Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Helios innováció – kettős használatú hő- és füstelszívó tetőventilátorok

| |  194 |

Helios innováció – kettős használatú hő- és füstelszívó tetőventilátorok

Minden gépészeti tervezésben valahol biztosan megjelenik a gazdaságosság kérdése, termékszinten és rendszerszinten is. Nincs ez másként a hő- és füstleszívó rendszerekkel ellátott épületek esetén sem, ahol a vészüzemen kívül „normál” szellőztetés is szükséges, gyakran előfordul, hogy a költségek csökkentése érdekében ugyanazzal a ventilátorral szeretnék ellátni mindkét feladatot.

Az új fejlesztésű Helios B VDD .. tetőventilátor sorozat – köszönhetően a szabadalmaztatott, integrált hűtési megoldásnak – a F400 és F600 osztályok tűzvédelmi követelményei mellett, a szellőztetésre vonatkozó ErP direktívákat is teljesíti (IE3 hatásfok), így használható kettős üzemben (dual use) is.

Címkép: Helios BVDD ..  „dual use” tetőventilátor

Jellemzően a vészüzem és a szellőztetés levegőmennyiségei nagyon eltérnek egymástól, ezért a Helios B VDD .. ventilátorai frekvenciaváltóval csökkentett fordulatszámú üzemre is alkalmasak. A hő- és füstelszívó feladatoknál új tervezési koncepcióként megjelent többzónás füstelszívó rendszerek esetén már a vészüzemben is szükség van fordulatszám szabályozott ventilátorokra, az eltérő hő- és füstelvezetési légmennyiségek miatt.

Multizónás hő- és füstelszívás

Mivel a fejlesztés egyik fő iránya a Heliosnál éppen ez volt, így természetesen a tűzvédelmi tanúsítás a hő- és füstmentesítő üzemben a frekvenciaváltós fordulatszám szabályozással együtt történt. A frekvenciaváltónak a vészüzem esetére egy ún. „Protection Mode”-ot kell biztosítani, ami mindennemű beépített védelmet megkerül és biztosítja a lehető leghosszabb üzemidőt, akár a gép tönkremeneteléig.

A kapcsolódó tartozékkínálat frissítésével nem kell lemondanunk a hő- és füstelszívás magas hőmérséklete miatt a megszokott kiegészítőkről sem. Az új kiegészítőkkel a komfortszellőztetésnél igényelt csendes üzem is biztosítható a hőálló lábazat és lábazati hangcsillapító segítségével. Amennyiben a zajemisszió korlátozott a ventilátorra felszerelhető egy nyomó oldali hangcsillapítás is, természetesen szintén hőálló kivitelben, így betarthatók az előírt határértékek. Ahol szükséges a használata felszerelhető a gyári tartozékkínálatban szereplő deflektor sapka is SL2000 és SL3000 hóterhelési osztállyal. A gépek időszakos átvizsgálást könnyíti meg a Helios tűzvédelmi ventilátorokhoz kifejlesztett csapágyfelügyeleti diagnosztikai modulja. A két változatban elérhető egység jelzi a csapágyak elhasználódását, illetve túlzott felmelegedését is, de természetesen közvetlenül nem avatkozik bele a működtetésbe, nehogy egy esetleges vészüzemben állítsa meg a gépeket. Az új Helios B VDD .. hő- és füstelszívó tetőventilátorok NÁ 315 mm-től NÁ 900 mm-ig, 10 000 m3/h-tól 70 000 m3/h légszállításig állnak rendelkezésre, tűzvédelmi és szellőztető feladatokra egyaránt.

Kovács István
műszaki vezető
okleveles gépészmérnök
www.helios.hu
Tel.: +36 (1) 425 3288
Kamleithner Budapest Kft. – A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

HeliosVentilátor