Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Bemutatkozik az új Testo Kompakt Osztály

2023. február 3. | támogatott cikk, szponzor: Testo |

Bemutatkozik az új Testo Kompakt Osztály

A Testo német vállalat fennállásának közel 66 éve alatt a hőmérsékletmérésre alkalmas digitális kéziműszerek mindig is kiemelt helyet foglaltak el a márka termékkínálatában. A különböző hőmérsékletmérő eszközök mellett természetesen a páratartalom, a nyomás, a légsebesség, a fénymennyiség és a CO₂ koncentráció mérésére alkalmas kéziműszerek ugyancsak népszerű termékei voltak a műszerpalettának.

A különböző mérési szempontok különböző szintű, precizitású, funkciókat nyújtó műszereket igényelnek. 2005-ben éppen ezért mutatta be a gyártó az akkor új Kompakt Osztály kategóriájú termékeit, amelyek hasonló készülékházba csomagolva, sok hasonló funkciót nyújtva szolgálták ki a szakemberek igényeit. A márka 2023 évelejétől ezen Kompakt Osztály műszerek új generációját vezeti be a piacra, amely a korábbi műszercsoportba tartozó eszközök nagyrészét váltja a jelen műszaki elvárásainak megfelelő funkciókkal, az újabb generációs Testo műszerekre jellemző dizájnbeli megjelenéssel és a Testo okos műszereknél már-már elvárható testo Smart applikáció kompatibilitással.

A Kompakt Osztály termékei a múltban azon szakembereket célozta meg akiknek a munkája során szükség van egy olyan műszerre, amely az adott cél mérési feladatot képes professzionális szinten ellátni, többnyire archiválási szándék nélkül. Habár a korábbi termékek egy része képes volt kezelni infra csatlakozáson keresztül hőpapiros jegyzőkönyv nyomtatót és a hold funkció révén képes volt egy időpillanat mérési értékét a kijelzőn fixen megjeleníteni, de egyéb archiválási lehetőség nem volt elérhető, sem belső memóriába való mentés formájában, sem valamilyen kimeneti csatlakozáson keresztül. A Testo ahogyan más az utóbbi években megjelent műszereinél is, úgy ezen új Kompakt Osztály műszereknél is bevezette a testo Smart applikációval való szinkronizálás lehetőségét. Az iOS és Android rendszerekre díjmentesen elérhető testo Smart applikációval való szinkronizálás megannyi funkciót nyújt a felhasználó számára. Egyfelől a mérési értékek az applikációt futtató tablet vagy okostelefon kijelzőjén jelennek meg. Másfelől az okos eszközzel a mérési paraméterek beállíthatóak, illetve a mérés vezérelhető is. Továbbá a mérési értékek menthetőek az okos készülék memóriájába. Az applikáció ezen felül képes kezelni a mérési helyeket és ügyfeleket is. Az így archivált mérési eredmények pedig exportálhatóak csv táblázatos formátumban, vagy diagramm formájában képként, vagy pdf formátumban, mint komplett mérési jegyzőkönyv. Mindezt a helyszínen, vezeték nélküli kapcsolattal, PC csatlakoztatása nélkül. Persze a műszerek az applikáció nélkül is mérésre készek amennyiben bárminemű archiválási igény nélkül végeznénk mérést.

A testo csatlakoztatható érzékelős hőmérséklet mérői mindig is sláger termékeknek számítottak megannyi iparágban. Ezen termék közül is a testo 922, a testo 925 és a testo 110 műszerek a legnépszerűbbek. Az új testo 922 és testo 925 műszerek a korábbi modellekhez hasonlatosan nagyon hasonlóak. A testo 922 egy csatornás hőmérséklet mérésére, míg a testo 925 egyszerre akár két hőmérsékleti érték mérésére alkalmas. A műszerek méréstartománya igen széles, képesek akár –50°C-tól +1000°C-os hőmérsékleti tartományig mérni a megfelelő csatlakoztatott szenzorok használatával. A műszerekhez a márka megannyi K típusú szenzort forgalmaz, többek között levegő hőmérsékletmérő érzékelőket, felületi hőmérséklet érzékelőket (pl keresztszálas, gomba- és lapátfejű kivitelű és mágneses), különböző merülő- és beszúró érzékelőket, hőelemeket, illetve még rugós, csipeszes és tépőzáras csőhőmérséklet mérő szenzorokat és glóbusz szondát is. A szenzorok Class1, Class2 és Class3 pontosságúak.

testo 925

A testo 922 és testo 925 műszer elsősorban a termelő iparban és az épületüzemeltetésben igazán hasznos választás. Amennyiben azonban nagyobb mérési pontosságra lenne szükség, például az élelmiszeriparban úgy a testo 110 lehet az ideális választás. A testo 110 a testo 922/925 műszerek MicroTC („villás”) csatlakozásával és K típusú szenzoraival ellentétben NTC és Pt100 típusú, TUC (TestoUniversalConnection) csatlakoztatású, többnyire digitális szenzorokat fogad. Ennek köszönhetően érhető el a nagyobb pontosság, a gyorsabb beállási idő és a digitális szenzoroknál a műszer nélküli kalibráció lehetősége is. Ezen előnyökkel szemben a testo 922/925 K típusú szenzorai szélesebb kínálatban elérhetőek és nagyobb mérési tartományt nyújtanak, mint az NTC/Pt100 típusú szenzorok. A testo 110 a korábbi modellhez hasonlatosan teljesíti az EN13485 előírással szemben támasztott HACCP előírásokat is, így ideális élelmiszeriparban való használatra. Továbbá van lehetőség limit értéket beállítani, amely elérésekor akár akusztikus riasztással jelez a műszer a felhasználó felé. A korábbi műszerekhez hasonlatosan ezen eszközöknél is ki-be kapcsolható a kijelző megvilágítása, illetve opcionálisan beszerezhető egy TopSafe védőtok is, amely IP65 minőségben védi a készüléket a portól, víztől és akár a fizikai behatásoktól.

Napjainkban igen fontos szempont az épületek üzemeltetésénél, karbantartásánál a helyiségek levegő hőmérséklete. Erre kínált megoldást már a korábbi testo 625 műszer is, amely az új modellel hasonlatosan egy integrált, de hosszabb kivitelű hő- és pára mérő csonk szenzorral képes mérni gyorsan és precízen a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, illetve ezekből számítani a harmatponti értéket és a nedves hőmérsékletet is, továbbá kijelezni idő és pont átlagot. A testo 625 is képes akusztikus riasztásra. Továbbá a szállítási kiszerelés hordtáskát is tartalmaz.

testo 625

Az épületüzemeltetésben nélkülözhetetlen mérési igény a precíz légsebesség mérés, mind anemosztátoknál, mind légcsatornákban. A testo 417, a testo 416 és a testo 425 ezen mérési igényre kínál megfelelő választást. A testo 417 a 100mm-es szárnykerekes érzékelő segítségével képes mérni az anemosztátokon befújt és elszívott levegő mértékét, illetve a légsebességi értékeket, továbbá a térfogatáramot is. A térfogatáram pontos méréshez szükséges az anemosztát méretét lefedő tölcsért használni. A testo 417 műszerhez elérhető szögletes alakú 330×330 mm-es tölcsér, továbbá 200 mm átmérőjű kerek tölcsér és egy speciális testovent laminátor is, amely a légáramlás örvényeinek irányától független mérést tesz lehetővé. A testo 417 elérhető három féle kiszerelésben is. Egy tölcsér nélküli kiszerelésben, 2 db tölcsérrel szállított csomagban és 2db tölcsérrel és laminátorral szerelt csomagban is.

testo 417

A testo testo 416 és testo 425 légcsatornákban való mérésre ideális. A testo 425 műszer hődrótos szenzoros megoldással, míg a testo 416 16 mm-es szárnykerekes megoldással rendelkezik. A szárnykerekes kivitelek a magasabb légsebességi tartomány mérése esetén, míg a hődrótos az alacsonyabb méréstartományban való mérés esetén ideális választás. A testo 416 maximum 890mm hosszúságra, míg a testo 425 maximum 820 mm hosszra kihúzható teleszkópos érzékelőkkel rendelkeznek. A mérési lehetőségek azonosak a testo 417 műszerével, csak a légcsatornán belüli mérésekre alkalmas módon. A testo 425 és a testo 417 műszerek rendelkeznek beépített hőszenzorral is a légáram hőmérsékletének viszonylagos felmérése céljábol mint referencia érték.

testo 425

Épületüzemeltetésben ugyan csak fontos a különböző nyomás különbség mérés. Erre lehet tökéletes választás a testo 512-2 műszer akár 0-tól +2000 hPa (+2 bar) méréstartományig, vagy a testo 512-1 műszer a 0…+200 hPa (0,2 bar) tartományban végzett precíz mérésekhez akár 0,1Pa felbontással. Az új testo 512-1/2 viszont nem csak nyomás mérésre alkalmas hanem Pitot/Prandlt cső csatlakoztatásával légsebesség mérésére is. Ezen kombináció elsősorban a magasabb hőmérsékletű és vagy szennyezett levegő áramban való mérésre ideális. A testo 512-1/2 műszerek ennek megfelelően számos méréstartományt képesek kezelni, úgy, mint kPa, inHg, inH2O, mmHg, mmH2O, psi illetve m/s, m³/h, fpm, cfm, l/s. A termékekhez tartozik hordtáska és mipolán cső is.

testo 512-1

Épületüzemeltetés szempontjából is egyre gyakrabban igény a (munkahelyi) komfort szintjének a mérése. Ez többnyire a levegő hőmérséklete és páratartalma, illetve a huzat(légsebesség) mérése mellett többnyire a fénymennyiség mérésből és gyakran a CO2 koncentráció ellenőrzéséből áll. A korábbi testo 315-3 műszer utódjának tekinthető az új testo 535 műszer a környezeti CO2 koncentráció gyors és precíz felmérésére.

testo 535

A testo 545 műszer egy jóval korábbi eszköz frissített változata. Más kézi, kompakt fénymennyiség mérővel szemben a fő előnye, hogy a szenzor nem a készülék ház tetején helyezkedik el, hanem kábelen csatlakozik, így minimalizálható a mérést végző személy árnyékolásából fakadó mérési pontatlanság. Ezen felül az új Testo Kompakt Osztályra jellemző előnnyel is bír. Továbbá képes idő és pont érték kalkulációra is. Illetve a testo 545 műszer és a testo 535 műszer is képes akusztikus riasztásra és a szállítási kiszerelésében megtalálható a hordtáska is.

testo 545

Az új Testo Kompakt Osztály családba tartozó termékek tökéletes választás cél mérések precíz elvégzéséhez amennyiben a belépő szintű termékek képességei nem megfelelőek a mérés szempontjából, viszont a felhasználási cél nem indokolja egy multifunkcionális légtechnikai műszer beszerzését. Mindezen mérési célokat viszont a Testo márkára jellemző minőségben és a Testo okos műszerekre jellemző előnyökkel szolgálja ezen új 11 különböző termék.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

MéréstechnikaTesto