Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Idő- és mozdulattanulmány – BSRIA riportösszegzés

Hagyományos csővezetékszerelési módszer összehasonlítása a Viega Megapress technológiával

| |  211 |

Idő- és mozdulattanulmány – BSRIA riportösszegzés

A press csatlakozási technológia fejlődése és újításai révén egyre inkább alkalmazott csatlakozási módszer a csúcskategóriás lakóépületeken, a szállodákon és az egészségügyi létesítményeken át a világörökségi épületekig.

A Viega piacra dobta az első Megapress rendszert, amely lehetővé tette a vastag falú acélcső préselését, így a telepítés gyors, biztonságos és egyszerű. Azóta a Viega folyamatosan fejlesztette a technológiát. A préskötések négy collos átmérőjű csövekig használhatók – alternatívát kínálva a hegesztett, menetes és hornyos-kuplungos csatlakozásoknak.

A Megapress préskötések időmegtakarításának és telepítési sebességének bemutatásához a Viega megbízást adott a BSRIA független tesztelésére, ahol laboratóriumi körülmények között a préscsatlakozásokat összehasonlították a három alternatív csőcsatlakozási módszerrel.

A tesztelési folyamat

A BSRIA laboratóriumában ellenőrzött körülmények között végzett idő- és mozgásvizsgálat során a menetes, hornyos-kuplungos, hegesztett és Megapress préscsatlakozásokat hasonlították össze vastagfalú acélcsövek ½ ”–4” átmérőjű telepítésénél.

A négy telepítési módszer mindegyikét használták egy előre megtervezett, azonos csőméretekből idomokból álló rendszer összeállításához. Amely különböző méretű és átmérőjű csöveket tartalmazott. A folyamat az elejétől a végéig mérték, és magában foglalta bármely berendezés felállítását, a cső kivágását, a cső összekapcsolását és a végső összeszerelést is.

A tesztben használt négy módszer

 • Menetes kötés – menetmetszéssel a csővezetéken, tömítés, majd menetes idomba való betekerés.
 • Hornyos-kuplungos – horony létrehozása a csővezeték mindkét végén, majd a rögzítő-tömítő kuplung felhelyezése mindkét oldalon.
 • Hegesztés – inert gáz (MIG) hegesztési eljárással a csővezetékek is idomok csatlakoztatásához.
 • Préskötés – a Viega Megapress csatlakozók és a Viega Pressgun 5 eszköz és adapterek segítségével.

Az eredmények

Az összeszerelés befejezése után az egyes módszereket, az egyes csőméretekhez tartozó időket, és a folyamat szakaszait összeállítottuk. Az alábbiakban bemutatjuk az összeszerelés befejezéséhez szükséges idő összesítését. A hegesztési módszer esetében a teljes összeszerelési idő szám tartalmazza a hegesztést és a végső összeszerelést is.

Módszer Csővágások száma Csővágási idő
(perc)
Menetmetszés / horonykészítés ideje
(perc)
A gép üzemideje
(perc)
Összeszerelési idő összesen
(perc)
Összesen
(perc)
Menetes 116 78 166 15 738 997
Hornyos-kuplungos 100* 73 20 13 504** 610
Hegesztés 116 78 1721 1799
Megapress 116 78 8 312 398
* A ½ hüvelykes horonyos-kuplungok nem állnak rendelkezésre, így ez nem tartalmazza.
** Ez a teljes idő 44 perc és 9 másodperc becsült időt tartalmazott a hiányzó szerelvények összeállításához.

Órák és percek tekintetében:

 • Megapress – 6 óra 38 perc
 • Hornyos-kuplung – 10 óra 10 perc
 • Menetes kötés – 16 óra 37 perc
 • Hegesztés – 29 óra 59 perc

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a gyakorlatban a Megapress a következőket nyújtja:

 • 78% időmegtakarítás a hegesztéshez képest.
 • 60% időmegtakarítás a menetes kötéshez képest.
 • 35% időmegtakarítás a hornyos-kuplungos technikához képest. 

Ennek a megtakarításnak egy része a Megapress egyszerű és gyors összeszerelési folyamatának köszönhető. A szerelőknek egyszerűen le kell vágniuk a csövet a méretre, sorjázni kell a vágott felületet, rácsúsztatni a présszerelvényt a csőre és összepréselni a csatlakozást. A Megapress emellett feleslegessé teszi az időigényes folyamatokat, például menetek vagy hornyok készítése a cső egyes szakaszain. A menetes kötés esetében ez a teljes idő csaknem ötödét (18%) teszi ki, ha a menetmetsző gép felállításához szükséges idővel kombináljuk. Míg a hegesztés elkerüli ezt a további csőmódosítási lépést, maga a hegesztési folyamat sokkal időigényesebb. Például, még ezen a viszonylag kis léptékű telepítésen is a hegesztés további 23 órát vett igénybe a Megapresshez képest.

A préskötések előnyei

A sebesség és az egyszerűség mellett a préscsatlakozásoknak további előnyei vannak a telepítő számára. A Megapress javított biztonságot kínál, különösen a hegesztéshez képest nem igényel tűzveszélyes munkavégzést, vagy a telepítést végzőt nem teszi ki hegesztési füstnek vagy vegyi anyagoknak. Ez kiküszöböli a sérülések és a balesetek kockázatát, valamint csökkenti a helyszíni egészségügyi és biztonsági óvintézkedéseket. Ez különösen igaz most, amikor a hegesztési füstöket a  Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) emberi rákkeltő anyagnak minősítette, és hogy az Egészségügyi és Biztonsági Igazgatóság (HSE) frissítette a biztonságos munkavégzésre vonatkozó irányelveit.

Ezen kívül a préscsatlakozások tisztább alternatívát kínálnak, mivel a menettel ellentétben nincs szükség kenőolaj használatára a folyamat során. Ez azt jelenti, hogy a csövet és a környező területet nem kell tisztítani a telepítés alatt vagy után. Ez egyúttal csökkenti az öblítés szintjét is, amelyet a rendszernek az épület átadása előtt meg kell tennie a szennyeződések eltávolításához.

A préscsatlakozó rendszerek másik legfontosabb előnye, hogy az illesztés minősége nem változik, mivel a szerelvény vagy lepréselt állapotban van, erős és biztonságos csatlakozást képez, vagy teljesen hiányzik.

A kiváló minőségű préscsatlakozások olyan funkciókkal rendelkeznek, amelyek megbízhatóan jelzik a nem tömör kötéseket a telepítéskor, hogy elkerüljék a költséges helyreállítási munkákat a projekt befejezése után. Például a Megapress szerelvényekben található SC-Contur technológia bizonyítottan 100% pozitív szivárgást eredményez száraz vagy nedves szivárgási teszt során, ha a szerelvényt nincs lepréselve.

Ha többet szeretne megtudni a Viega átfogó préscsatlakozási kínálatáról,
beleértve a Megapress, Megapress G és Megapress S rendszert is,
látogasson el a www.viega.hu oldalra!

SzerelésSzerszámokViega