Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szeged szabadul a gáztól

2021. április 8. | VGF&HKL online |  781 |

Szeged szabadul a gáztól

A csongrádi megyeszékhelyen már jó ideje dolgoznak azon, hogy felerészben geotermikus energiával váltsa ki az eddig használt földgázt. Két kerületben már működik a rendszer, amelyet szerdán újságírók előtt is bemutattak.

Földgáz helyett földhő – akár ez is lehetne a mottója annak a beruházásnak, amely 2018-ban indult Szegeden. A cél, hogy két ütemben összesen 9 geotermikus rendszert építsenek ki, megújuló energiával váltva ki a távfűtött lakások gázfelhasználásának a felét. Ezek közül kettő, az odesszai és a felsővárosi mostanra teljesen elkészült, sőt már a próbaüzemen is túl vannak – számolt be róla a delmagyar.hu

Busa-Fekete Bertalan fúrási üzletág vezető a lapnak elmondta, két fúróberendezésük európai szinten is a legmodernebbek közé tartozik: kis helyen felállíthatók, kevés személyzetet igényelnek és minden meghajtórendszerük zajvédő burokkal rendelkezik. Az ezekkel fúrt, közel 2 ezer méter mély kutakból 90 fok feletti hőmérsékletű vizet tudnak felszínre hozni, percenként 2 ezer liternyit. Mivel megújuló energiáról csak akkor beszélhetünk, ha ezt ugyanabba a vízrétegbe vissza is juttatják, erről két visszasajtoló kút gondoskodik. A föld alá a hőhasznosítás után 40-50 Celsius-fokosan kerül vissza a termálvíz.

Lajkó Csaba, a beruházó cég üzemeltetésvezetője elmondta, az odesszai rendszerben évi 330 ezer köbméter vizet termelnek ki, mely 2300 lakás ellátását biztosítja majd. A felsővárosi rendszer ugyanennyi kitermelt vízzel 3300 lakást lát majd el. A két fűtési körben évente 4 millió köbméterrel kell majd kevesebb gázt elégetni, köszönhetően annak, hogy a kutak által előállított hőmennyiséget csupán ki kell majd egészíteni a hagyományos rendszerrel.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Távhő

Kapcsolódó