Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Március 11-e a vízvezeték-szerelés világnapja

2024. március 11. | VGF&HKL online |  446 |

Március 11-e a vízvezeték-szerelés világnapja

Azt szerencsére egyre többen tudják, hogy minden év március 22-én tartjuk a víz világnapját. Teljesen természetes, hogy ezen a napon a sajtó kiemelten foglalkozik közös természeti kincsünk védelmezésének, megóvásának és megőrzésének témájával, hiszen a tiszta ivóvíz kulcsfontosságú az élethez. A víz szerepét nem lehet túlértékelni vagy felülbecsülni. De ahhoz, hogy otthonaikban is egyszerűen elérhető legyen, kell még valami: a vízellátás infrastruktúráját kiépítő és fenntartó vállalatok és szakemberek hada. Szóval, kell a vízvezeték-szerelés is.

A vízvezeték-szerelés világnapját először 2010-ben ünnepelték, méghozzá egy scájci bejegyzésű szervezet, a Word Plumbig Council (WPC, magyarul Vízvezeték-világtanács) jóvóltából. A WPC-nek a világ 41 országában van legalább egy társult vagy teljes jogú szervezeti tagja, utóbbak főként nemzeti szintű ágazati szövetségek és szakszervezetek közül kerülnek ki. A tanácsnak magyar tagja nincs, talán ezért is jelenthet újdonságot a vízvezeték-szerelés világnap megléte, melyet minden évben március 11-én tartanak.

A WPC által képviselt nemzetközi vízvezeték-szerelő közösség létfontosságú szerepet játszik a jó minőségű vízvezeték-szerelés, az egészségvédelem, a környezeti fenntarthatóság és egyre inkább a gazdasági jólét közötti kapcsolat előmozdításában. Március 11-én ünnepségeket, versenyeket, szemináriumokat és konferenciákat tartanak szerte a világon. A tanács célja, hogy a világ különböző részein élő szakamberek tanuljanak egymástól, megosszák egymással tudásukat, kapcsolatokat építsenek ki, és együttműködési lehetőségeket találjanak az ivóvíz minőségének, valamint az ivóvízhez való hozzáférés javításához.

Az elavult vízellátási rendszerek felújítása és a fenntartható vízgazdálkodás lehetőségeinek kiaknázása olyan területeket érint, amelyeken a vízvezeték-szerelők döntő szerepet játszanak. Az új technológiák, például az okosvízrendszerek és a vízválságokra való gyors reagálás lehetőségei megkövetelik a szakemberek folyamatos képzését és fejlődését.

Ez az ünnep emlékeztet arra is, hogy a vízvezeték-szerelők munkája nemcsak technikai készségeket igényel, hanem empátiát és figyelmet is. A vízellátási problémákkal küzdő emberek gyakran nehéz helyzetben vannak, és a vízvezeték-szerelőknek nemcsak a problémát kell megoldaniuk, hanem segítséget is kell nyújtaniuk az ügyfeleknek.

A vízvezeték-szerelők világnapja arra is emlékeztet, hogy a tiszta vízhez való hozzájutásnak egy alapvető emberi jog kellene legyen. Március 11-én arra is felhívjuk a figyelmet, hogy még mindig sok ember él olyan helyeken, ahol a megfelelő vízellátás nem garantált, és olyan intézkedéseket kell tennünk, amelyekkel mindenki számára elérhetővé tesszük ezt az alapvető erőforrást.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

vízellátás

Kapcsolódó