, vagy vastagabb a panel, akkor a beépített panel „szigetelni fog” és ennek következtében csökken a leadott teljesítmény.

Az Uponor Thermatop M fűtési/hűtési teljesítménye, a DIN EN 14240 és a DIN EN 14037 szabványok szerint bevizsgálva

A panelek egymással Uponor S-Press PLUS préstoldókkal sorolhatók. Az így sorba kötött panelek úgynevezett „mezőt” alkotnak, melyet akár direkt osztó-gyűjtőre köthető előszigetelt ötrétegű csővezetékekkel és eurokonuszos csatlakozással. Egy másik megoldás lehet, ha a kapott mezőket egymáshoz képest Tichellmann rendszerbe kötve csatlakoztatjuk az osztó-gyűjtőre. Az Uponor Uni Pipe ötrétegű csővezetékek 16–32 mm-es átmérőig előszigetelt kivitelben is elérhetőek, melyek zártcellás, hűtésre alkalmas szigeteléssel ellátottak. A hőszigetelés vastagsága 16-25 mm-es csőátmérőig 4, 6, és 10 mm, míg a 32 mm-es csővezetéknél 15 mm. A gyárilag szigetelt csővezetékek használatával tovább gyorsítható a kivitelezési idő.

Az Uponor Thermatop M panelek rendkívül alacsony súllyal rendelkező elemek, melyek felhelyezése az álmennyezeti tartók kialakítása után egyből kezdhető. A szerelés során jól elkülöníthetők a gipszkartonos és fűtésszerelői feladatok, ezáltal a kivitelezés nagyban felgyorsítható.

Rendszerelőnyök

 • mennyezeti tárgyak egyszerű integrálása
 • gyors szerelési idő
 • nagy hűtési teljesítmény
 • fűtés és hűtés egy felülettel
 • préselt csatlakozók azonnali nyomáspróbát tesznek lehetővé
 • rendelhető gyorscsatlakozóval is
 • huzatmentes hűtés

Figyelem!
Az Uponor Thermatop M mennyezethűtési/fűtési rendszerhez
kapcsolódó akciót 2020. december 15-ig meghosszabbították.

Az akció részletei →

Benis Attila
mérnök üzletkötő

FelületfűtésFelülethűtésUponor