Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Öntsünk tiszta vizet…

| |  164 |

Öntsünk tiszta vizet…

A megfelelő mennyiségű és minőségű víz elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Az ivóvízben lévő anyagok nagy része bekerül a szervezetünkbe, így egészségünk érdekében nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk, használunk. A hálózati ivóvízzel közvetlenül érintkező termékeket a Nemzeti Népegészségügyi Hatóság ellenőrzi, vizsgálja.

Az ivó-, és használati vízzel működő készülékek gyártása során műanyag, gumi, fém és tűzománcozott alkatrészeket használnak fel. A vízben olyan vegyületek, anyagok oldódhatnak ki az alkatrészekből, amelyek befolyásolhatják a víz minőségét, szélsőséges esetben akár egészségkárosítóak lehetnek. A kioldódás során az ivóvízbe, s ezáltal a szervezetünkbe kerülhetnek fémek, nehézfémek, mikroműanyagok, szervesanyagok. A kioldódó anyagok megváltoztathatják a víz kémhatását (pH értékét), a kioldódó vegyületek a víz illatát, ízét.

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X.25) Kormányrendelet határértékek formájában határozza meg az emberi fogyasztásra, használatra szánt víz minőségi követelményeit és a vízminőség ellenőrzés rendjét.

A piacvezető HAJDU Zrt. nem csak a jogszabályi kötelezettségek miatt, a társadalmi fellelőségvállalásból adódóan is folyamatosan végzi az ivó-, és használati vízzel érintkező alkatrészekből esetlegesen kioldódó anyagok vizsgálatát, azok csökkentését, a határértékek teljesítését.

Minden használati melegvízzel érintkező

  • zárt rendszerű forróvíztároló,
  • nyílt rendszerű vízmelegítő, valamint
  • puffertároló

esetében alap követelmény, hogy megfeleljenek a vízhigiéniai előírásoknak. Ezen elvárásokat a HAJDU Zrt. beszállító partnereitől is megköveteli.

A vonatkozó megfelelőségi nyilatkozatok elérhetők a cég honlapján.

HajduHMV előállításVízellátás