Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Figyelem!
Ez az írás bizonyos elemeiben az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet a cikk írásakor érvényben lévő rendelkezéseinek értelmezésén alapul. A rendelet 2021. 03. 10-én meghirdetett módosításai miatt az itt közöltek egy része is érvényét veszíthette.

Szellőztetési megoldások az új TNM rendelet alapján

2021. február 3. | támogatott cikk, szponzor: Helios |

Szellőztetési megoldások az új TNM rendelet alapján

Az épületek energetikai jellemzőiről szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet legfrissebb módosítása érvénybe lépett, és benne változott az épületek szellőztetésére vonatkozó rész is. A Helios – mint az egyik vezető európai szellőzéstechnikai cég – széles portfóliójában természetesen az új változtatásoknak megfelelő berendezések és rendszerek is elérhetők, a rendelet által preferált hővisszanyerős rendszerek között decentrális és központi gépes megoldások is elérhetők.

A legkomfortosabb, legtakarékosabb a központi gépes hővisszanyerős Helios KWL® rendszer teljes körű megoldás, amelyben szériakivitelben megtalálható a rendelet által előírt páravezérlés, sőt további külső érzékelőkkel is kibővíthető. Így akár 24 szenzort is csatlakoztathatunk, folyamatosan ellenőrzés alatt tartva a CO2, pára- és hőmérsékletértékeket. A gép kezelését a szériakivitelben beépített webszerveres easyControls® vezérlés valóban egyszerűvé teszi, és az ingyenes internetes Helios Portál a távoli internetes elérést is biztosítja, ha szeretnénk. A központi gépben található por- és pollenszűrők, illetve legújabban aktívszenes szűrők segítenek az egészséges belső klíma fenntartásában.

1. kép. Helios KWL® központi szellőztető rendszerek

A csövek nélküli decentrális, de hővisszanyeréssel is rendelkező szellőztető megoldás a Helios Ecovent Verso készülék, mely falba rejtett kifúvással is beépíthető. A lakóhelyiségek szellőztetése így energiatakarékosan, a használt levegő hőjét visszanyerve valósul meg. A rendszer vezérlése akár nyolc, ilyen egyedi szellőztetőt is tud egyszerre kezelni, továbbá lehetőséget biztosít, hogy a vizes helyiségek (fürdőszoba, konyha, wc) elszívásaival is összeköttetésben legyen. Az elszíváshoz a többszörös díjnyertes Helios M1 vagy a társasházakban legtöbbet használt Helios ELS típusaiból választhatunk az igényeknek megfelelően.

2. kép. Helios KWL EC 45/160 Ecovent Verso + Helios M1 és Helios ELS

Családi házaknál az egyes elszívások összefogására használhatjuk pl. a kamrába vagy a padlástérbe elhelyezett, akár hangcsillapítással is kiegészített csőventilátorkat. Társasházaknál pedig használhatjuk az új fejlesztésű  Helios VD vagy RD, azaz függöleges vagy vízszinttes kifúvású tetőventilátorokat. Az energiatakarékos EC meghajtásnak köszönhetően a fenti típusok folyamatosan szabályozottan és takarékosan üzemelnek. A páraérzékelést ebben az esetben az elszívási pontokon a Helios AE Hygro elszívó légszelepei biztosítják.

3. kép. Helios ALEF Hygro + Helios ZLA 125 IB HY + Helios RD EC + Helios AE HYgro

A passzív légbeeresztésű rendszerek esetén a javasolt központi elszívó ventilátorok (Helios RR, SB, VD, RD) és az AE Hygro légszelepek párjai ­– az energiatakarékos hővisszanyerős KWL egységek helyett ­– a nappaliban és hálószobákban, a nyílászárókban vagy korszerűbben a falban elhelyezett légbeeresztő elemek. Az ablakba építhető, folyamatosan páraszabályozott Helios ALEF Hygro típus szinte észrevétlenül biztosítja a frisslevegő bejutását. A fali Helios ZLA 125 IB HY a szintén páraérzékelésen alapuló szabályozással, kiváló hangcsillapítással és a frisslevegő szűrésével kombinálva nyújt komfortosabb légbevezetést. A fali légbeeresztők további előnye, hogy a nyílászáróktól függetlenül, azok szerkezetének megbontása nélkül építhetők be.

4. kép. Helios ALEF Hygro + Helios ZLA 125 IB HY + ELS ventilátor

A TNM rendeletben megadott központi elszívásos rendszer egy családi ház esetében jelentheti a fürdőszoba és a WC elszívására felszerelt Helios ELS kisventilátort, amely előlapján a fürdőszobát oldalcsatlakozóján a WC helyiséget szellőzteti. Az igény szerinti üzemet biztosíthatjuk a beépített páratartalom érzékelőt tartalmazó típussal, amely opcionálisan elindítható egy a hálószobában vagy nappaliban felszerelt CO2-érzékelőről – és a WC villanykapcsolójáról is – a rendeletnek megfelelően. A Helios ELS ventilátorai akár társasházi közös felszállós rendszerben is biztosíthatják az elszívásos szellőztetést, a TÜV által tanúsított és folyamatosan ellenőrzött légtömörségű visszacsapó szelepének és magas nyomásteljesítményének köszönhetően. Az energiatakarékosság oldaláról sem lehet panasz, a legkorszerűbb változatok EC motorral mindössze 6W fogyasztással rendelkeznek. Természetesen a szellőztető rendszer szükséges része a már fent is említett légbeeresztő megoldások egyike.

5. kép. Helios ALEF Hygro + Helios ZLA 125 IB HY + Helios ZEB + Helios AE Hygro

Legyen szó családi házakról vagy társasházi lakásokról, a Helios széles palettájáról az igények szerint, többféle, az új TNM rendeltnek is megfelelő megoldás közül válogathat.

Keressen bennünket, szívesen segítünk eligazodni és a megfelelő megoldást kiválasztani!

Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete
Kamleithner Budapest Kft
1225 Budapest, Tétényliget utca 3.
www.helios.hu
+36 1 425 3288
iroda@helios.hu

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HeliosSzellőztetés