Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kedvelik a szerelők az ötrétegű csöveket

2023. március 2. | VGF&HKL online |  1252 |

Kedvelik a szerelők az ötrétegű csöveket

Egy friss felmérés szerint a vízvezetékszerelők több mint fele számára az a legfontosabb, hogy könnyen, hibamentesen szerelhető présidomokkal dolgozzon, és csak minden ötödik mesterember választ az ár alapján. A szakemberek egyelőre fele-fele arányban végeznek vízzel, illetve levegővel nyomáspróbát, ám túlnyomó többségük szeretné továbbképezni magát a levegővel végezhető próbák terén.

Dolgozni csak pontosan és szépen – írta a költő József Attila, s különösen igaz ez a vízvezetékszerelőkre, hiszen elég egy rosszul préselt idom, és máris átázik a fal, vagy víz alá kerül a pince. Az utólagos bontás, javítás, vízszivattyúzás és szárítás pedig a sok bosszúság mellett tetemes összegeket is felemészthet. Jól tudják ezt a mesteremberek is, hiszen egy kutatás szerint a válaszadók 55 százaléka számára mindennél fontosabb, hogy könnyen, hibamentesen szerelhető idomokkal dolgozzon, az alapanyagok ára pedig csak a szakemberek 17 százaléka szerint elsődleges. A választást befolyásoló fontossági sorrendben a harmadik a kötéstechnika, az egyéb kényelmi szempontok pedig csak ezek után következnek.

A kötéstechnika kapcsán az is kiderült, hogy a hazai szakemberek nagy része nem szívesen szerel hegesztett PP-R rendszereket, illetve nem műanyag csőrendszereket. A válaszadók többsége – 83 százaléka – ugyanis ötrétegű csőrendszerekkel és présidomokkal dolgozik, melyek jellemzően oxigéndiffúzió-mentesek, és a rézrendszerekéhez hasonló hőtágulási tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az épületgépészeti csőrendszerek hibátlan működését a kötelező érvényű nyomáspróba hivatott biztosítani, ám nem mindegy, mennyi idő alatt és mekkora hatékonysággal sikerül elvégezni. A levegős nyomáspróba gyors és pontos munkát tesz lehetővé, hiszen hiba esetén nem kell leereszteni a vizet a rendszerből. Egyes idomok hangos szivárgásjelző funkcióval rendelkeznek, amely a levegővel végzett nyomáspróba során sípolással jelzi a préseletlen idomot. A 80 decibeles sípoló hangnak köszönhetően a hibás kötés könnyen megtalálható még zajos környezetben is. Így az emberi tényezőből eredő – hiba helye nagyon gyorsan lokalizálható.

A Wavin által elvégzett kutatás szerint a szakemberek jelenleg fel-fele arányban végeznek vízzel, illetve levegővel nyomáspróbát, ám elképzelhető, hogy ez az arány lassan megváltozik – a levegővel végzett próbák javára.

A felmérésből az is kiderült, hogy a mesteremberek túlnyomó többsége – 90 százaléka – szeretné továbbképezni magát a levegős nyomáspróbák terén.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

vízvezeték-szerelés