Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vezérlés a szellőztetésben a biztos energiatakarékosságért

2024. január 31. | támogatott cikk, szponzor: Helios |

Vezérlés a szellőztetésben a biztos energiatakarékosságért

A lakásszellőztetés trendje – a többi épületgépészeti rendszerrel azonosan – az energiatakarékos megoldások felé orientálódik. Viszont a legfejlettebb berendezés is csak akkor igazán takarékos, ha azt jól is üzemeltetjük. Az otthon komfortjához az is hozzá tartozik, hogy a fizikailag komfortot biztosító berendezéseket mennyire könnyen és kényelmesen tudjuk használni. Sőt ha van lehetőség a kézi beavatkozások csökkentésére valamilyen automatizmussal, még biztosabb, hogy jól fog üzemelni a rendszer.

A Helios kompakt központi lakásszellőztető berendezései kis túlzással bármilyen fajtájú és szintű vezérléshez tudnak kapcsolódni, de a gyári érzékelők használatával önálló „szigetként” is megvalósítható automatikus, az igényeket pontosan lekövető szellőztető rendszer. Vegyük sorra, mit is tud egy korszerű szellőztető berendezés.

Helios KWL berendezések

Az alap

A Helios KWL lakásszellőztető gépei szériakivitelben beállíthatók több profilos heti programra, illetve rendelkeznek egy páraérzékelővel. A kezelés egy érintőképernyős fali kezelőn vagy a minden gépben megtalálható webszerver segítségével a házi routerre kötve bármilyen okos eszközről – külön applikáció telepítését nem igényelve – kényelmesen megvalósítható.

Egyszerű kezelhetőség az energiahatékonyság érdekében

Bővítsük szigetté

A Helios három féle érzékelőt kínál (pára, CO2, VOC) a helyiségekbe, amelyekből akár 6-6 darabot is felfűzhetünk egy bus-vezetékre, és a szellőztető gépre köthetünk. Így a mért értékek alapján változik a szellőzés teljesen automatikusan, elkerülve a túlszellőztetést vagy a túl kicsi légcserét.

Kapcsolódjunk

Meglévő vagy tervezett épületautomatika esetén nem kell feleslegesen duplázni az érzékelőket, a Helios KWL lakásszellőztető gépeit háromféle módon is vezérelhetjük kívülről.

  • Analóg vezérlés: egy egyszerű 0-10V jel segítségével válthatunk a gép működési profiljai között.
  • Digitális vezérlés: akár hagyományos relékkel vagy PLC-vel több üzemállapot között válthatunk a bemeneti kontaktokon keresztül.
  • Modbus RTU: a széleskörben elterjedt RS-485 kapcsolaton keresztül programozott kommunikációt lehet megvalósítani.
  • KNX/EIB: Az épületautomatizálás egyik legelterjedtebb kommunikációs protokollja a KNX, amelyhez egy opcionális külső modullal illeszthető a szellőztető berendezés.

Épületautomatika

Felhővel távolról

A Helios KWL lakásszellőztető gépek szériakivitelben csatlakoztathatók a Helios ingyenes felhő alapú távoli eléréséhez (helyi router és internet elérés szükséges hozzá). Ezzel a megoldással a világ bármely részéről interneten keresztül, biztonságos módon, egyszerűen a böngészőből elérhető a szellőztető gépünk vezérlése, mintha csak otthon lennénk.

A fenti „bőségtálból” bárki megtalálja a számára vonzó és komfortos vezérlési metódust, amely a gép magas műszaki színvonala és kiváló hatásfoka mellett szintén jelentősen hozzá tud járulni az energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetéshez.

Kovács István
műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Web: www.helios.hu
Tel.: +36 (1) 425 3288
Kamleithner Budapest Kft. – A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Helios