Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Felületfűtés: padló, fali és kültéri megoldások

Gazdaságos, energiatakarékos és kényelmes fűtés

| |  228 |

Felületfűtés: padló, fali és kültéri megoldások

Az emelkedő energiaárak igazi kihívást jelentenek a fűtési rendszerek gyártói számára. Az általuk kínált termékeknek meg kell felelniük a fogyasztók magas elvárásainak, akik olcsó és gazdaságos felhasználással rendelkező, egyben modern, hatékony és környezetkímélő megoldásokat várnak el. Egyre több felhasználó választja a vízzel működő, alacsony hőkibocsátású felületi fűtő- és hűtőkészülékeket, amelyek padlóra és falra is felszerelhetők, beltéri hőleadóként vagy hűtőegységként funkcionálva.

Felületfűtés – megéri?

A felületfűtés az egyik legolcsóbb módja a helyiségek fűtésére. Hogyan lehetséges ez?

A helyiség levegőjének hőmérséklete az optimális eloszlásnak köszönhetően csökkenthető, ami a leadott hőenergia mennyiségének csökkenését eredményezi. A rendszer tápellátásának alacsony hőmérséklete hatással van a hőveszteségek csökkenésére is. A KAN több mint 25 éves fennállása alatt a fűtési és vízellátási rendszerek modern megoldásainak és rendszereinek Európa szerte elismert gyártójává nőtte ki magát.

A gyakorlatban ez a helyiség levegőjének 1-2°C-kal történő csökkenését teszi lehetővé (a radiátoros fűtéshez képest), valamint körülbelül 5-10%-os hőenergia-megtakarítást jelent – természetesen a hőkomfort fenntartása mellett. Ennek köszönhetően a beruházási költségek már két év működtetés után megtérülhet. Azok, akiknek alacsony minőségű anyagok mellett döntve hatalmas költségeket kellett viselniük a meghibásodások javításáért, tisztában vannak vele, hogy a megfelelő fűtési és vízellátási berendezések megvásárlásakor nem érdemes spórolni.

A jó és megfelelő berendezések költségei nem haladják meg a teljes beruházás 2%-át, tehát valóban nem túl magas összegről van szó, annál is inkább, mivel a nem megfelelő minőségű alkotóelemek alkalmazása és azok meghibásodása esetén a károk megszüntetése a beruházási érték akár 70%-át is elérheti.

Fontosak továbbá a felületfűtés esztétikai szempontjai is. Annak köszönhetően, hogy nem látható megoldást alkotnak, lehetővé teszik a belső terek tetszőleges berendezését. Az allergiások pedig külön értékelik egy ilyen „tiszta” megoldás egészségügyi előnyeit, mivel a konvekciós áramlás használatának csökkentésével kiküszöbölhető a por keringése és lerakódása. A felületfűtés önszabályozó tulajdonságokkal is rendelkezik. A hőmérséklet emelkedése esetén a padlófűtés hatékonyságának csökkenését eredményezi, ami ismét érezhető könnyebbséget jelent a beruházó pénztárcája számára.

Fali felületfűtés

A fali felületfűtés egy innovatív megoldás, amely sikeresen működhet a helyiség egyedüli, önálló fűtéseként, vagy akár kiegészítő fűtésként. Tökéletes megoldás mind a lakóhelyiségek fűtésénél, mind pedig ipari felhasználásra – beleértve a ferde falakkal rendelkező helyiségeket (padlástereket), amelyek esetében jelentős problémákat okozna a nem szabvány felületek berendezése.

A falfűtés előnyei között első helyen kell megemlíteni az ideális hőmérséklet-eloszlásnak köszönhető magas hőkomfortot és a sugárzás által biztosított magasabb hőleadást, valamint a padlófűtés esetében elértnél magasabb hatékonyságot. Ilyen megoldással a helyiség hőmérsékletének szabályozása is könnyebb, mert a vékonyabb fűtőlemeznek, valamint a falak külső rétegeinek (burkolatának) alacsony hőellenállása, illetve annak hiánya miatt kisebb a termikus tehetetlenség.

A KAN-therm WALL falfűtésrendszer beépítése kétféleképpen végezhető el: „nedves” vagy „száraz” fektetési módszerrel, ami az épület és a falak szerkezetétől, valamint a helyiségek rendeltetésétől függ. Az első esetben a fűtési csöveket a szerkezeti réteghez kell rögzíteni és vakolattal bevonni, a második esetben a falak belső felületét gipszkarton lapokkal fedik be, amelyekbe beágyazva találhatók meg a fűtési csövek.

Mindkét megoldás esetében a fűtőkörök a KAN-therm padlófűtési rendszer osztóihoz vannak csatlakoztatva. A tekercsek Tichelmann rendszerben is működtethetők, feltéve, hogy az egyes fűtőkörök azonos hosszúsággal rendelkeznek.

A KAN-therm WALL fali fűtési rendszereknek fontos elemei a helyiségek hőmérsékletét szabályozó elektronikus termosztát rendszerek. Ezek közé tartoznak a technológiailag fejlett, rádióhullámon kommunikáló vezeték nélküli eszközök is, amelyek jelentősen leegyszerűsítik a fűtésszabályozás telepítését és kiküszöbölik a hosszú kábelek lefektetésével járó költségeket.

Egyénileg kialakított padlófűtés

Az ügyfelek számára jól ismert megoldást jelentenek a padlófűtési rendszerek, amelyek népszerűségét a magas hőkomfortot biztosító optimális hőmérséklet-eloszlásnak és az energiahatékonyságnak köszönhetik.

A fali felületfűtéshez hasonlóan a padlófűtés alkalmazása esetén is csökkenthető a levegő hőmérséklete, és a rendszer tápellátásának alacsony hőmérsékletének köszönhetően korlátozhatók a hőveszteségek.

Az alkalmazott csőrögzítési technológiától, a hőszigetelés típusától és kivitelezésétől, valamint a felhasználási céltól függően számos komplett megoldás létezik. A lakóépületekben és általános építésben alkalmazandó nedves fektetésű, padlófűtésre és -hűtésre használt KAN-therm Tacker rendszer esetében a fűtéscsövek műanyag kapcsokkal vannak rögzítve a szigeteléshez, ezt követően pedig folyékony esztrichkel öntik ki őket. A kötési és felfűtési időszakot követően a tervezett padló (parketta, terrakotta stb.) lefektethető az esztrichre. Hasonló felhasználási céllal rendelkezik a KAN-therm Profil rendszer, amely esetében a csövek a szigetelés speciálisan kialakított mélyedéseibe rögzíthetők.

A lakóépületek és általános célú épületek építése, valamint felújítása során, alacsony terhelésű fa mennyezetek és szerkezetek esetében a KAN-therm TBS rendszer a legjobb megoldás.

KAN-therm TBS rendszerhez tartozó lapokból álló vízvezetékes padlófűtési megoldás („száraz” technológia). A csövek speciálisan kialakított szigetelőlapokban vannak elhelyezve, majd lefedve száraz esztrich lapokkal, amelyek vastagsága a tervezett padló terhelésétől függ. A fűtéscsövekből származó hő egyenletesen krrül átadásra száraz esztrich lapokba a hungarocell lapokban található fém profilokon keresztül.

Kültéri felületek fűtése

A feljárók, járdák és lépcsők homokkal vagy sóval való felszórása már a múlté. A modern technológia hatékony megoldásokat kínál annak megakadályozására, hogy az utak, feljárók felületén található hó és jég problémát okozzon. A KAN cég által kifejlesztett vízvezetékes felületfűtési rendszer lehetővé teszi a külső felületek pontos szabályozási lehetőséggel ellátott fűtési rendszerének kialakítását.

A KAN-therm fűtött felületek modern jegesedésszabályozója érzékelők segítségével érzékeli a jeget és havat, majd aktiválja a fűtőközeget a fűtőhurokba juttató szivattyút. A feladat elvégzését követően a berendezés automatikusan kikapcsolja a fűtőkört.

Egy ház hosszú távú befektetés, gyakran több generáció számára. Ezért nem csupán esztétikailag szépnek kell lennie, hanem gazdaságosan fenntarthatónak is. A víz- és fűtésrendszer – bár nem látható – az egyik kulcsfontosságú elem a lakók kényelme szempontjából. A jól megtervezett, kiváló minőségű alkotórészekből kivitelezett rendszerek gyorsan megtérülnek. Ezért nem érdemes spórolni rajtuk.

További információk a cég termékeiről →

Képek forrása: kan-therm.com

Felületfűtés