Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Környezetkímélő HVAC-rendszer új kompresszortechnológiával az LG-től

Bemutatkozik a Therma V R32 Split hőszivattyú

| |  735 |

Környezetkímélő HVAC-rendszer új kompresszortechnológiával az LG-től

Környezetbarát és hatékony R32-es hűtőközeg, a csavarkompresszorok és a forgó dugattyús kompresszorok legjobb elemeit egyesítő R1 kompresszor, 4,65-ös SCOP érték és A+++-os energiahatékonyságú fűtés – ez jellemzi a legújabb LG Therma V R32 Split HVAC-rendszert, amelyet új és felújított épületek esetében egyaránt ajánl a gyártó.

Egyre többek számára fontos a környezettudatosság is a fűtő és légkondicionáló megoldások kiválasztásakor a hatékonyság, a teljesítmény és a sokoldalúság mellett. Ezt az igényt szem előtt tartva tervezte meg az LG a legújabb Therma V R32 Split HVAC-rendszerét. Az új és felújított épületek esetében is használható kompakt egység egy olyan levegő-víz hőszivattyút (Air to Water Heat Pump, AWHP) alkalmaz, amely az összes fenti elvárást teljesíti. Az LG Therma V R32 Split nem csak az LG-től elvárt hatékonyságot, teljesítményt és kényelmet kínálja, de megfelel a hatályos környezetvédelmi szabványok követelményeinek is.

A jövő hűtőközege

A Therma V R32 Split egyik legfontosabb jellemzője az R32-es hűtőközeg: azzal, hogy az LG erre cserélte le a korábbi R410A hűtőközeget, az ökológiai felelősségvállalás szempontjából jelentős lépést tett meg.

 Az Európai Unió által nemrégiben bevezetett, a fluorozott gázokra (F-gázok) vonatkozó jogszabályok értelmében az összes levegő-víz hőszivattyú-rendszernek kötelező ezt a hűtőközeget alkalmaznia. Az F-gázrendelet – amely 2006-ban lépett hatályba és 2014-ben módosult – éppen ezért az ingatlantulajdonosokat, ingatlanfejlesztőket és a potenciális vevőket is érinti. Bár az F-gázok nem károsítják az ózonréteget, mégis a légkörben maradnak és hozzájárulnak az üvegházhatáshoz. Az R32 ún. globális felmelegedési potenciál együtthatója (GWP) csupán 675, ami 70 százalékkal alacsonyabb, mint az R410A hűtőközegé, vagyis ennyivel kisebb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. Ez nem minden, hiszen ebből a hűtőközegből ugyanazon teljesítmény eléréséhez 20 százalékkal kevesebb szükséges, mint az R410A-ból. Az R32 alkalmazása a Therma V R32 Split készüléket energiahatékonyabb fűtési megoldássá is teszi, amely rendszer így megfelel a hatályos F-gáz előírásoknak is. Az R32 hűtőközeg által megnövelt hatékonysággal a Therma V R32 Split szezonális fűtési teljesítmény-együtthatója (Season Coefficient of Performance, SCOP) eléri a 4,65-os értéket, miközben A+++-os energiabesorolással fűt  (35 °C előremenő vízhőmérséklet esetén).

Teljesítmény az R1 kompresszorral

A környezettudatos hűtőközeg mellett a Therma V R32 Split olyan funkciókat is kínál, amelyek növelik a hatékonyságot és a teljesítményt. Az LG által kifejlesztett R1 kompresszor a világ első „átmenő tengelyes” hibrid csavarkompresszora. Az R1 kompresszor egyesíti a csavarkompresszorok és a forgó dugattyús kompresszorok legjobb elemeit a teljesítmény és a hatékonyság maximalizálása érdekében. Az LG innovatív technológiája megszünteti a csavarkompresszor billegő mozgását, ezáltal minimálisra csökkenti a kárba veszett energiát, és növeli a rendszer megbízhatóságát és élettartamát. Ez nem minden, hiszen az új kompresszornak köszönhetően a Therma V R32 hőszivattyú csendesebb és tartósabb is.

Kényelem és könnyű kezelhetőség

A Therma V R32 Split egy RS3 típusú távirányítóval vezérelhető, amellyel az üzemi állapot ellenőrzése, az üzemelés időzítése és az energiafogyasztási beállítások megadása, ezáltal pedig az üzemeltetési költségek csökkentése is kényelmessé és egyszerűvé válik. A felhasználók ráadásul Wi-Fi-n, az LG ThinQ mobilalkalmazáson keresztül irányíthatják a rendszert, a Therma V R32 Split vezérlőpaneljén elérhető funkciók és beállítások nagy részéhez bárhonnan és bármikor kényelmesen hozzáférhetnek.

Számos iparág törekszik a környezetbarát megoldások fejlesztésére, az LG pedig a Therma V R32 Splittel olyan fűtési és melegvíz-előállítási megoldást kínál, amely a környezettudatosság jegyében sem köt kompromisszumot a teljesítmény és a kényelem terén. A HVAC-rendszer mindezt hatékony működéssel, páratlan teljesítménnyel és kényelmes vezérléssel kínálja, miközben más berendezésekhez képest kevesebb káros gázt bocsát ki. A Therma V R32 Split ezzel a levegő-víz hőszivattyú rendszerek jövőjét jelenti.

HőszivattyúLG