Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Törölközőszárító és étolaj

2023. április 6. | VGF&HKL online |  2790 |

Törölközőszárító és étolaj

Elengedhetetlenül fontos a pontos tájékoztatás, mert sok esetben a vásárlók félreérthetik a szavainkat. Nemcsak a gépész üzletben, de szerelés közben is akadhat pontosan meg nem értett gondolat, mely most egy teljes fűtési rendszerben okozott néhány hónap elteltével problémát.

Kalsszikus, villanybojlerrel felszerelt, konvektorral fűtött lakásban a lakók szerettek volna a fürdőszobában is megfelelő komfortot biztosító meleget. Elhatározták, hogy vesznek egy „törölközőszárító radiátort”, melyet egy villamos fűtőpatronnal fognak melegíteni. Az ötlet jó, a kisméretű fürdőszoba fűtésére szinte tökéletes megoldás. Az egyik gépész kiskereskedésben megvásárolták a radiátort, és megvették hozzá a megfelelő teljesítményű fűtőpatront is. A kereskedő azt ajánlotta a tulajdonosoknak, hogy a fűtőberendezést ne vízzel, hanem olajjal töltsék fel. A vevők a vásárlás végén megköszönték az eladó szíves tájékoztatását, és elbúcsúztak. Otthon aztán a csládfő összeállította a berendezést, felszerelte a falra, becsavarta a fűtőpatront, és a radiátordugókat. A felesége emlékeztett, hogy mit is mondott a kereskedő: nem vízzel, hanem olajjal kell feltölteni. Lement hát a közeli élelmiszerboltba, és vett öt liter étolajat. Hazavitte, és vígan feltöltötték a törölközőszárító radiátorukat, amit aztán üzembe is helyeztek.

Étolajat étkezésre

Az étolaj, növényi eredetű olaj, minden esetben tartalmaz telítetlen zsírsavat, ami oxigén jelenlétében, pláne magasabb hőmérsékleten könnyen megköt, megkeményedik, begyantásodik. Ezen felül az étolaj romlik, avasodik, tehát a célnak abszolút nem felel meg. Igazából az elektromos radiátorokat speciális hőközlő folyadékkal kellene feltölteni, melynek nagyon jó a hőátadó képessége, valamint kicsi a hőtágulása, és nem okoz korróziót a csövekben. Esetünkben évekig működött így a törölközőszárító radiátor, mígnem a konvektort le nem cserélték egy mini konvektorkazánra, amely a lakás eddig fűtetlen helyiségeit is (WC, konyha, kamra) ki tudja fűteni egy-egy radiátor elhelyezésével.

Jobb lesz a kenés? Mi?

A telepítés során felmerült, hogy a régi törölközőszárítót is be lehetne kapcsolni a rendszerbe. A tulajdonos feleségének azonban eszébe jutott, hogy a hőleadót korábban olajjal töltötték fel, és emlékezett még középiskolai tanulmányaiból, hogy a víz és az olaj nem „nem szeretik egymást”. Megkérdezte tehát a telepítőt, hogy nem kellene-e lecserélni ezt az olajos radiátort. A telepítő állítólag azt mondta: nem szükséges, sőt, ha olaj van a rendszerben, az még jót is tesz a kenésnek. Ezzel a tulajdonosok megnyugodtak, mégiscsak egy „szakember’” szavaival szemben nem állnak le vitatkozni. Az máig sem világos, mit is értett pontosan a telepítő a kenésen? A szivattyú járókerekét, az áramláskapcsolót, áramlás érzékelőt, golyóscsapokat, radiátorszelepeket? Tény, hogy üzembe került a rendszer, amely szépen működött egy-két évig. Aztán jött a meglepetés…

Duguláselhárítás

A mini kazánok egyik leggyakoribb hibája a fűtési rendszer dugulása, mivel telepítés előtt nem történik meg a fűtési rendszer átmosása, és a fűtővíz kezelése. Pedig ebben az esetben is szükség lenne erre a folyamatra. Esetünkben az étolaj további nehezítő tényező volt, amely a vízzel nem keveredve folyamatosan járt a rendszerben. A minikazán mutatta a ledugulás jeleit, nagyon hamar túlmelegedett, lekapcsolt, túlmelegedett, majd lekapcsolt, de a fűtővíz egészét nem volt képes átmelegedni, végül a készülék kiállt hibára. Ez egy klasszikus jelenség, melynek a beazonosítása egyszerű. Kiszerelve a készülék áramlásérzékelőjét, már látszott a dugulás, sűrű, gyantaszerű fekete szennyeződéssel volt megrakódva. A csövek és csapok mentén is látható volt a barnás elszíneződés. A szokásos kérdés a tulajdonos felé: volt-e rendszermosás? A tulajdonos hölgy nem szólt semmit egy pillanatig, csak annyit mondott: tudtam. Igen, ő jól érezte, hogy hosszú távon problémák lesznek a rendszerrel.

A törölközőszárító dugóját lecsavarva jött a meglepetés, sűrű, olajos folyadék bukkant elő a csőből. Látható tehát, hogy nagy a baj, itt csak egy alapos rendszertisztítás segíthet, de a törölközőszárító külön kezelést igényel.

Ez az eset arra jó példa, hogy a szakemberek szavaira odafigyelnek a megrendelők. De pontosnak, részletekbe menőnek kell lennünk. És ami fontos, hitelesnek. Könnyen el lehet veszíteni a hitelességet, és akár a teljes szakma iránti bizalom is meginoghat egy-egy hasonló eset kapcsán.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

radiátortanulságos