Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fagybiztos kültéri fali szerelvények a mindig biztos vízvételért

Kerülje el az új és meglévő épületek vízvezetékeiben keletkező fagykárt

| |  416 |

Fagybiztos kültéri fali szerelvények a mindig biztos vízvételért

Számos végfelhasználó a fagyos időszak kezdetén megfeledkezik a kültéri fali szerelvények elzárásáról és víztelenítéséről. Ez azt jelenti, hogy a vízkárok már előre megjósolhatók, melyekre általában csak a következő tavasszal, az enyhe idő beköszöntével derül fény. A szakemberek számára most ez időszak a legmegfelelőbb arra, hogy az ügyfeleiket szakmai tanácsokkal lássák el és ezzel együtt segítsenek a probléma elkerülésében. Az egész évben biztonságot nyújtó kifolyószerelvények, mint például a Schell fagybiztos POLAR II szerelvényei, meg tudják akadályozni a vízvezetékek fagykárait. Mindemellett a kifinomult technika tartósan megbízható működést, illetve gyors és egyszerű beépítést tesz lehetővé.

A POLAR II szerelvény esetében egy intelligens műszaki megoldás gondoskodik a faggyal szembeni biztonságról. Amikor a szelep elzárásra kerül, a szelepben található levegőztető technika automatikusan kiüríti az egész szerelvényt. Így a szerelvény minden egyes vízvétel után teljesen kiürül és a kültéri csap télvíz idején is használható marad. A külső hatások, mint például az avar, por és a pollenek, egyáltalán nem gátolják a szerelvény teljes kiürítését. Ennek köszönhetően a hideg időszak alatt a szerelvény teljes védelmet élvez a fagy ellen.

A POLAR II-ben az elzáró egység és a szelep belsejében található légbeszívó szelep a külső fal hátsó harmadában, azaz a fagy ellen védett szegmensben található.  A légbeszívó szelep és a hozzá kapcsolódó bejövő oldali visszafolyásgátló a szelep elzárásakor aktiválódik. Ekkor a légbeszívó szelep kinyit és a víz szabadon távozhat, miközben levegő áramlik a szeleptestbe. A kiváló minőségű alapanyagból készült O-gyűrűs tömítés a KTW-irányelvek alapján alkalmazható ivóvízhez és mindemellett tartósan hatékony tömítést biztosít. Ha az O-gyűrűt egyszer mégis ki kellene cserélni a szelepüléken, akkor az az orsóegység egyszerű kihúzásával könnyen elvégezhető. A karbantartási idő is lényegesen kevesebb, mivel kintről minden alkatrész jól hozzáférhető.

A POLAR II teljes egészében fémből készült a megszokott Schell minőségben. A fali átvezető egység matt króm felülete és a fallal való érintkezést megakadályozó védőburkolat együttesen biztosítják a szükséges korrózió elleni védelmet.

A Schell POLAR II utólag is felszerelhető

A POLAR II fagybiztos szerelvény vakolat előtti fali szettként is (Schell POLAR II szett) és egy már meglévő külső falba történő utólagos beépítésre alkalmas változatban (Schell POLAR II) is kapható. A DVWG tanúsítvánnyal rendelkező szerelvény csatlakoztatása szerelőkészlettel való beépítés esetén a vízvezeték ½” menetcsatlakozóján keresztül történik, míg az utólagos beépítés esetén egy integrált 15 mm-es átmérőjű vörösréz cső segítségével. A fokozatmentesen rövidíthető bekötőcső mindkét változat esetében lehetővé teszi a könnyű, milliméterpontos beállítást: beépítés után a fali átvezetést a mellékelt méretsablon alapján a megfelelő hosszúságra kell rövidíteni.

A POLAR II beépítéséhez a szükséges falvastagság legalább 200 milliméter. A POLAR II szett pedig 200 és 500 mm közötti falvastagsághoz alkalmazható. A Schell kültéri kifolyószelepe ergonómikus „Comfort-fogantyúval“ és dugókulcsos felső résszel van felszerelve. Az illetéktelen vízvétel ellen védelmet nyújtó zárható „Secur“-foganytú tartozékként rendelhető.

További információkat a www.schell.hu honlapon talál. Ezen kívül a POLAR II szett működését és beszerelését nagyon jól szemléltetik a következő videók:

POLAR II videók →

A Schellről röviden

A sauerlandi régióban, Olpe-ban, elhelyezkedő Schell GmbH & Co. KG a szanitertechnika egy nemzetközileg elismert szakértője a szerelvények és az innovatív megoldások terén. A vállalat portfóliója az ivóvíz minőségének megőrzése érdekében a nyilvános és üzemi szaniterhelyiségekben történő felhasználás területén a sarokszelepektől kezdve – ebben piacvezető pozíciót tölt be – az egyes épületek megfelelő vízvételi pontjainál alkalmazott szerelvényeken keresztül egészen az alárendelt digitális megoldásokig terjed. Az 1932-ben alapított családi vállalkozást ma már a harmadik generáció viszi tovább, melyet Andrea Schell, Andrea Bußmann és Andreas Ueberschär együttesen irányítanak. Mintegy 450 alkalmazottat foglalkoztat és több mint 50 országban van jelen. A többszörösen kitűntetett „Made in Germany” minőségi termékek nagy odafigyeléssel, saját gyártásban készülnek – ez körülbelül évi 15 millió cikket jelent. Mindeközben a fenntarthatóságra is nagy hangsúly kerül: ennek megfelelően a gyártási folyamatok teljes mértékben a két olpei gyárban zajlanak, a termékek erőforrásokat kímélő eljárással előállított anyagok felhasználásával készülnek és hosszú élettartammal rendelkeznek. Alkalmazásuk nagy mértékben hozzájárul az ivóvíz és a felhasználók higiéniájához.

Szerelvények