Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Új energiacímkéket hozott a március

2021. március 1. | VGF&HKL online |  1218 |

Új energiacímkéket hozott a március

Március elsejétől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások mellett 2010 óta láthatunk energiacímkéket. Az energiacímkék a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott termék milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során. A háztartási energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők az energiahatékony berendezések használatával. Az egyes termékek energiahatékonysági jellemzőit bemutató címkézési rendszer a fogyasztók számára jól áttekinthető és egyszerű módon nyújt információkat a termékek energiafelhasználásáról.

 2021. március 1-jétől egyes termékcsoportokon új, könnyebben értelmezhető és informatívabb energiacímkék jelennek meg, melyek használata a boltokban és a webáruházak termékismertetőiben is kötelező. A MEKH fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

  • Az új címkézési rendszert fokozatosan vezetik be a kereskedők. Vásárlóként 2021. március 1-től a háztartási hűtőkön és fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon találhatjuk meg az új címkéket.
  • Az új címke egységes, színnel is jelzett, A-G skálát használ az összes termékre vonatkozóan. Az A+++, A++, A+ jelzések megszűnnek.
  • A címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód található. A QR-kódon keresztül elérhető adatbázis tárgyilagos termékinformációkat nyújt a vásárlók, a kiskereskedők és a piacfelügyeleti hatóságok számára.
  • A termék energiafogyasztásának jelölése a címke középső részén, jobban észrevehető, kiemelt helyen található.
  • Az új címke alsó részén a kiválasztott termék energiafogyasztását részletező, és akár a termékek összehasonlítását is szolgáló piktogramok kapnak helyet.

Az új energiacímkékről további részletes tájékoztatás a MEKH honlapján érhető el.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EnergiahatékonyságEnergiamegtakarítás